De același autor
A aparut pe ecran, joi, 14 februarie, intr-o Editie speciala la Realitatea TV, spilcuit, uns cu gel pe plete, eminescian, si a perorat 75 de minute. Cu voce cand mieroasa si lingusitoare, cand aspra si amenintatoare. A perorat nestingherit, ba uneori a fost chiar "ajutat" cu sugestii, turnand minciuni in lant, cu un ochi mereu admirativ la monitorul care ii rasfrangea imaginea. Realizatorul acestui maraton, Stelian Tanase, se justifica a doua zi, spunand ca el, care a scris mii de pagini despre mineriade, nu avea de ce sa-l intrerupa sau sa-l amendeze pe Miron Cozma. Gresit. Miile de pagini scrise de Stelian Tanase nu au legatura cu postura lui de jurnalist care ia un interviu si care este obligat in fata telespectatorului sa pastreze intacta rama adevarului. Ce putea sa creada, sa spunem, un tanar care afla pentru prima oara, din acea emisiune, despre un personaj care a adus doar deservicii Romaniei? Ce putea crede un om de buna-credinta stalcit in bataie in ‘90 pe strazile Bucurestiului? Stelian Tanase a fost insa concesiv, mult prea concesiv nu cu Miron Cozma, ci cu adevarul, parand mai curand un soi de alibi, de care Cozma era perfect constient: "este o mare onoare pentru mine sa ma aflu langa un vechi militant al rezistentei romane" s-a lingusit Miron Cozma. "Societatea civi la", s-a legitimat la randul sau Stelian Tanase.
Chiar daca a fost o unealta, Miron Cozma nu mai avea de ce sa se bucure de prezumtia de nevinovatie, cu toata stilistica ce decurge din acest statut. Dimpotriva. Miron Cozma este un infractor declarat astfel de cea mai inalta instanta juridica a Romaniei - Curtea Suprema de Justitie. O documentare sumara ne pune la dispozitie decizia penala a Curtii, Nota cuprinzand concluziile verificarilor cu privire la regimul de detentie aplicat condamnatului Miron Cozma, ca si raspunsul guvernului Romaniei formulat in octombrie, 2006, la plangerea organizatiei prietene a lui Miron Cozma.
Lasat de capul lui, Miron Cozma s-a lansat in elucubratii despre cum a luptat el pentru drepturile minerilor inca din 1977, intrucat el a organizat greva de atunci, ceilalti, cum ar fi Dobre, au venit dupa... Despre mineriadele din ‘90, care nu au fost cu mineri, ci doar cu securisti si care "nu au fost mineriade, mineriade sunt in conceptia presei. Noi am facut niste actiuni sindicale, legale"; despre Ion Iliescu, "o carpa KGB-ista" care "ne-a furat revolutia" si care a vrut sa-l cumpere oferindu-i functii inalte in stat; despre presedintele Emil Constantinescu, vinovat de declansarea evenimentelor din 1999 "pentru a demonstra Bancii Mondiale si FMI ca in Romania sunt convulsii sociale grave si ca nu sunt bani pentru bugetul pe anul 1999". Despre Traian Basescu, "pentru ca anumite lucruri s-au produs datorita lui". ("Trenuri", i-a sugerat moderatorul, desi stia perfect ca, in iunie 1990, Basescu era subsecretar de stat la navale. "Exact", a sarit Cozma.) Despre cum a fost inchis pe nedrept si cum s-a incercat suprimarea lui fiind bagat intr-o celula cu Clita, ca Gheorghe Ursu… Cum organisme internationale ca ONU s.a., care s-au ocupat de Mandela, Lech Wałęsa si Václav Havel, s-au implicat "pentru punerea noastra in libertate". Cum a luptat mai apoi pentru drepturile puscariasilor, ca sa aiba teren de tenis etc. (moderatorul stia insa ca regimul penitenciarelor a fost ameliorat ca urmare a eforturilor incapatanate ale APADOR-CH si ale lui Coen Stork); despre cum este decis acum sa lupte in continuare pentru drepturile omului in general si pentru lupta asta isi va face partid si va candida la presedintia Romaniei. (Sa speram ca Romania nu o sa aiba o soarta chiar atat de nenorocita!) A mai povestit cum a fost victima lui Ceausescu, a lui Iliescu, Constantinescu si Basescu. Ultima mare nedreptate ce i s-a facut a fost interzicerea "unor lucrari, Balada lui Cozma, care a aparut in perioada in care eram in puscarie, si Cozma si minerii, o carte scrisa de doamna Elisabeta Terteci".
Pentru acest urias spot publicitar, repet, de 75 de minute, postul a facut eforturi considerabile: s-a deplasat intr-un studio din provincie, intrucat Miron Cozma are interdictie de a intra in Bucuresti, si a pus la bataie, ca realizator, un nume greu, Stelian Tanase, desi pentru asemenea operatiuni "delicate" l-am fi gasit mai nimerit pe celalalt angajat al Realitatea TV, Mihai Tatulici. Tinand cont ca un minut de publicitate face cateva mii bune de euro, la sfarsitul celor 75 de minute (destul de plicticoase, in fond) nu puteai sa nu te intrebi cine, cum si de ce are interesul sa resusciteze o fantoma atat de sinistra a trecutului, luandu-si ingrata sarcina de a reconstrui imaginea unui infractor, proaspat iesit din inchisoare.
"Toate la timpul lor", raspundea sibilinic Miron Cozma la intrebarile repetate ale moderatorului, "Ce veti face?". Revolta si repulsia consemnate de forumisti dupa cele 75 de minute de emisie, ca si indiferenta ortacilor la reaparitia lui Miron Cozma in Vale arata ca, intr-adevar, toate la timpul lor. Iar pentru actiuni gen Cozma, timpul e la trecut.