De același autor
Corbyn și aliații săi nu au un plan pentru preluarea Marii Britanii și foarte probabil nici nu vor dezvolta unul. Mai degrabă, vor încerca să confrunte guvernul lui David Cameron în stradă, prin acțiune directă.
În anumite cercuri, acțiunile ultimilor doi lideri ai Partidului Laburist din Marea Britanie par să confirme reputația englezului ca fiind rece și mizantrop. În 2010, Ed Miliband și-a uimit partidul când a candidat împotriva fratelui său, David, pentru șefia partidului. Mult mai puțin experimentat și mai puțin capabil decât David, el a câștigat cu ajutorul șefilor de sindicate, conducând partidul la înfrângerea epică din mai, anul acesta.
Una dintre multele sale decizii chestionabile a fost schimbarea sistemului de vot pentru alegerea președintelui, astfel că acum putea participa orice cetățean britanic dispus să achite trei lire sterline. Stânga radicală a folosit în propriul avantaj măsura disperată luată de Miliband pentru revitalizarea susținerii pentru un partid aflat în declin, mobilizându-se cu frenezie și oferindu-i lui Jeremy Corbyn o victorie șoc.
Atât Corbyn, cât și Ed Miliband provin din background-ul privilegiat al clasei de mijloc, același care a produs câteva dintre figurile cele mai radicale ale laburiștilor. De fapt, sunt oameni care vor să elibereze clasa de mijloc din lanțuri, deși adesea sunt și cei care au avut cel mai puțin contact cu aceasta. Cel puțin Corbyn a insistat să-și trimită copiii la școala locală din circumpscripția sa londoneză. A doua sa soție, o chiliană de stânga care știa de reputația proastă a unei astfel de școli, a hotărât însă ca fiul lor Ben să nu fie victima dogmatismului politic al lui Corbyn. În cele din urmă, va opta pentru educația privată, ceea ce l-a înfuriat pe Corbyn, divorțând de aceasta în 1999.
Cine este politicianul Corbyn?
Corbyn este parlamentar de mai bine de 30 de ani. Dar majoritatea colegilor săi nu au vorbit niciodată cu el. Cea mai mare parte a timpului și-a petrecut-o departe de parlament, promovând grupurile etnice și religioase angajate în ceea ce el vedea o rezistență la puterea americană sau a intermediarilor acesteia. Dar tacticile crude și obiectivele fundamentaliste ale grupărilor islamiste din Orientul Mijlociu și ale celor marxiste din America Latină nu erau o problemă pentru Corbyn (un ateu). Ele au înlocuit clasa muncitoare albă din statele emisferei nordice, devenind un fel de avangardă a unei rezistențe împotriva caracatiței capitalismului global situată pe Wall Street și Casa Albă.
În 1984, la puțin timp după ce Armata Republicană Irlandeză (IRA) a încercat să o asasineze pe Margaret Thatcher și pe restul miniștrilor săi la o conferință a Partidului Conservator, Corbyn l-a invitat pe Gerry Adams (la acel moment considerat a fi liderul IRA) să îi fie oaspete în parlament. A apărut de nenumărate ori alături de militanți palestinieni care apărau acțiuni militare întreprinse deopotrivă împotriva soldaților și civililor israelieni. A descris uciderea lui Osama Bin Laden de către trupele americane drept o conspirație, dar și o tragedie comparabilă chiar cu evenimentele de la 11 septembrie. Luna trecută, pus în fața unor dovezi fotografice potrivit cărora ar fi apărut pe o platformă alături de un radical din Orientul Mijlociu care ar fi tolerat uciderea militarilor britanici, Corbyn a spus simplu că nu își amintește de așa ceva.
Romancierul Martin Amis îl descrie pe Corbyn încet la minte și prost educat. Educația sa este fragilă și nu a urmat niciodată studii superioare. Dar ceea ce îi lipsește la nivel de forță intelectuală se compensează prin încredere supremă în faptul că diagnoza sa asupra lumii este singura corectă. Vocația de agitator profesionist (practicată jumătate din viață), precum și participarea activă la adunări militante i-au conferit un echilibru și o siguranță pe care rivalii săi lipsiți de culoare din mainstream-ul laburist nu o au.
