Lustratia (in)utila

Sabina Fati 09.02.2007

De același autor

La aproape 20 de ani de la caderea comunismului, lustratia este mai degraba o tema istorica, decat politica. Eliminarea nomenklaturistilor si a colaboratorilor Securitatii din viata publica autohtona ar fi avut sens la inceputul anilor 1990 si chiar in primul mandat al presedintelui Emil Constantinescu si al coalitiei democratice care a venit la putere in 1996, dar acum e doar un exercitiu propagandistic. Ion Iliescu, personajul cheie al perioadei postdecembriste, a avut timp in cele trei mandate sa amane inscrierea tarii pe orbita euro-atlantica, sa blocheze mai bine de zece ani retrocedarea proprietatilor luate cu japca de regimul comunist, sa promoveze in politica si servicii secrete persoanele cele mai potrivite pentru viziunea sa politica. Cu o lege a lustratiei care sa fi fost adoptata fie si in legislatura CDR, Iliescu si ai lui ar fi fost aruncati deja in lada cu vechituri a istoriei, fara sa apuce sa se isterizeze in fata Raportului Tismaneanu.

 Fortele democratice care au castigat puterea in 1996 au produs o lege ambigua a deconspirarii politiei politice ceausiste, lasand, de fapt, la indemana  Serviciului Roman de Informatii controlul arhivei Securitatii si, deci, al demantelarii vechiului sistem. Modificarile pe care incearca acum sa le aduca unii parlamentari la Legea CNSAS ar urma sa recupereze esecul mai vechi si sa impuna inclusiv lustratia, insa efectele ar fi mult intarziate si relativ inutile cel putin in privinta nomenklaturistilor. Amendamentul propus saptamana trecuta de senatorul Peter Eckstein Kovacs la Comisia juridica din Senat prin care fostii lideri ai Partidului Comunist Roman sa fie considerati automat colaboratori ai Securitatii a cazut, insa nu doar cu voturile nostalgicilor traditionali din PSD, PC si PRM, ci si cu ajutorul PNL. Daca in perioada 1996-2000 democratii erau cei care se declarau neinteresati de aceasta problema, acum liberalii care vorbesc pe mai multe voci blocheaza prin intelegeri subterane cu PSD amendamentele periculoase, pentru a-l apara pe marele supravietuitor al regimului comunist, Ion Iliescu. Asa-numitii reformisti social-democrati de la Cluj, care il numeau acum doi ani pe Iliescu "politician expirat", dar mai ales marii luptatori antisecuristi din PNL fac acum zid in jurul activistului de profesie, transformandu-l in berbece al retelei antiprezidentiale si antireformiste care aduna parlamentari de toate culorile, magistrati, afaceristi si trusturi de presa.

 Combinatiile politice perverse au amanat mereu lustrarea si chiar demantelarea colaborationistilor ceausisti, oferindu-le acestora imunitate pe viata. Profesionistii Securitatii, informatorii si colaboratorii acesteia, camuflati in democrati de ocazie, afaceristi verosi, ziaristi zelosi si agenti reformati au acaparat astfel in ultimii 17 ani principalele pozitii de decizie din cele mai fierbinti zone autohtone. Complicitatile politico-economice care exista intre grupuri de interese, partide si personaje influente vor impiedica pe mai departe modificarile periculoase ale  Legii CNSAS care tind spre lustratie. Miza acestor modificari este insa mai degraba etica si istorica, decat politica, fiindca raul cel mare a fost deja facut de structurile perpetuate de Ion Iliescu.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22