Incepe batalia decisiva

Stelian Tanase 14.07.2004

De același autor

Intalnirea de lunea trecuta de la Palatul Cotroceni, urmata de santajul cu demisia din partea lui Nastase prin intermediul presei, suspendarea Delegatiei Permanente pana la congres, anuntarea remanierii Guvernului, sunt prea multe mutari facute in doar cateva zile. PSD lasa electoratului impresia unui balamuc cu acte in regula. Sau a unui inecat, daca vreti, care da din maini sa se salveze. Prea multe balbaieli, agitatie, prea mult zgomot. Haosul de la varful partidului nu a fost rezolvat de numirea unui fantomatic Birou de Coordonare. Acesta, format din vasalii premierului in cea mai mare parte, are un singur rol: sa castige congresul PSD din august pentru actualul sef al partidului. Trebuie, de asemenea, sa ii dea o echipa de fideli care sa nu il mai puna in situatia sa imparta puterea cu altii. Dispar deocamdata din ierarhie personaje puternice, care pareau de neinlaturat: Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu, Viorel Hrebenciuc etc. Biroul de Coordonare este de fapt un desant. Trebuie sa ne asteptam la riposta celor trimisi pe linie moarta. Se vor grupa ei in spatele lui Iliescu? Vor crea alta factiune? Vor produce o sciziune? De regula cei care pierd la congrese, fie migreaza spre alt partid, fie fac altul nou. Se vor desprinde ei inainte de alegerile din noiembrie-decembrie? Cert este ca deznodamantul crizei inca nu s-a produs. Pana la congres negocierile si confruntarile din culise vor continua cu intensitate. Lupta pentru putere in PSD inceputa de ceva vreme a intrat in faza finala.

PSD la rascruce

Dupa pierderea alegerilor locale, PSD se afla in fata unei rascruci. Sa lase lucrurile cum sunt, liderii sa isi pastreze pozitiile si sa minimalizeze efectele caderii? Acest scenariu a fost incercat in 6 iunie, cand liderii PSD au dat declaratii linistitoare. Am auzit ca nu e vorba de pierderea alegerilor, ca ''s-au obtinut rezultate bune''. Apoi brusc, dupa 20 iunie, in fata pericolului de a pierde puterea (anuntat de instalarea tendintei de declin a simpatiei electoratului), PSD a intrat in panica. De aici reactiile haotice, conflictele interne, destramarea disciplinei de partid dovedita pana acum. S-a ajuns la formula unei modificari sensibile de imagine. Asta ar stopa, cred unii lideri PSD, caderea previzibila la alegerile care vin. Dilema este clara: ce ajuta partidul pentru a-si reveni? Conservarea formulei practicata pana in iunie - care pastreaza structurile in stare de functiune pentru campanie - sau schimbarea formulei, o oferta noua? Riscurile unei schimbari prea bruste sunt pierderea increderii cadrelor in lideri, demobilizarea si, in final, dezintegrarea partidului, dupa un esec previzibil. Este tot atat de adevarat ca, daca PSD nu face nimic, caderea nu poate fi oprita. Electoratului trebuie sa ii dai un motiv pentru a-l face sa isi schimbe optiunea.

Acestui factor i s-a adaugat altul, anume, lupta pentru putere din interiorul PSD. Miza este: cine pune mana pe partid? Criza de acum este folosita mai curand pentru o reglare de conturi, decat pentru reforma reala a partidul. Nastase a considerat ca a venit vremea sa incerce o lovitura de forta si sa transeze in favoarea lui disputa cu Iliescu si cu cei care nu s-au dovedit fideli. Asta sub pretextul de a stopa scaderea popularitatii PSD si al incercarii de castiga alegerile. Demisia lui ar fi avut un efect dezastruos pentru actuala guvernare. Ar fi repetat efectul Constantinescu din 2000. Ar fi fost o sinucidere politica a lui Nastase, care ar fi tarat dupa el partidul. PSD ar fi intrat in debandada si s-ar fi destramat. Impresia asupra electoratului ar fi fost dezastruoasa. Iliescu, care doreste sa preia PSD dupa decembrie, ar fi gasit o mostenire fara valoare. Este si motivul pentru care a cedat. Nastase are mana libera acum sa faca jocurile pentru congres. Castigul pentru Iliescu este asa: cu Nastase ca lider, mai exista o sansa sa nu se destrame partidul caruia vrea sa ii redevina sef. Nastase mai are un atu in mana, pe care inca refuza sa il arate: candidatura sa la presedintie. El o conditioneaza de un sprijin real al PSD si al lui Iliescu. Pentru asta insa el vrea un partid subordonat lui, asigurat prin congres si un acord cu Iliescu. Deocamdata scenariul schimbarilor la varf pare sa fi fost preferat. Figurile de pe generic cu imagine negativa, Viorel Hrebenciuc, D.M. Agathon, D.I. Popescu, Serban Mihailescu etc. au fost scoase. Nemaivazandu-i prin prezidii, si-a spus Nastase, poate ca electoratul va vota din nou PSD. Calculul nu este exact. Coruptia, birocratia, saracia, lipsa perspectivei sunt adevaratele handicapuri pentru PSD.