Programul extremei stângi
Dar un lucru este cert. Corbyn nu este un discipol de secol XXI al lui Karl Marx. Marx credea în emanciparea maselor și a creionat un program pentru o alternativă comunistă la capitalism. Această transformare urma să se producă prin confruntare și violență, dar această etapă rămâne singura parte păstrată din credința marxistă de care Corbyn este interesat. Nu pare preocupat de propunerea vreunui program spre un viitor britanic radical diferit. Preferă să branduiască lumea reală, cea locuită de milioane de britanici, drept contrafăcută și lipsită de autenticitate. S-a retras din acea lume și vrea să creeze una alternativă cu ajutorul imigrației în masă, promovarea multiculturalismului și a diversității, pentru a eroda identitatea britanică, și prin reglementări industriale care să oprească distrugerea mediului de către om.
Jeremy Corbyn, actualul lider al laburiştilor britanici
O moțiune parlamentară din 2003 care viza protejarea urbană a păsărilor, sprijinită de Corbyn și de alți doi paralamentari laburiști, ne oferă probabil câteva indicii despre viziunea sa despre lume. Aceasta pretindea că „oamenii reprezintă cea mai obscenă, pervertită, crudă, necivilizată și mai letală dintre speciile care au locuit planeta și așteaptă ziua inevitabilă în care asteroidul se va prăbuși pe pământ și îi va distruge, dând naturii șansa de a reîncepe de la zero“.
Numirea vulgarului Steve Fisher drept consilier principal nu este nicio surpriză pentru cei familiarizați cu trecutul lui Corbyn. În alegerile generale, a sprijinit un candidat anarhist susținător al războiului de clasă și înainte a descris echipa politică a lui Miliband drept „cea mai abjectă colecție de gunoaie“.
Anglia intră în tradiția continentală a extremismului
Dacă ar fi existat o istorie de personaje dezechilibrate și demagogi care să perturbe democrația britanică, atunci ascensiunea lui Corbyn nu ar fi fost la fel de spectaculoasă. Dar, până acum, diferența majoră dintre Marea Britanie și democrațiile continentale precum Franța, Italia sau Germania era lipsa totală de influență a extremiștilor. Ascensiunea lui Corbyn se poate explica pe fondul declinului partidului său, dar și al volatilității crescute a unor segmente societale unde, pentru prima dată, există susținere pentru un partid decis să conteste ordinea existentă, chiar și prin violență.
Partidul Laburist se destramă încet de multă vreme. Odată era o mișcare politică mare și vastă, dar nu mai este așa, pe fondul dispariției membership-ului său de bază, ancorat în clasa muncitoare. Blair este singurul lider laburist care a câștigat o majoritate parlamentară completă în ultimii 40 de ani. Dar activiștii din clasa de mijloc nu aveau niciodată încredere în Blair, jurând să îl distrugă, mai ales după invazia lipsită de discernământ a Irakului, în 2003. Patru ani mai târziu, a fost înlăturat printr-o lovitură organizată de Tom Watson, astăzi vicepreședintele partidului.
Ed Miliband, fostul lider laburist
Partidul Laburist a traversat un lung război civil între Blair și rivalul său Gordon Brown, care a condus la erodarea aripii moderate și pragmatice a partidului. Personaje lipsite de carismă au intrat în competiția pentru conducerea partidului în 2015. Susținerea a 35 de parlamentari era o condiție obligatorie pentru a fi candidat. Pentru a facilita o dezbatere, câțiva dintre moderați au fost de acord să îl nominalizeze pe Corbyn.
Însă acesta s-a dovedit a fi beneficiarul surpriză al noului sistem de vot, care prevedea participarea oricui prin achitarea celor trei lire sterline care reveneau fiecărui membru de partid. Stânga radicală a înțeles imediat că dușmanii săi îi oferă oportunitatea de a face pasul din marginea politicii spre centrul puterii. Corbyn a ținut discursuri la mitinguri cu participări extinse. Membrii noi, înfuriați de neașteptata revenire la guvernare a conservatorilor (care dispuneau de o mică majoritate cu doar 36% din voturi), au văzut în Corbyn un simbol al propriilor frustrări. Mulți dintre ei erau tineri profesioniști care aveau dificultăți în a-și găsi o locuință la preț accesibil, un loc de muncă sigur sau mijloacele de a-și începe o familie. Iar dacă au urmat cursuri din sfera științelor sociale sau umaniste, probabil că nu găseau opiniile lui Corbyn asupra Americii, Israelului și Lumii a Treia ca fiind anormale.
