Ajunge! Violenta limbajului, calomniile sordide si igiena spatiului public

Vladimir Tismaneanu 26.04.2013

De același autor

Am primit pe adresa Universitatii Maryland o noua scrisoare imunda. O amenintare cu moartea de tipul celor primite si pana acum, doar ca mai violenta, mai abjecta, daca se poate, ca limbaj. Este expediata din Bucuresti pe data de 17 aprilie 2013. Textul nu poate fi reprodus din ratiuni de igiena a spatiului public. Reiau aici doar o fraza: “Daca te prind vreodata prin Romania te bag intr-un crematoriu si-mi inchipui ca esti la Auschwitz, caci alta moarte nu meriti. (…) Te bucuri de libertate in tara drogurilor si degeneratilor, dar multe zile de trait nu mai ai”. ” In plic sunt incluse decupaje din presa, inclusiv din saptamanalul “New York Magazin,” privitoare la faptul ca “as fi intrat pe mana procurorilor” in urma sesizarii Corpului de Control al premierului Victor Ponta. Cel mai odios in acest gest infam este ca autorul sau a pus un timbru cu chipul lui Lucian Blaga. Este un sacrilegiu absolut.
 
Tot astazi am aruncat o privire pe publicatia electonica numita “cotidianul” (nicio legatura cu ziarul intemeiat de Ion Ratiu). Un articol de inenarabilul Ion Spanu, calomniator de profesie a tot ce este valoare in cultura romaneasca de azi, despre “marile crime financiare” reprosate ICR-ului din perioada Patapievici-Mihaies-Tania Radu. Oroare totala, ne anunta dl Spanu: s-au cheltuit bani pentru Norman Manea, un scriitor pe care N. Manolescu (invocat acum, dupa ce a tot fost atacat in acelasi loc) nu-l considera stralucit. Sincer, nu vad nicio legatura intre judecatile estetice ale lui N. Manolescu ori ale oricui altcuiva si recunoasterea lui Noman Manea ca personalitate intelectuala de talie globala. Este vorba de un fapt, nu de o opinie. O simpla cautare pe web ofera suficiente informatii in acest sens. In plus, ceea ce la N. Manolescu este o judecata de gust, indreptatita sau nu, la Ion Spanu se transforma in grobianism. Cine este, totusi, Ion Spanu ca sa-si permita sa scuipe peste tot ce este demn de pretuire in cultura romaneasca?
 
Pe dl Spanu il deranjeaza si sustinerea unor proiecte in care au fost inclusi subsemnatul, Mircea Cartarescu, Mihai Chirilov si Matei Visniec. Este dreptul d-lui Spanu sa scrie ce are chef. Dar este si dreptul nostru sa-l intrebam daca isi da seama cum, cu acest gen de atacuri iresponsabile, cultiva climatul urii? Ce cadere are Ion Spanu sa discute, de pilda, valoarea conferintelor pe care le-am organizat, cinci ani la rand, la Washington, in colaborare cu unul dintre cele mai prestigioase institute de studii avansate din lume, Woodrow Wilson International Center for Scholars? Cititi forumurile din “cotidianul” si veti fi ingroziti de revarsarile furibunde ale unui pestilential antisemitism. Nu cred ca exista in Romania site comparabil cu acela al “codianului” ca disponibilitate pentru rasismul in forma sa cea mai repugnanta.
 
Tot in “cotidianul”, acum vreo doua saptamani, presedintele executiv al IICCMER, istoricul Andrei Muraru, ma stigmatiza pentru lucruri cu care nu am absolut nimic de-a face. Dar imaginarul d-lui Muraru functioneaza conform mentalitatii identificata de istoricul antisemitismului, Leon Poliakoff, drept cauzalitatea diabolica. Dl Muraru a fost bursier al Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington, stie ca asemenea calomnii fantasmatice pot excita spiritele si duce la agresiuni verbale si nu numai. Il rog pe dl Muraru sa nu uite ca asemenea mizerii nu trec neobservate. Ca membra in UE si NATO, ca stat de drept, Romania nu este tara unde se poate spune si scrie absolut orice. Dl Muraru reprezinta o institutie a statului roman, cuvintele sale il angajeaza pe cel caruia ii este subordonat in virtutea functiei pe care o detine, premierul Victor Ponta. Exista clipe cand opinia publica, societatea civila trebuie sa se mobilizeze si sa spuna apasat: “Ajunge!”
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22