De același autor
Încercările președintelui de a ține sub control PDL și de a concepe tactici în locul partidului l-au aruncat pe Traian Băsescu din nou în groapa cu lei, aranjată de o majoritate cu tendințe dictatoriale, după ce și-a pierdut propria majoritate folosind un calcul greșit.
3 greșeli tactice
1) Înlocuirea premierului Emil Boc cu Mihai Răzvan Ungureanu în 6 februarie 2012, fără acordul democrat-liberalilor, a fost o mișcare privită cu mirare de PDL, în condițiile în care parlamentarii partidului nu-l cunoșteau, nu știau ce potențial are și mai ales nu înțelegeau de ce-ar fi trebuit să-l susțină, de vreme ce nu era unul de-al lor. Enervarea parlamentarilor PDL a devenit evidentă pe măsură ce sondajele interne scoteau la iveală că Mihai Răzvan Ungureanu crește, cu posibilitatea de a-i depăși pe Victor Ponta și Crin Antonescu, în același timp în care partidul continua să scadă. Din punctul lor de vedere, Ungureanu devenea o vedetă politică, un lider în ascensiune, pe spezele PDL, care, aparent, nu câștiga nimic. În plus, noul premier nu s-a gândit să le gâdile orgoliul parlamentarilor democrat-liberali, nu a venit să-i cunoască, nu le-a făcut nicio vizită de curtoazie, nu i-a întrebat ce le place și ce-i deranjează în stilul său de guvernare și, colac peste pupăză, le-a spus și verde în față, fără niciun fel de menajamente, că nu vor mai primi bani de la buget pentru localitățile în care PDL era majoritar.
2) Înaintea moțiunii de cenzură din 27 aprilie 2012, când Mihai Răzvan Ungureanu era sigur de susținerea parlamentarilor PDL, deși nu discutase cu fiecare în parte, așa cum făcea, de pildă, Emil Boc în astfel de cazuri, Traian Băsescu nu a dat niciun semnal care să ducă la mobilizarea democrat-liberalilor. Moțiunea PSD și PNL a avut câștig de cauză, fiindcă președintele PDL, Emil Boc, nu s-a implicat, supărat că și-a pierdut fotoliul de premier la presiunile lui Traian Băsescu și fiindcă șeful Senatului, Vasile Blaga, unul dintre organizatorii de forță ai democrat-liberalilor, a fost într-o poziție evidentă de noncombat, răzbunându-se în acest fel pe faptul că, în 2011, nu a fost ales în fruntea partidului.
3) La Convenția Națională a PDL din 14 mai 2011, rezultatul alegerilor a venit în plic de la Cotroceni, iar „câştigătorul nu a fost alesul delegaţiilor, ci a fost alesul preşedintelui Băsescu“, după cum au povestit mai mulți fruntași ai partidului. Traian Băsescu a vrut să reformeze partidul, împotriva voinței PDL, prin marginalizarea vechilor baroni: Adriean Videanu, Vasile Blaga, Radu Berceanu. Înaintea Convenției din 2011, moțiunea lui Vasile Blaga avea o susținere majoritară, față de cea a lui Emil Boc, dar Traian Băsescu a vrut neapărat o garnitură „proaspătă“ pentru PDL, așa că a intervenit în favoarea celui de-al doilea. Echipa lui Emil Boc nu avea însă cum să reformeze partidul, fiindcă în prima linie nu era doar Monica Macovei, ci și contragreutățile: Elena Udrea și Ioan Oltean. Intervenția lui Traian Băsescu în procesul de alegere a încurcat lucrurile în loc să le descurce, iar, prin ricoșeu, căderea premierului și apoi suspendarea lui Traian Băsescu au legătură cu felul în care PDL și-a recunoscut și respectat ierarhiile.
3 modalități de revenire
1) Mobilizarea PDL:
Traian Băsescu are nevoie de toată logistica PDL până la referendumul privind demiterea sa, numai că partidul nu pare deocamdată suficient de entuziast. Primul miting organizat de filiala PDL București a demonstrat lipsa de mobilizare a partidului, dacă nu chiar disoluția lui: dacă PDL a reușit să adune doar 4.000 de susținători pentru Traian Băsescu la manifestarea din 5 iulie 2012, ziua care a precedat votul suspendării din parlament, înseamnă fie că nu mai are simpatizanți, fie că nu vrea să-i adune.
2) Băile de mulțime:
Traian Băsescu trebuie să revină printre oameni, dacă vrea să se întoarcă la Cotroceni. Din 2010, după ce a anunțat măsurile de austeritate, președintele s-a temut de furia mulțimii, o greșeală strategică pentru un președinte clădit ca Traian Băsescu pe relația directă cu oamenii.
3) Campania video pe marile televiziuni naționale:
Echipa de campanie a președintelui ar trebui să demareze încă din prima săptămână clipuri publicitare, mesaje în spațiul virtual și pe telefoanele mobile. Dacă cei care se ocupă de aceste amănunte nu au umor, Traian Băsescu ar putea fi pierdut, mai ales că tema centrală ar trebui să fie comparația Băsescu-Antonescu, făcută într-un mod care să-i cucerească pe votanți, nu să le aducă aminte de președintele jucător. //