Liderul unei minorități alienate
Imediat ce a fost ales lider al partidului și presa a început să îi completeze biografia politică, a devenit clar că reprezenta o minoritate alienată, mai degrabă, decât o mare parte a țării. Ratingurile încrederii în el erau cele mai mici pe care un lider laburist le-a avut vreodată. Și, în loc să încerce să devină respectabil, el a decis să-și consolideze reputația radicală. L-a numit pe John McDonnell, cel mai apropiat aliat al său, drept purtător de cuvânt pe probleme economice. Totodată, a transmis foarte clar că salvarea economică a Marii Britanii stă în exproprierea acțiunilor și a fondurilor de pensii pe care clasa de mijloc și oamenii bogați le-au pus deoparte în timpul vieții. Iar acest lucru se va realiza prin exproprierea fără compensații a companiilor. McDonnell a susținut în mod frecvent nesupunerea civilă și chiar i-a lăudat pe protestatarii violenți. De cel puțin trei ori, între 2010 și 2012, a instigat public la insurecție împotriva guvernului, pentru a-l da jos.
La conferința anuală recentă a laburiștilor, Corbyn a declarat că „anumiți oameni dețin proprietăți și putere, fac parte dintr-o anumită clasă, au capital, status și chiar o condiție sacră, toate acestea fiind negate celor mulți“. A descris o societate grosolan de inegală și polarizată și care de fapt este o caricatură a Angliei contemporane.
Vorbim despre o națiune în care 63,3% dintre gospodării sunt proprietăți personale, unde milioane de cetățeni investesc în acțiuni, direct sau indirect prin intermediul propriilor pensii, și unde salariile din sectorul privat cresc cu 4,4% anual, iar rata de ocupare a forței de muncă se află la un nivel record.
Poate că perspectiva lui Corbyn reflectă până la un punct partea Londrei unde se află baza sa electorală. În Holloway, doar 28% dintre locuitori sunt proprietari, două treimi nu au o casă și un număr tot mai mare de rezidenți sunt migranți și refugiați. Timp de decenii, Corbyn a acționat ca un asistent social pentru acești oameni și a militat pentru drepturile lor. Presupoziția sa că războiul de clasă și exploatarea fără inimă reflectă adevărata poveste a Marii Britanii este o fantezie marxistă. Dar stânga radicală tot mai sofisticată și mai iscusită a reușit să preia puterea în diferite instituții britanice, oricât de delirante ar fi ideile sale.
Conservatorii sunt mult mai preocupați de exercitarea și menținerea funcției publice decât de proiectarea propriilor idei și perspective la nivelul instituțiilor naționale. Ei primesc de 25 de ori mai multe voturi decât stânga radicală, dar aceasta din urmă exercită o influență mult mai mare în universități, în lumea juridică, în zone cheie ale serviciului public, la nivelul sindicatelor și chiar asupra unor segmente din media.
Omul nou
Universitatea a permis ideilor stângii radicale să prospere chiar și după Războiul Rece. Universitatea rămâne un spațiu unde voci influente împărtășesc mare parte din viziunea lui Corbyn despre lume. Un exemplu este Ted Honderich, un profesor de filozofie de la Universitatea din Londra, care a donat 5.000 de lire sterline pentru campania sa electorală. Acesta rămâne cunoscut pentru afirmațiile din 2011, potrivit cărora palestinienii au „dreptul moral“ la terorism și că terorismul lor „se fundamenta pe o umanitate autentică“.
Multă vreme, „vocilor reacționare“ li s-a refuzat o platformă în universitățile britanice. Dar acum există o tendință nouă, care își are originea în America. Astfel, nu doar că minoritățile trebuie protejate de detractori, dar spațiul academic trebuie interzis celor care rănesc sentimentele celorlalți. La începutul anului s-a făcut ceva vâlvă mediatică în momentul în care jurnalistul Brendan O’Neill, care trebuia să țină un discurs în apărarea avortului la Universitatea Oxford, a aflat în ultimul moment că dezbaterea tocmai fusese anulată.
Motivul? „Siguranța mentală“ a studenților poate fi afectată în momentul în care ascultă o persoana fără uter discutând despre avort. În mod similar, studenții au cerut să fie introduse alerte de conținut – „avertismente declanșatoare“ - pentru marile cărți. În Marele Gatsby, pentru că este misogin, în Huckleberry Finn, pentru că este rasist. În primăvară, la Universitatea Columbia, un student s-a plâns că Metamorfozele lui Ovidiu i-au reamintit despre o agresiune din trecutul său, dându-i un sentiment de „nesiguranță“. Imediat, universitatea a anunțat înlocuirea textului clasic.
