Umbre la europarlamentare

Sebastian Lazaroiu 16.03.2007

De același autor

 Scrutinul pentru  Parlamentul European are mai multe semnificatii pe planul politicii interne decat pe plan extern. Este un scrutin-test la jumatatea mandatului actualei coalitii. Fara mize prea mari totusi, daca judecam dupa consecinte. E mai putin important cine trimite mai multi europarlamentari anul acesta la Strasbourg. E mai important ce au fost si ce au ajuns principalele partide politice. Noutatea acestei confruntari electorale o constituie nu comportamentul principalelor partide, ci performantele "umbrelor" acestora. Si cand spun "umbre", ma gandesc la acele entitati politice care intr-un fel sau altul se transforma in reflexiile partidelor importante. Daca ne uitam cu atentie, nimeni nu scapa de umbra sa.

PNL are acum umbra PLD, cu care se afla in competitie. Exista in popor vorba: "se teme si de umbra lui". Atitudinea oscilanta a lui Tariceanu din ultima perioada pare sa fi fost dictata de aceasta zicala. Cata vreme PLD nu era inregistrat si parea ca ar putea, prin hartuirea in justitie, sa nu depuna listele la timp, liberalii (nationali) isi doreau scrutinul mai bine mai repede decat mai tarziu. Cand PLD a scos capul la lumina din hrubele procedurale ale justitiei, Tariceanu si ai lui si-au dat seama ca un scrutin apropiat nu mai e un avantaj.

PSD are si el o umbra. Aceeasi cu PRM. Umbra lor comuna este PNG. Gata si el de lupta pentru europarlamentare. Erorile infantile ale social-democratilor il scutesc pe Becali sa mai bage mana in buzunar pentru pomeni multe luni de acum inainte. Intuind dilema alegatorului PSD care il apreciaza pe Basescu, patronul din Ghencea a iesit cu un mesaj de sustinere neconditionata pentru presedinte. Rezultatul nu a intarziat sa se vada in sondaje. Nu e nici o bucurie sa vezi singurul partid social-democrat din Romania scurtandu-se ca o lumanare, indiferent de simpatiile politice pe care le ai. Caci oamenii rationali inteleg cata nevoie e de o stanga moderna in Romania si cum se alege praful de sacrificiile reformatoare pe care PSD le-a facut in ultimii doi ani, in favoarea unor vanzatori de iluzii, care se pretind de dreapta.

Vadim Tudor, la randul sau, se vede concurat de o figura autoritar-religioasa mult mai convingatoare. Incercand o disputa publica cu Becali acum doi ani de zile, Vadim si-a dat seama ca "noul Mesia" manuieste cu mult mai multa maiestrie hardaul cu laturi. Asa ca a batut in retragere, a cerut pace pe la colturi, numai ca cei pe care i-a obisnuit atatia ani cu mizeria revarsata in public pe crestetul adversarilor reali si inchipuiti i-au simtit slabiciunea si au inceput sa se intrebe daca nu cumva tribunul nu ii mai reprezinta. Mai nou, Vadim a inceput sa boxeze iarasi cu umbra sa. Probabil fara efect.

Umbra PD este mai mare decat partidul insusi si se numeste Traian Basescu. In vreme ce alte partide se lupta cu umbra lor, PD sta linistit sub propria umbra. Dar linistea PD nu este decat un simptom al uraganului politic care se va declansa in lunile care urmeaza. Vremuri grele se anunta pentru democrati, carora, iata, li se refuza un succes rapid (si poate cam facil) si li se promite o tulbure vacanta de vara.

PC este el insusi o umbra, un spectru. Partidul incearca sa capete mai multa consistenta prin jocurile care aproape l-au consacrat pe scena publica. Cand la guvernare, cand in opozitie, cand alaturi de PNL, cand alaturi de PSD, iata ca umbra conservatoare se pregateste sa lege doua agregate politice, care au mimat ani de zile rivalitatea (liberalii si social-democratii). Noua strategie a PNL de apropiere de fratele mai mare de stanga (visul lui Patriciu!) il va scuti pe Voiculescu sa sada in doua luntrii.

La ora la care scriu, pare ca Tariceanu s-a razgandit de tot. Speriat de umbrele care populeaza scena politica (si o perturba, crede el), premierul e gata sa amane alegerile europarlamentare. O decizie, ca de obicei, proasta pe plan intern si cu ecouri negative la Bruxelles. Tariceanu pare dispus sa suspende o vreme democratia, daca aceasta masura l-ar mai tine in scaun inca 6 luni. Numai ca umbra unui nor de ploaie pluteste deasupra intregii tari si fulgere par sa se abata asupra sediului din Piata Aviatorilor. Semnand amanarea alegerilor, mana sefului executiv iscaleste mecanic demisia liberalismului in Romania.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22