Politica e un sport foarte dur si numai cei rezistenti au succes

Victor Ponta 28.10.2004

De același autor

Tinerilor din PSD li s-a facut o nedreptate

Domnule Victor Ponta, conduceti tineretul social-democrat. Sunt tinerii luati in serios in PSD?
Din moment ce am reusit sa obtinem anumite lucruri, inseamna ca am fost luati in serios. Nu foarte usor si nu de la inceput, dar, pe masura ce tinerii din PSD si-au dovedit capacitatea de a face politica, de a se organiza, de a aduce voturi, de a castiga batalii interne - aici ma refer la alegerile preliminare -, trebuie sa fie luati in seama. E foarte greu, dar nu exista alt mod de afirmare in politica.
Cu toate acestea, o parte din tinerii care au castigat la alegerile preliminare nu s-au mai regasit apoi pe listele pentru Parlament.
Am spus de mai multe ori ca li s-a facut o nedreptate. Asta e prima problema, nedreptatea. In al doilea rand, si din punct de vedere politic cred ca a fost o greseala. Pentru ca s-a creat o anumita asteptare, am promis foarte mult, am spus ca PSD este cel care promoveaza tineri, apoi nu a fost cu totul asa. Daca stam sa comparam situatia cu cea din anul 2000, de la 4 tineri in Parlament, acum vor fi in jur de 15, deci ar trebui sa fiu multumit. Daca insa compar cu ceea ce a iesit la alegerile preliminare, 24-25 de tineri, sunt nemultumit. Important e sa-i conving pe ceilalti 8, 9, 10 care au ramas pe dinafara sa nu se demotiveze si sa inteleaga ca numai cei care merg mai departe castiga in politica.
Intr-un comunicat de presa ati declarat ca sunteti foarte nemultumit de faptul ca managerul de campanie al PSD, d-l Dan Nica, a dat un procentaj mai mare de tineri pe liste.
Dincolo de tonul poate prea polemic, acest comunicat contine esenta principiilor mele si ale colegilor mei pentru viitorul politic, si anume, ca e mai bine sa spui adevarul, chiar daca e neplacut, dar e mai bine sa-l spui decat sa sustii o poveste pe care nu o crede nimeni. Pe termen mediu si lung, putem castiga numai si numai spunand adevarul si fiind cinstiti cu noi insine. Pe urma, sigur, putem da alte date, dar lucrurile astea se intorc impotriva noastra.
Se poate grabi schimbarea de generatie a politicienilor la noi in tara?
S-ar putea grabi, daca liderii cu adevarat importanti ne-ar sprijini mai mult - si au facut-o pana acum, dar nu in totalitate -, pentru ca orice om tanar are nevoie de un sprijin pentru a se afirma. In al doilea rand, daca acesti tineri care vor sa se afirme in politica sunt mai hotarati si mai "rai", in sensul in care nu cedeaza si inteleg ca asta e mersul lucrurilor - mai esti doborat la podea, dar te ridici si mergi mai departe. Acesta a fost atuul celorlalte generatii si a celor care au supravietuit politic, faptul ca nu i-a doborat nimic. Au cazut, s-au ridicat si au mers mai departe. Daca nu intelegem ca politica asta e un sport foarte dur si ca numai cei foarte rezistenti au succes, nu vom putea sa facem prea curand o schimbare.
De ce intra tinerii in politica, cand mare parte dintre ei ar putea avea cariere stralucite si, de ce sa n-o spunem, mai banoase?
Pentru ca ei cred in ceva - si nu e valabil numai pentru mine, e valabil pentru multi dintre cei pe care ii cunosc, la mine in partid, dar si in celelalte partide. In mod sigur ei ar putea sa-si ia o masina si sa-si faca o vila in alte zone. Nu e vorba de acei politiceni pe care i-ati vazut, cand raman fara un loc Parlament spun ca sunt "someri". In general, tinerii care sunt acum in politica sunt oameni care s-au realizat sau au dovedit ca pot sa se realizeze in alte domenii, dupa care cred in ideea ca, pentru a-ti fie bine tie, trebuie sa le fie bine si celorlalti. Daca eu imi fac un palat si toti cei din jurul meu sunt saraci nu ma simt bine. Ma simt bine daca am o casa normala alaturi de alti oameni care au case normala. E vorba de ambitia unei generatii de a dovedi ca avem idei noi si putem sa le sustinem. Si, pana la urma, e vorba de un mers natural, e normal sa apara alti oameni, cred ca e normal ca si cei vechi sa-si doreasca sa se retraga.

