Alegeri parlamentare 2012: Marii învingători şi marii învinşi

Madalina Schiopu | 11.12.2012

Pe aceeași temă

Rezultatele parţiale ale alegerilor par­la­men­tare 2012 anunţate luni de Biroul Electoral Central, după numărarea a 99,56% dintre secţiile de votare, indică faptul că USL a obţinut 58,61% pentru Ca­mera Deputaţilor şi 60,07% pentru Senat. ARD a obţinut 16,52% pentru Camera De­putaţilor şi 16,72% pentru Senat. Alţi com­petitori care au întrunit pragul electoral sunt Partidul Popular-DD, care cumu­lea­ză la nivel naţional, pentru Senat, 14,46% din voturi şi, pentru Camera Deputaţilor, 13,82% din voturi.

Potrivit datelor parţiale prezentate de BEC, a întrunit, de asemenea, pragul elec­toral de 5% la nivel naţional şi UDMR – care a câştigat, pentru Senat, 5,31% din voturile valabil exprimate în toate co­le­giile de senator, iar pentru Camera De­pu­taţilor 5,21% din voturile valabile.

Ci­frele atribuite USL reprezintă locul al doi­lea în clasamentul celor mai mari sco­ruri obţinute de o formaţiune politică în România postdecembristă după FSN, care a avut 66% la alegerile din 1990.

 

 

Marii învingători

În Bucureşti, USL a ocupat locul I în toate colegiile, atât pentru Camera Deputaţilor, cât şi pentru Senat. Gigi Becali şi-a ad­ju­decat cu peste 60% dintre voturi scaunul de deputat în Co­legiul 25 din Sectorul 6. În Colegiul 6 pen­tru Senat, Ecaterina An­dro­nescu a obţinut o victorie zdrobitoare cu 68%, ceea ce înseamnă 51.500 de vo­turi, cel mai mare număr de voturi adju­decat la un colegiu din ţară.

Printre numele cunoscute ale USL care au obţinut un fotoliu de parlamentar se mai numără, pentru Camera Deputaţilor, Vlad Nistor, Ludovic Orban, Eugen Nicolăescu, Nicu Bănicioiu, Dinu Giurescu, iar pentru Senat, Titus Corlăţean, Călin Popescu Tă­riceanu, Daniel Barbu, Victor Ciorbea, Dan Voiculescu (70% din voturi), Cor­ne­liu Dobriţoiu.

Victor Ponta a închis colegiul său din Gorj cu 68% din voturi, surclasându-l pe Dan Diaconescu, care a obţinut numai 24%.

Da­­niel Constantin, liderul PC şi ministrul Agriculturii, a obţinut aproximativ 70% în Colegiul Piteşti pentru Camera De­pu­ta­ţilor. Toate colegiile din Constanţa au fost câş­ti­gate de reprezentanţii USL, cele mai cu­nos­cute nume care şi-au adjudecat deja fotoliul de parlamentar fiind Puiu Haşotti şi Mădălin Voicu. O surpriză a fost vic­to­ria din partea USL a lui Remus Cernea – 57,23%. Ion Stan (USL), anchetat de DNA pentru trafic de influenţă, a obţinut cel mai mare număr de voturi la nivelul jude­ţului Dâm­boviţa, unde a câştigat pentru Co­legiul 3 la Camera Deputaţilor. Alţi câş­tigători din partea USL la scor, în Dâm­bo­viţa, sunt So­rin Roşca-Stănescu (55,63%, Colegiul 2 Se­nat) şi Rovana Plumb, 67%. Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii în Guvernul Ponta, a oţinut peste 70% din opţiunile electoratului într-un colegiu hu­ne­dorean. În Iaşi, liberalul Relu Fenechiu a obţinut 64% în Colegiul rural Tomeşti, pentru Ca­mera Deputaţilor, iar colegul său de par­tid Varujan Vosganian 66% în Colegiul ru­ral Răducăneni, pentru Senat.

Gabriela Vrânceanu-Firea a obţinut nu mai puţin de 74,61% din sufragii în Co­le­giul 1 Ilfov. Omul de afaceri Sebastian Ghiţă (PSD) a fost ales deputat cu apro­xi­ma­tiv 70% din voturi în Colegiul 4 din Pra­hova, obţinând de 5 ori mai multe vo­turi decât contra­can­didatul său de la ARD.

Învăţătoarea Cristiana Anghel, cea mai cu­noscută grevistă a foamei din ţară, a ob­ţi­nut un mandat de senator în Colegiul 1 din Dolj. Tot în Dolj, Mircea Geoană a câş­tigat în colegiul său cu 70,75% din voturi.

În Teleorman, fosta secretară a lui Liviu Dragnea, Elena Cătălina Ştefănescu, în vârstă de 23 de ani, şi-a surclasat men­to­rul în ale politicii: ea a fost aleasă deputat cu 75% dintre voturi, cel mai ridicat pro­cent din Teleorman, în timp de Dragnea a trebuit să se mulţumească, într-un alt co­legiu, doar cu 68%.

