Majorarea pensiilor

Vlad Modoran 06.07.2007

De același autor

• Noua  Lege a pensiilor - respinsa initial de Senat - a fost adoptata de Camera Deputatilor in doar 54 de secunde, fiind votata in unanimitate de deputatii prezenti la lucrari. Proiectul de lege adoptat de parlament stabileste cresterea punctului de pensie cu aproape 100% in urmatorii doi ani: 43% de la 1 ianuarie 2008 si cu 33% din 1 ianuarie 2009. Valoarea punctului de pensie va creste de la 396,2 lei in prezent (31,5% din salariul mediu brut) la 568 lei in 2008 (37,5% din salariul mediu brut), respectiv 747 de lei din 2009. Aceasta majorare va duce la o crestere a cheltuielilor bugetare cu 14,3 miliarde de lei (6,08 miliarde de dolari SUA).

• In mod oficial, populatia activa a Romaniei este de 10,5 milioane, numarul pensionarilor fiind evaluat la 6 milioane. Teoretic, raportul dintre populatia activa si cea a pensionarilor este unul pozitiv, dar, in realitate, numarul celor care contribuie cu taxe la fondul de pensii este mult mai mic. Doar 4,5 milioane de salariati platesc asigurarile de pensii. Diferenta dintre cele doua cifre este facuta de somaj, munca la negru si emigratie, milioane de romani fiind plecati la lucru in celelalte state membre ale  Uniunii Europene.

• Pana la adoptarea noii  Legi a pensiilor, contributiile pentru asigurarile sociale de stat platite de angajat totalizau 17% (9,5% - pensii, 1% - somaj, 6,5% - sanatate). Angajatorii plateau 19,5% pentru pensii, 2,25% - somaj, 6,75% - sanatate si intre 0,4 si 3,6% pentru accidente si boli profesionale.

Pentru ca ii lipsesc fondurile pentru o asemenea majorare a pensiilor, guvernul a hotarat taxarea cu 9,5% a    intregului venit salarial, plata contributiilor sociale fiind extinsa de la salariul de baza la salariul brut. Conform noilor prevederi, incepand cu 1 ianuarie 2008 vor fi impozitate cu 9% si primele, stimulentele, sporurile, orele suplimentare sau veniturile obtinute de angajat din profitul net al companiei la care lucreaza. Va fi eliminat si plafonul de cinci salarii medii brute ca baza de colectare a contributiilor angajatorilor la bugetul pensiilor, de la 1 ianuarie 2008 urmand a fi taxat intregul salariu.

• Masurile adoptate de guvern sunt contrare celor anuntate cu doar cateva luni inainte. De altfel, se poate observa o modificare in timp a pozitiei guvernului fata de contributiile la asigurarile sociale. In martie a.c., primul ministru Tariceanu anuntase reducerea lor cu 6% incepand cu 1 ianuarie 2008. Ulterior, si-a moderat pozitia, invocand constrangerile bugetare, dar garantand o  "reducere de CAS importanta", chiar daca nu de 6%.

 

Reactii

 

 AOAR  (Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania) a caracterizat cresterea pensiilor pe seama veniturilor salariale ca fiind "voluntarista, populista, nejustificata economic si nesustenabila pe termen lung", acuzand guvernul de "dispret fata de mediul de afaceri" si reamintind primului ministru promisiunea facuta cu cateva luni inainte privind reducerea cu 6% a CAS-ului.

 Fondul Monetar International  a criticat decizia autoritatilor romane de majorare a pensiilor, avertizand asupra consecintelor negative pe care aceasta le-ar putea avea: alimentarea presiunilor inflationiste si cresterea deficitului de cont curent.

 

Pensiile securistilor

 

 Pentru majoritatea populatiei Romaniei, calcularea pensiei se face conform  Legii nr. 19 din 2000, fiind rezultatul sumelor de bani pe care fiecare salariat le-a cotizat lunar, pe durata intregii sale activitati, la bugetul asigurarilor sociale.

 Fostii ofiteri de Securitate au parte de un tratament special. Pensiile lor sunt calculate in baza  Legii nr. 164 din 2001 privind pensiile militare de stat. Baza de calcul pentru stabilirea pensiei militare de stat este solda lunara bruta avuta in ultima luna de activitate - cea mai mare, beneficiind de sporuri de vechime sau de conducere. Mai mult, exista si sporuri pentru cei care au participat in misiuni "speciale" care     le-au pus viata in pericol.

 Cu alte cuvinte, in timp ce majoritatea populatiei trebuie sa traiasca cu doar 400 de lei pe luna (inclusiv disidenti precum Vasile Paraschiv), cei care ii vanau pe  "dusmanii poporului" traiesc astazi cu pensii de cateva mii de lei - gen. Nicolae Plesita are chiar peste 2.000. Pentru aceia dintre ei care servesc si astazi "poporul suveran" prin activitatea lor din Legislativ (de exemplu, fostul colonel Ilie Merce - 2.100 lei), la aceste pensii substantiale se adauga salariul de parlamentar.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22