Votul se indreapta foarte mult spre oameni, si mai putin catre programe

Cum comentati discursul politic dinainte de alegeri si mai ales disputele politice care au aparut? Nu pot sa spun ca am asa o mare experienta. Pentru mine, practic, e primul an electoral. In '96 si in 2000 eram procuror si observam de pe margine ce se intampla. E foarte clar ca batalia e extraordinar de stransa intre noi si Alianta PNL-PD. E foarte clar ca personalitatile care au intrat in arena sunt bine cunoscute. In primul rand e foarte greu sa mai ai o surpriza referitor la Adrian Nastase sau la Traian Basescu sau la Corneliu Vadim Tudor. Deja partidele s-au profesionalizat mult mai mult ca in 2000 si fiecare incearca sa-si faca loc pe scena politica, in conditiile in care personalitatea care a dominat ultimii 14 ani nu participa la competitie, e vorba de Ion Iliescu. E foarte clar ca va fi o perioada interesanta. Dar ceea ce e mult mai important decat asta e faptul ca, indiferent daca noi castigam sau castiga opozitia, trebuie mentinut drumul pe care am pus Romania in aceasta perioada: Uniunea Europeana, democratizare, economie de piata. Sigur ca eu imi doresc sa castigam noi si spun ca noi suntem cei mai capabili sa facem lucrul acesta. La fel spune si opozitia. Dar indiferent cine castiga, nimeni nu are dreptul sa ezite referitor la directia in care mergem.
Cum credeti ca pot fi adusi oamenii la vot, avand in vedere ca la ultimele alegeri s-a constatat o descrestere a numarului celor care voteaza?
Mi-e mai greu sa spun cum putem sa-i aducem la vot. Eu cred ca prin mult mai mult militantism politic. In momentul in care te duci la om in comuna, la el acasa, incerci sa-i explici, il faci parte in acest proces. Altfel, el se simte lasat deoparte si spune: "nu stiu, nu ma intereseaza, sunteti toti la fel si de fapt habar n-am care e diferenta intre voi, decat ca va bateti pentru o functie". Deci e vorba de genul de politica moderna, de campanii de informare door to door si alte metode moderne, care cred ca sunt importante. Stiu si cum putem sa-l facem pe om sa ramana in casa si sa nu vina la vot. Cu cat ne balacarim si ne injuram mai mult, cu atat reducem prezenta la vot. Am studiat si eu acest lucru si am vorbit cu oamenii si ne-au spus: "daca va certati, va injurati si aruncati cu noroi unii in altii, in nici un caz nu ma convingeti ca unul e mai bun decat celalalt, ci ca sunteti cu totii la fel si nu meritati efortul pe care il fac ca intr-o duminica a mea libera sa ies din casa pentru a va vota".
Atat PSD, cat si Alianta D.A. si-au facut publice proiectele pentru viitoarea guvernare. Din punctul dumneavoastrade vedere, exista diferente majore intre aceste programe?
Eu cred ca alegerile nu se castiga cu aceste programe. E foarte bine si normal sa le avem si noi, si opozitia, insa multe dintre ele sunt atat de tehnice si de stufoase, incat nici macar pentru un membru activ al politici nu sunt foarte clare. Calculele acelea pe care le facem noi cu bugetul, cu nu stiu ce idei de acest gen, nu sunt la indemana populatiei. Eu cred ca alegerile se castiga pe doua-trei lucruri foarte clare pe care oamenii le inteleg foarte bine. Cred ca exista foarte putine diferente, mult prea putine intre programele noastre. Noi avem un program de guvernare de centru-stanga, iar Alianta vine tot cu un program de centru-stanga, foarte mult canalizat pe pensii, pe protectie sociala, pe agricultori. Sigur, aici ei fac o diferenta referitoare la o sprijinire mai importanta a investitiilor si a lumii afacerilor, ceea ce era normal pentru o alianta de dreapta. N-are sens sa va spun eu partile bune sau rele ale programului lor. Le-am studiat in ideea de a le critica, mai putin de a le lauda, dar sunt convins ca programe proaste sau slabe pot fi aplicate bine de oameni buni, iar programe foarte bune pot fi aplicate foarte prost de oameni rai. Asa incat, alaturi de programe, eu cred ca cel putin 50% valoreaza oamenii. Dupa cum ati vazut, si votul se indreapta foarte mult spre oameni, si mai putin catre programe.

Presa a progresat foarte mult, in timp ce politica romaneasca a ramas in urma

De curand, opozitia a inaintat o motiune simpla privind libertatea presei, pe care colegii dvs. de partid au bagatelizat-o si au respins-o. Considerati ca in momentul de fata puterea are o relatie normala cu presa?
Ar fi prima data cand ma pronunt referitor la presa. De fiecare data am spus ca nu ma pricep, nu am lucrat niciodata si nu e treaba mea sau, mai bine zis, oamenii nu sunt interesati de parerea mea despre presa. Presa are un anumit rol in stat. Sunt unul dintre politicienii care nu au polemizat niciodata cu presa, nu m-am plans niciodata ca sunt defavorizat sau ca altii sunt favorizati, n-am dat niciodata in judecata un ziarist si nici n-o sa dau vreodata. Deci inteleg relatia cu presa intr-un mod european. Ei sunt cei prin care mesajul meu ajunge la oameni. Eu nu am probleme personale cu un ziar sau cu altul, am o problema de a-mi transmite mesajul prin intermediul presei catre alegatori si catre oameni in general. Cred ca presa, in Romania, alaturi de alte domenii - cel economic, cel al firmelor de publicitate, nu vreau sa mai dau si alte exemple -, a progresat foarte mult, a mers pe drumul unei modernizari, in timp ce politica romaneasca a ramas in urma, chiar fata de societate. De multe ori o sa vedeti ca noi facem politica ca acum nu stiu cati ani, in timp ce, in anumite domenii, Romania e deja la nivel european. Disputele referitoare la presa capata insa intotdeauna o conotatie politica. Daca presa critica guvernul inseamna ca tine cu opozitia, daca nu critica guvernul inseamna ca e vanduta puterii. Ceea ce eu nu cred ca este adevarat. Cred ca si televiziunile, si presa scrisa, si radiourile au diverse influente din zone de putere, dar nu ma refer aici numai la guvern, ci la o zona de putere poate din interiorul partidului meu, din interiorul altui partid, dintr-un grup de interese economice. Si se intampla lucrul acesta destul de des. Dar nu cred ca e o problema. Eu as da oricand mass-media noastre o nota mult peste clasa politica in principal si peste alte domenii ale vietii din Romania.

Interviu realizat de Razvan Braileanu

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22