De același autor
Asistăm la dispariţia oricăror criterii sau constrângeri pe instrumentele de finanţare a administraţiei locale în România; în plus, la opacizarea şi deresponsabilizarea deciziei, după ce ani la rând se înregistraseră progrese timide în direcţia bunei guvernări.
Acum un an şi jumătate, când EFOR lansa Indicele Clientelismului Local, împreună cu harta aferentă (vezi expertforum.ro), constatam că, pe o măsurătoare obiectivă a politizării distribuirii banilor de la buget (deci, excluzând granturile UE), clientelismul a avut un maxim în perioada 2007-’08, care a coincis cu balonarea bugetelor publice înainte de criză. Recomandam atunci ca instrumentele de alocare a investiţiilor către consiliile judeţene şi primării, din care noi le analizasem pe principalele şase, să fie raţionalizate, iar alocările să se facă doar prin competiţie de proiecte, cu termene, priorităţi şi evaluări transparente. Din păcate, actualizând analiza în iunie 2014, constatăm regrese ale bunei guvernări pe toată linia: politizarea alocărilor a revenit; iar opacitatea deciziei a crescut, în loc să scadă.
Am arătat în materialele EFOR citate că a existat tot timpul după 2005 o influenţă politică asupra distribuirii fondurilor de investiţii în teritoriu. Acest lucru a fost ştiut mereu, anecdotic, din presă, însă noi am măsurat sistematic fenomenul pentru perioada 2005-2011 şi am determinat că a avut un vârf în anii 2007-’08. Acest efect s-a diminuat întrucâtva – odată cu sumele disponibile – în anii de criză economică, dar pare să reînvie odată cu sfârşitul recesiunii, după cum arată datele analizate preliminar.
Disproporţia de reprezentare politică după ultimele alegeri locale, când USL şi aliaţii săi informali au câştigat peste 75% din primării, face mai puţin relevantă analiza doar în termeni de putere-opoziţie pentru anul 2012. Cu alte cuvinte, USL & aliaţii au ajuns să ocupe o proporţie atât de mare din administraţie, încât o competiţie acerbă pentru resurse / alocări s-a declanşat în interiorul taberei puterii: există opinii în sensul că primarii PNL au fost puternic dezavantajaţi financiar în 2012 şi ulterior. Dacă judecăm strict aritmetic pe datele existente, opoziţia a primit fonduri doar în proporţie de 2/3, prin comparaţie cu o situaţie de strictă neutralitate politică (vezi figura).
Schimbarea cea mai deprimantă constă însă în aceea că, dacă, până în 2012, puteam cel puţin şti cui s-au dat banii, începând cu 2013 acest lucru nu mai e posibil (sau e mult mai greu). Până în 2012, aceste alocări, în special din Fondul de Rezervă al Guvernului, se făceau prin HG, sub forma unui tabel cu localităţi şi sume, iar noi ne luptam pentru ideea ca banii să fie alocaţi după apeluri de proiecte, cu priorităţi şi termene anunţate în prealabil, în urma unei jurizări şi cu un sistem de scoruri.
Din păcate, guvernul a ales să meargă în direcţie contrară: prin OUG 103/2013 decizia a fost delegată către MDRAP, pentru ca toate repartizările de sume să se facă prin ordin al ministrului – care, nefiind HG, nu se publică în Monitorul Oficial. Practic, în continuare nu există criterii de prioritizare a transferurilor către judeţe şi primării, doar că acum nici nu mai putem şti unde au ajuns banii. În numai o lună, de la finalul lui noiembrie şi până în decembrie 2013, guvernul a alocat MDRAP 228 milioane de lei, pe care acesta i-a transferat mai departe către administraţii locale prin ordin de ministru. Nu am reuşit încă să obţinem tabelul cu distribuţia (şi nu credem să existe altceva în formă scrisă decât cel mult un tabel, fără vreo justificare).
În 2014, mecanismul a fost prelungit prin OUG 8/2014 într-o formă şi mai flexibilă decât înainte: MDRAP poate aloca fonduri „pentru finanţarea unor cheltuieli urgente (deci nu neprevăzute, n.m.) în vederea derulării în bune condiţii a activităţilor specifice administraţiei publice“, de unde în 2011 şi 2012 destinaţia sumelor fusese limitată la cofinanţarea de proiecte UE. Practic, ministrul poate da bani oricui, pentru orice, fără obligaţia publicării în MO, deciziile fiind considerate „cu caracter individual“ (ceea ce este contrar spiritului legii). Destinaţia fondurilor e larg şi tentant definită, incluzând domeniile cultural, religios şi sportiv, prin cheltuieli „realizate la nivel central sau local care nu pot fi asigurate din bugetul aprobat“ (OUG 27/2014).
Practic, asistăm la dispariţia oricăror criterii sau constrângeri pe instrumentele de finanţare a administraţiei locale în România; în plus, la opacizarea şi deresponsabilizarea deciziei, după ce ani la rând se înregistraseră progrese timide în direcţia bunei guvernări. E posibil ca proastele practici alocative, bazate cel mai probabil pe clientelism, să contamineze mai departe procesul de achiziţie publică în momentul în care primăriile primesc banii şi devin autorităţi contractante. Ceea ce e obţinut pe lângă reguli va fi folosit mai departe tot pe lângă reguli, pentru a plăti serviciul primit – este în firea lucrurilor. Cel mai trist e faptul că asemenea involuţii, care ne întorc la tehnicile bugetare ale anilor ’90, s-au petrecut pe mandatul unor miniştri de finanţe şi buget tehnocraţi, provenind din zona academică şi a societăţii civile, care cel puţin teoretic au venit în guvern pe o cu totul altă agendă.
* Sorin Ioniţă este analist de politici publice ExpertForum (EFOR).