Colonizarea statului
Restricționarea libertăților fundamentale în scopul protejării sentimentelor celorlalți s-a extins și în politică. Partidul Laburist a dezvoltat o energie uriașă pentru a încerca introducerea unei legi care să limiteze dreptul presei în practicarea jurnalismului de investigație. Corbyn a sprijinit această măsură autoritară, care a fost dejucată abia în momentul în care toate ziarele au refuzat să coopereze cu noul tribunal. Mai multe persoane din partid manifestă o atitudine de proprietar al statului similară celor din PSD. Noul vicelider Tom Watson a forțat poliția să investigheze cazuri de potențiale abuzuri sexuale, deși, în majoritatea lor, autoritățile concluzionaseră că dovezile sunt extrem de slabe. În cele din urmă, s-a dovedit faptul că suspecții erau în special oponenții săi din Partidul Conservator. Totodată, el l-a convins pe fostul procuror general Keir Starmer să redeschidă un caz, care mai târziu s-a prăbușit, ca multe altele. Starmer este acum parlamentar laburist și membru al echipei Corbyn. Aceste acțiuni aruncă nu doar o lumină sinistră asupra democrației britanice, dar ridică o minge la fileu pentru autoritariștii noilor democrații, care susțin că aceste democrații tradiționale nu se află în poziția să ofere sfaturi pentru construcția instituțiilor libere.
Rezistența militantă: spre o Gardă de Fier
Corbyn și aliații săi nu au un plan pentru preluarea Marii Britanii și foarte probabil nici nu vor dezvolta unul. Mai degrabă, vor încerca să confrunte guvernul lui David Cameron în stradă, prin acțiune directă. Cu siguranță, va exista o rezistență militantă împotriva planurilor guvernului de a limita pârghiile de presiune ale sindicatelor asupra serviciilor principale, precum metroul londonez, unde grevele nu au susținerea muncitorilor din transporturi.
Toate acestea fac parte dintr-o strategie mai largă de a prezenta democrația ca o fraudă controlată de o elită coruptă. Tinerilor li se va spune că sunt unelte în mâna burgheziei democratice, o clasă inutilă și nereprezentativă, care merită să fie răsturnată. Atmosfera națională colectivă este tot mai mult una dominată de cinism și neîncredere în instituțiile majore, astfel că o astfel de strategie va genera o anumită susținere.
Stânga radicală speră astfel să creeze o legiune de activiști furioși nu foarte diferită de Garda de Fier din anii ’30. Atunci, mișcarea extremistă avea susținerea prelaților ortodocși, iar unul dintre fiefurile lor se afla un zona universitară. Astăzi, mentorii spirituali principali ai mișcării se găsesc în universități (întâmplător, predând studenților din Estul Europei, care plătesc taxe uriașe, în speranța că vor primi o educație liberală respectabilă care să-i ghideze în viață).
Poate cea mai senzațională numire a fost cea a jurnalistului de la Guardian, Seamas Milne, în poziția de coordonator al operațiunilor mediatice. Acesta îl întrece pe liderul laburist în ostilitatea sa față de Occident în general și față de America în particular. În 2001, el a susținut faptul că americanii au plantat semințele atacurilor de la 11 septembrie, iar vina o poartă „nedreptățile și inegalitățile“. El a scris cu entuziasm despre rezistența armată din Irak și i-a acuzat pe cei care se opun insurgenților ca fiind „colaboraționiști“. A deplâns căderea Zidului Berlinului, a reproșat Vestului demonizarea lui Putin și a minimalizat numărul celor care au fost întemnițați de Stalin.
Criza profundă
În mod normal, personaje precum Milne (fiul unui fost șef de la BBC care a primit o educatie exorbitantă) și Corbyn, ajung în prima linie a vieții politice naționale doar în perioadele de criză tectonică. Personaje similare apar în timpul Comunei din Paris (1871), în timpul revoluției Béla Kun din Ungaria (1919), în Venezuela astăzi și în Grecia pe flancul radical al Syriza. Dar, la ultimele alegeri, extremiștii Syrizei nu au reușit să primească nici măcar un singur mandat. Astfel că nu este neapărat corect să vedem Partidul Laburist Britanic drept o avangardă a extremismului stângii europene. Dar sinistra deturnare a acestui pilon moderat al democrației britanice de către oameni dispuși să folosească chiar și violența sugerează un singur lucru.
Marea Britanie nu este atât de stabilă și predictibilă pe cât pare la suprafață. În eventualitatea unor crize economice majore sau a unor revolte comunitare în anumite orașe, o stângă radicală, care compensează prin viclenie și fanatism absența popularității electorale, ar putea fi un jucător formidabil, care ar putea să pună probleme imense unor autorități confuze și divizate.
Traducere și adaptare de OCTAVIAN MANEA
Cartea lui Tom Gallagher, Scotland Now: A Warning to the World, va apărea în decembrie, la Scotview Publications.