Dupa patru ani cat tara a fost data pe mana baronilor, e greu acum, printr-o mutare de scamator, sa faci oamenii sa gandeasca altfel. Eticheta care s-a lipit pe partid este aceea de partid corupt, controlat de baroni. Electoratul PSD este alcatuit din paturile cele mai sarace. Contrastul dintre standardul de viata al acestor milioane si cel al catorva mii de imbogatiti este mult prea mare pentru a starni simpatii si a aduce voturi. Ce corectii mai poate face Nastase, in acest punct esential? Nici una. Ca e sau nu Miron Mitrea pe lista sau un Viorel Hrebenciuc, nu are a face. Saracia ramane saracie. Coruptia ramane coruptie.

Un serial cu mai multe episoade

Criza din PSD nu a ajuns o data cu acest episod la deznodamant. Si nu va ajunge la unul nici in august, la congres. Suntem intr-un serial cu multe episoade. Socul esecului de la alegerile locale a fost mult mai mare decat s-ar fi asteptat cineva. Liderii PSD s-au speriat ca vor pierde puterea la sfarsitul anului. Un rezultat pe care nu il prevazuse nici unul din scenariile expertilor straini pe care ii foloseste. Iliescu a devenit brusc foarte preocupat de situatie. El si-a pregatit revenirea la conducerea PSD dupa expirarea mandatului de presedinte. Dar s-a gandit ca PSD va ramane la putere. Varianta unui PSD in opozitie nu a fost luata in calcul. Or, rezultatul alegerilor din iunie arata ca PSD are sansa a doua la alegerile parlamentare si prezidentiale. Mai vrea in aceste conditii Iliescu sa preia conducerea PSD? Ce carte joaca totusi Nastase? E dispus el sa isi ruineze cariera politica? Daca ar fi demisionat, ce viitor ar mai fi avut? Se vede ce s-a ales de Constantinescu, disparut, cu un 1% umilitor obtinut la alegeri. Nastase ar avea aceeasi soarta daca ar dezerta acum. Totusi el a amenintat cu demisia, cu un gest imprevizbil. Iubeste prea mult puterea, e prea incurcat in tot felul de retele si afaceri, si-a spus Iliescu, dupa intalnirea de la Cotroceni, ca sa faca un gest dramatic. Iliescu a fost luat prin surprindere de aceasta situatie. Iliescu nu vrea sa conduca un partid perdant. Nu de dragul lui Nastase a cedat Iliescu, ci reflectand la efectul unei asemenea retrageri. In acest caz PSD pierde sigur alegerile. Nu pentru ca Nastase ar fi un lider popular. Nu e. Sau ca ar fi de neinlocuit. Nu e. Motivul este ca s-ar repeta scenariul dezertarii lui Constantinescu. Piederea puterii. Dezastrul era asadar previzibil. Iliescu a fost nevoit sa dea inapoi. L-a lasat pe Nastase - deocamdata - sa faca jocurile. Iliescu si-a amanat prestatia personala pentru congres.

Pana atunci, luptele continua cu violenta si sorti schimbatori in culise. Saptamana asta a punctat Nastase. El controleaza Biroul de Coordonare nou aparut. Cine organizeaza congresul castiga partidul. Castiga majoritatea locurilor pe listele pentru parlament. PSD desenat de oamenii lui Nastase e diferit de cel pe care l-ar desena Iliescu. Nastase, in eventualitatea ca va castiga Cotrocenii, isi asigura influenta in interiorul PSD. Modelul sau este chiar Ion Iliescu, care a ramas un factor decisiv in PSD indiferent de rolul oficial avut. Si daca va pierde Cotrocenii, Nastase si-ar pastra influenta. PSD va fi condus de Iliescu, dar Nastase nu doreste sa dispara de pe scena politica. Daca acum isi plaseaza oamenii pe liste, poate spera sa mai joace un rol din ianuarie 2005. Daca Iliescu nu se mai intoarce totusi la PSD, in caz de esec in alegeri, Nastase are totul pregatit sa ramana sef. Aceasta e adevarata miza a amenintarii cu demisia de saptamana trecuta si a suspendarii Delegatiei Permanente.

Trebuie sa ne chestionam asupra efectului pe care il are asupra electoratului acest conflict desfasurat la vedere. Cu fiecare polemica, schimb de replici taioase, dezmintiri, atacuri, afisarea de pozitii contrare, PSD pierde puncte. Inca o saptamana ca ultima si putem sa contam deja pe trecerea actualului partid de guvernamant in opozitie. Lucru care ar fi de altfel benefic pentru atmosfera din tara, pentru sansele noastre de integrare in UE. Impresia pe care o lasa haosul instalat in PSD e foarte proasta. As compara cu ce se intampla in tabara cealalta. De acolo razbat rar stiri. Alianta D.A. nu ocupa prima pagina a ziarelor, nu acopera prea multe minute in telejurnale. Paradoxal, tocmai aceasta discretie ii asigura cresterea popularitatii. Transmite imaginea unei forte politice unite care da siguranta. O valoare de care electoratul are nevoie. Cand pui votul in urna, te gandesti cu care dintre candidati viata si bunurile tale sunt mai sigure. Cine iti poate garanta mai bine toate astea. Or, PSD, prin spectacolul zilnic pe care il ofera, da impresia ca este in deriva, nesigur, minat de conflicte si rivalitati din interior. Graba de a lua masuri radicale, de a anunta mari schimbari peste noapte, nu mareste increderea electoratului in PSD, dimpotriva. Este riscul asumat de desantul lansat de Nastase. Prioritatea lui nu este acum castigarea electoratului, cat castigarea partidului la congresul din august.

(Subtitlurile apartin redactiei)

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22