De același autor
În plină criză politică, declanșată de oameni politici cu interese difuze, câteva femei curajoase au pus piciorul în prag, încercând să readucă țara la locul ei.
Aspazia Cojocaru, de 66 de ani, judecătoarea de la Curtea Constituțională a României (CCR) asupra căreia s-au făcut cele mai mari presiuni în această vară, a reușit să reziste și să întoarcă hotărârea prin care președintele Traian Băsescu putea fi demis. Dinspre cancelariile occidentale această decizie era fundamentală față de angajamentele democratice ale României, în vreme ce în țară au fost exersate mai multe scenarii care să mențină blocajul politic și starea de provizorat. Aspazia Cojocaru este prima femeie trimisă la Curtea Constituțională (2004), cea care le-a demonstrat celorlalți judecători de la Curte că dependența de zona politică poate fi întreruptă și că cei care fac numirile la CCR nu trebuie să rămână stăpânii celor ajunși acolo. „Transmiteți-i lui Ion Predescu să lupte în continuare singur“, a fost mesajul Aspaziei Cojocaru către fostul senator PSD, care a mărturisit că „a luptat cât a putut“ pentru împiedicarea unui verdict în favoarea lui Traian Băsescu. Deși amândoi au fost numiți la Curte de aceeași formațiune politică, Aspazia Cojocaru nu a avut nicio reținere să facă declarații care au enervat USL: „Dacă s-a stabilit un prag electoral şi acesta nu s-a întrunit, ce să facem? Să încălcăm legea?“; „Dacă nu s-a atins pragul, care-i problema? Eu nu vreau să fac pușcărie și să încalc legea, nu pot“. A fost, se pare, amenințată înainte de începerea crizei, atunci când CCR a decis că cel care reprezintă România la consiliile europene este președintele, nu premierul.
Alături de Aspazia Cojocaru, Iulia Motoc, de 45 de ani, o altă judecătoare a Curții Constituționale, a reușit să-i convingă pe reprezentanții Comisiei de la Veneția, de obicei extrem de reținuți, să ia poziții publice față de presiunile care s-au făcut asupra CCR. Cele două juriste și-au riscat liniștea lor și a familiilor lor pentru un verdict curat, fără să joace mai apoi roluri de eroine.
Procuroarea generală a României, Laura Codruța Kövesi, de 39 de ani, a avut îndrăzneala să declanșeze anchete în zonele în care USL a reușit să mobilizeze la vot 200% din electorat sau chiar mai mult. Nu s-a lăsat intimidată nici atunci când a somat-o președintele interimar Crin Antonescu, nici atunci când i-a cerut socoteală premierul Victor Ponta. Pentru ea, justiția nu are legătură cu politicul, iar procurorii nu răspund decât în fața șefului lor despre anchetele în curs. Asupra ei au fost încercări mult mai serioase, prin care jucători politici din zona USL ar fi vrut să o înfricoșeze, dar care nu au avut niciun fel de efecte, fiindcă procuroarea generală face parte din lotul de tineri pe care Traian Băsescu i-a propulsat în funcții importante, dându-le o libertate fără precedent în sistemul juridic românesc.
Completul care l-a condamnat în unanimitate pe Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare a fost format din cinci femei, cărora nu le-a fost teamă să inaugureze un nou capitol în viața politică românească și un nou fel de a privi tradiționala corupție a demnitarilor autohtoni. Livia Stanciu, președintele Curții Supreme, Florentina Dragomir, Maricela Cobzariu, Sofica Dumitrașcu și Alina Ilie le-au demonstrat judecătorilor bărbați că nu se întâmplă nimic rău dacă treci de prejudecăți și condamni un om politic de mare calibru. Cele cinci vor rămâne în istoria politică a României pentru primul verdict cu închisoare împotriva unui premier al țării.
În fruntea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecătoarea Alina Ghica și procuroarea Oana Hăineală au știut cum să joace partida de șah lansată de USL prin nominalizarea colegei lor Mona Pivniceru, cu vederi mai puțin reformiste și europene, la Ministerul Justiției.
Înaintea acestor doamne care nu s-au temut să ia taurul de coarne, Monica Macovei s-a bătut cu întreaga clasă politică vreme de doi ani, din 2005 până în 2007, în perioada când era ministru al Justiției. Datorită ei, declarațiile de avere ale politicienilor funcționează și sunt monitorizate permanent de Agenția Națională de Integritate (ANI) și, tot datorită îndărătniciei ei, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a devenit o instituție de forță a statului.
În lumea bărbaților, împărțită în zone de interes economic și politic, în care aproape tot ceea ce se negociază duce la încăzirea propriilor orgolii și mărirea propriilor economii, câteva femei se află în tranșee, printre gloanțele amenințărilor murdare, dar și ale zvonurilor umilitoare, care trec de paginile ziarelor sau de ecranele televizoarelor, neverificate, nefiltrate. Femeile curajoase devin astfel brusc pline de păcate, dacă sunt frumoase sau tinere, au dintr-o dată biografii romanțate de dame de companie sau de ușuratice care se încurcă cu ofițerii care le asigură paza; dacă sunt doar deștepte și aflate la vârsta înțelepciunii, atunci sunt fie nebune, fie vândute.
Într-o societate misogină, cum este cea românească, aceste femei sigure pe ele, fiindcă știu carte și fiindcă nu au nevoie de pereți de susținere, devin o povară pentru elita politică și administrativă constituită în proporție de 90% din bărbați. Ele sunt incomode, însă, de la bun început, fiindcă adesea, acolo unde bărbații văd o problemă, femeile găsesc o soluție. //