Curtea Constitutionala incalca Constitutia

Serban Radulescu Zoner 14.05.2008

De același autor

Textul articolului 72 al Constitutiei Romaniei este urmatorul:

“(1) Deputatii si senatorii nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitiul mandatului.

(2) Deputatii si senatorii pot fi urmariti si trimisi in judecata penala pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului, dar nu pot fi perchezitionati, retinuti sau arestati fara incuviintarea Camerei din care fac parte, dupa ascultarea lor. Urmarirea si trimiterea in judecata penala se pot face numai de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

(3) In caz de infractiune flagranta, deputatii si senatorii pot fi retinuti si supusi perchezitiei. Ministerul Justitiei il va informa neintarziat pe presedintele Camerei asupra retinerii si perchezitiei. In cazul in care Camera sesizata constata ca nu exista temei pentru retinere, va dispune imediat revocarea acestei masuri.”

Orice cetatean roman alfabetizat si cu putin discernamant intelege textul citat mai sus. Doar domnii judecatori de la Curtea Constitutionala se prefac a nu-l intelege. Acestia, pe 15 pagini, prin cuvinte bine ticluite, invocand ba Legea raspunderii ministeriale, ba unele ordonante de urgenta votate in parlament la finele secolului trecut, ba chiar unele decizii ale Curtii etc. etc., au decis in final ca “Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie va sesiza Camera Deputatilor sau Senatul, dupa caz, pentru a cere urmarirea penala a membrilor si a fostilor membri ai Guvernului, pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor, daca la data sesizarii au si calitatea de deputat sau de senator”. Astfel s-a ajuns ca procurorii de la DIICOT sa solicite, spre finele lui aprilie, un aviz pentru anchetarea fostului ministru al Economiei Codrut Seres (PC), acuzatiile din dosarul acestuia fiind cele de sprijinire a unui grup infractional organizat, transfrontalier si de tradare prin transmiterea de secrete (seful acestui grup de spionaj economic era bulgarul S. Stancev, care, in momentul descoperirii acestei “afaceri”, a parasit imediat Romania). Un “aviz” asemanator a fost cerut si de DNA pentru anchetarea fostului ministru si actual deputat Miron Mitrea. Conform declaratiei presedintelui Camerei Deputatilor, Bodgan Olteanu, cererea a fost transmisa Comisiei juridice, care va intocmi un raport, supus apoi votului in plen. Cum presedintele amintitei comisii este Sergiu Andon, se cunoaste de pe acum continutul raportului: un refuz de a fi anchetat Miron Mitrea, in calitate de martor si de invinuit (nu de inculpat). Nici votarea in plen nu va constitui o surpriza. Cu o larga majoritate va fi acceptat raportul de respingere a cererii DNA, caci “coalitia 322” functioneaza oricand este nevoie. Doar presedintele Traian Basescu a fost cel care a declarat razboi marii coruptii si incearca sa-l duca cu putinele posibilitati pe care Constitutia i le ofera.

Acelasi lucru se va petrece si in Senat, avizul fata de cererea procurorilor DIICOT de a-l ancheta pe Codrut Seres urmand sa fie de respingere, odata ce presedinte al Comisiei juridice este doamna senator Norica Nicolai. La fel se vor petrece lucrurile si atunci cand pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor va reaparea “dosarul Zambaccian” al domnului deputat Adrian Nastase si imensa avere “mostenita” de sotia domniei sale de la “matusa Tamara”.

Calea apararii marilor corupti, cu gulere albe, a oferit-o chiar Curtea Constitutionala prin Decizia nr. 270 din 10 martie 2008, aceasta incalcand articolul 72 al Constitutiei Romaniei, citat la inceputul acestui articol. Pana cand va dura aceasta situatie scandaloasa? Eu am un raspuns la aceasta intrebare, dar nu-l dau, caci nu vreau sa devin brutal.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22