Parlamentarii au adoptat un sistem de vot pe care nu il inteleg

Susanne Kastner* 25.11.2008

De același autor

In cadrul ultimei vizite oficiale in Romania, ati catalogat marirea salariilor la profesori drept "populism". De ce? Nu ar fi un pas de mult asteptat in directia sociala?
Cheltuieli suplimentare in domeniul educatiei sunt intotdeauna binevenite. Dar daca acestea sunt decise cu doua luni inainte de alegeri numai pentru a castiga voturi, atunci premiza este complet gresita. Abordarea corecta ar fi fost ca politicienii sa spuna "invatamantul este atat de important, incat va fi prioritatea numarul 1 dupa alegeri". Atunci ar fi trebuit sa faca o analiza riguroasa a resurselor aflate la dispozitie, sa vada clar unde si cum isi pot permite salarii mai mari, astfel incat sa restabileasca si motivatia oamenilor de a deveni profesori. Este un domeniu extrem de important, si in Germania la fel. Dar nu asa, inainte de alegeri, ne aducem aminte de una sau alta, promitem 50% in plus, fara sa ne gandim daca putem suporta aceste cheltuieli. O asemenea lege se afla foarte aproape de granita populismului, iar rezultatul va fi mai degraba negativ.
Romania se afla in fata unor alegeri parlamentare, iar pentru prima data va fi utilizat sistemul de vot uninominal. Credeti ca acest tip de vot va asigura o mai buna reprezentare a intereselor populatiei in parlament?
Reforma sistemului electoral... Cand am fost in Romania in luna septembrie, am avut o intalnire cu liderii grupurilor parlamentare din Legislativul de la Bucuresti. Am stat cu toti la aceeasi masa si niciunul, niciunul, nu a fost in stare sa imi explice detaliat cum anume va functiona acest vot uninominal.
Mie imi demonstreaza ca parlamentarii romani au adoptat o lege, un sistem de vot pe care nici macar nu il inteleg in totalitate. Modul de calcul al candidatului desemnat in parlament, daca la alegeri nu castiga 50%+1 din voturi, este atat de complicat, incat se poate ajunge la decizii aleatorii, pe care alegatorii nu le vor intelege. Exista riscul ca cetatenii sa se uite nedumeriti la acest sistem de vot si sa se intrebe: "Acum ce se intampla?".
Ce parere aveti despre scandalurile de coruptie in care sunt implicati demnitari romani, despre tentativele esuate de urmarire penala si despre reglementarea imunitatii?
Va spun sincer: coruptia in Romania este o problema ingrijoratoare. Nu este o aparitie sporadica, ci mai degraba un fenomen sistemic. Ministrul Justitiei si parchetele depun intr-adevar eforturi mari de combatere a coruptiei, dar ministrul nu este de prea mult timp in functie. In istoria Romaniei, ministrii de resort s-au schimbat foarte des, ceea ce a provocat ingrijorari in randul persoanelor familiarizate cu acest flagel.

* vicepresedinte al Bundestag-ului german

(fragmente din interviul realizat de Laurentiu Diaconu-Colintineanu la Deutsche Welle, 24 noiembrie a.c.)

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22