De același autor
In legatura cu Scrisoarea celor 8, publicata de revista 22, cu trei numere în urma: e progresista, comica si trista. Semnatarii sunt 8 tineri studiosi. Toti se instruiesc sau instruiesc în materie de linie corecta si alte bunuri spirituale fixe, la universitati cu renume variabil. Unele sunt în regula. Altele, în frunte cu ceva înregistrat la Bruxelles si intitulat “Cooperare prin educatie si cultura”, trebuie sa fie, totusi, bune macar la platit o bursa. Important e ca omenirea va beneficia. De unde stiu? Sunt absolvent de liceu. Si de facultate, dar nu vreau sa apelez la artileria grea.
Ideile prezentate în scrisoare spun ca autorii sunt entuziasti, au descoperit liberalismul si vor binele general. Semnatarii lupta împotriva acelorasi pericole: rasismul. Rasismul e mai multe pericole. Numarul lor e egal cu numarul celor ce iau cuvantul îngrijorati de deriva culturii academice occidentale si de consecintele sociale dezastruoase ale multiculturalismului. Candideaza, de asemenea, purtatorii convingerilor politice de dreapta, retardatii fideli traditiei clasice.
Scrisoarea celor 8 a identificat 6 pericole. Ele s-au manifestat prin delictele de opinie comise de: Sorin Antohi, Andrei Cornea, Dragos-Paul Aligica, Petre Iancu si Alina Mungiu-Pippidi (tradarea femeilor se numara de doua ori). Vinovatii nu au sarit în apararea marginalizatilor care au explorat, recent, la Paris, dreptul la happening si naratiune revolutionara. Printre obiectele care au dat contur instalatiei sociale imaginate de tineri de etnie si religie necunoscute se numara: omoruri (una bucata), incendieri de infirmi (una bucata), violuri în grup (sase bucati, despre al caror substrat rasist autorii scrisorii puteau afla citind stirile de subsol din presa franceza), incendieri de scoli (opt bucati), incendieri de biserici (doua), incendieri de masini (cateva mii, contributie, dupa puteri, la intensificarea încalzirii globale).
Publicul romanesc s-a înselat. Grupul Aligica-Mungiu-Cornea a dus de nas cititori de ziare si reviste, studenti si telespectatori nevinovati. Lumea credea ca are în fata crema intelectualilor romani. Nu e asa. E vorba de viitorii vinovati de sistematizare teoretica a discriminarii. Pe umerii lor se vor cladi structurile de personal, salariile si bursele generatiei progresiste din ONG-urile de maine si în capul lor trebuie sparta preventiv toata lenea intelectuala a cercetatorului cu cliseul în mana. Ce i-a tradat? Obiceiul de a spune ce vad. Rau obicei. In loc de exclusi si persecutati, membrii grupului A-M-C au vazut drojdie si decadenta ideilor sociale puse în miscare de idolii tinerilor semnatari ai Scrisorii celor 8. In loc de oprimati, Aligica si Mungiu au vazut o trupa de penali întretinuti de subventii de stat, multiplicati prin casatorii, false sau multiple, cu tot ce poarta burca prin satul de bastina din Maroc. In loc de haiduci exotici, ei au vazut marfa de prelucrat pentru Al Qaida. De ce au vazut ei atat de incorect? Ipoteza: pentru ca nu se tem, pentru ca au curajul opiniei si pentru ca sunt, totusi, alaturi de Occidentul de la care au primit lumina.
Unde s-au înselat membrii grupului A-M-C? In primul rand, ei au subestimat puterea conformismului. Conformismul ce vine, poftit de setea de moda si notorietate a unei generatii fara rabdare si persoana.
Cativa dintre autorii Scrisorii celor 8 studiaza, la Paris, în vecinatatea cartierelor rascolite si incendiate de protejatii lor, atat de rau întelesi în Romania. Ii va interesa, desigur, o stire recenta despre viata cotidiana, trudnica si marginala a nefericitilor din cartier. Miercurea trecuta, politia franceza a patruns, cu brutalitatea ei incurabila, într-un bloc din Clichy-sous-Bois, capitala revoltelor piromane. Politistii au descoperit o sumedenie de accesorii de protest: 1 kg TNT, 19 încarcaturi de dinamita, 10 detonatoare, arme automate si uniforme ale politiei franceze. Au fost arestate 28 de persoane: tunisieni, marocani, algerieni. Cativa din arestati erau de mult cautati, sub banuiala de legaturi cu reteaua Al Qaida. Unul dintre arestati a recunoscut ca e om de legatura cu Abu Mussab al-Zarqawi, celebru marginalizat iordanian si autor de instalatii video cu decapitari de ostatici.
Mare ghinion pe autorii Scrisorii celor 8! Asa ceva chiar nu se face! De ce a descoperit politia franceza asemenea lucruri neprietenoase, dupa ce a fost redactata Scrisoarea celor 8?
Si înca ceva: de unde or fi stiut, înca de acum trei saptamani, Aligica, Mungiu, Cornea si ceilalti ca violenta din periferiile Parisului nu e nici sfanta, nici sociala? Ori au informatori, ori au stiinta de carte.