Alte nume cunoscute din USL care au ob­ţinut mandatul de parlamentar la scor: pentru Camera Deputaţilor, Petre Roman, liberalul Mihai Voicu, Valeriu Zgonea la Galaţi şi fostul ministru Victor Paul Do­bre, pentru care Parchetul General a ce­rut în zadar avizul pentru urmărirea pe­nală în dosarul referendumului. În Sibiu a obţinut mandatul de senator şi candidatul USL Sorin Ilieşiu. Pentru Se­nat, Crin Antonescu a obţinut un nou man­dat cu aproximativ 70% din voturi în Teleorman. Alte mandate la scor au obţi­nut Ioan Ghişe, Toni Greblă şi Tu­dor Chiuariu.

Monica Iacob-Ridzi, nevoită să-şi dea de­misia din PDL după ce a fost acuzată de DNA de abuz în serviciu contra in­te­re­se­lor publice în formă calificată şi fals inte­lectual în legătură cu fapte de corupţie în formă continuată, a obţinut un mandat de deputat candidând ca independent, în Hu­nedoara, după redistribuirea mandatelor (a obţinut 44%).

ARD, în pragul scindării

Cezar Preda și-a dat demisia de onoare din funcția de prim-vicepreședinte al PDL, precum și din cea de președinte al organizației județene a PDL Buzău, după rezultatul alegerilor. Vasile Blaga a convocat pentru vineri Colegiul Director al PDL. Potrivit unor surse parlamentare, este luată în calcul varianta ca la ședința de vineri istoria de la alegerile locale să se repete și întreaga conducere a PDL în frunte cu Vasile Blaga să demisioneze, conform Evenimentului Zilei. Vasile Blaga așteaptă încă să vadă dacă va intra în parlament în urma redistribuirii.

La rândul său, vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu a declarat că a fost o mare prostie „inventarea alianţei ARD cu nişte partide care nu existau“, iar „în viaţă prostia se plăteşte“.

Elena Udrea a înregistrat cel mai bun scor din ţară dintre toţi candidaţii ARD Aceas­ta a candidat în colegiul 4 Neamţ, ce cu­prinde comuna Ion Creangă şi municipiul Roman. Ea va intra în Parlament cu 42,5%, reprezentând 12.014 voturi, un scor mai bun chiar şi în comparaţie cu cel obţinut de fostul ministru la alegerile le­gis­lative din 2008. La Sibiu, din partea ARD, sin­gurul can­di­dat care reușește să obțină un nou man­dat este deputata Raluca Turcan. Ea este candidatul pentru Camera De­pu­ta­ților cu ce­le mai multe voturi în colegiile jude­țu­lui Sibiu, iar la redistribuire va fi prima nominalizată. În Colegiul 2 pentru Camera Deputaților, unde a candidat Raluca Tur­can, aceasta a primit 7.393 de voturi (26,62%), în timp ce candidatul USL, Flo­rin Orlățan, a cumulat 13.645 de voturi (48,51%). Având în vedere coeficientul electoral județean al ARD, Raluca Turcan va primi un nou mandat.

 

Marii învinşi

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a ieşit pe locul 2, cu 25,37% din voturi, în cursa pen­tru un nou mandat în Senat în judeţul Timiş şi a pierdut locul în Legislativ. Con­tracandidatul său de la USL, Matei Suciu, a obţinut 53,59% dintre voturi, el plecând fără drept de apel direct în parlament.

Vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu a pierdut şi el la distanţă semnificativă în judeţul Vaslui. Prim-vicepreşedintele PDL, Cezar Preda, a pierdut alegerile în Colegiul 7 Buzău, obţinând 18,74% din voturi, în timp ce contracandidatul său de la USL, Marcel Ciolacu, are 65,19. Mi­hail Neamţu, copreşedinte ARD, s-a clasat pe locul al doilea în Colegiul 1 pen­tru Ca­mera Deputaţilor din Arad, cu 30,2% din voturi, contracandidatul său de la USL, Fla­vius Măduţa, ducându-se di­rect în par­lament cu peste 50% din voturi.

Roberta Anastase s-a clasat a doua în Co­legiul 11 din Prahova, Paul Dumbrăveanu de la USL închizând colegiul şi plecând în parlament cu 51,8% dintre voturi. Co­preşedintele ARD şi candidat în Co­le­giul Râmnicu Vâlcea Sud, liderul PNŢ-CD, Aurelian Pavelescu, a pierdut „la scor“ în faţa contracandidatului său, social-demo­cratul Constantin Rădulescu, repre­zen­tan­tul USL. Astfel, potrivit datelor parţiale ale BEJ Vâlcea, Constantin Rădulescu şi-a adjudecat colegiul pentru Camera De­pu­ta­ţilor cu 66,6% din voturi, în timp ce Au­relian Pavelescu a obţinut doar 16,5%.

 

Pe muchie de cuţit: redistribuirile

Mihai Răzvan-Ungureanu s-a clasat pe locul 2 în Colegiul 1 Senatorial din Arad, cu 33,6% din sufragii, pe primul loc situ­ându-se candidatul USL Ovidiu Marian (45,89%). Liderul ARD intra, la ora în­chi­derii ediţiei, în categoria redistribuirii man­datelor. În Colegiul 3 pentru Senat, tot la Arad, Tra­ian Igaş a obţinut doar 28,4%, fiind de­vansat de candidatul USL Dorel Popa (44,3%), şi el aflându-se în etapa redis­tribuirilor. Colegiul în care a candidat liderul PDL Bistriţa-Năsăud, Ioan Oltean, va intra la redistribuire, deoarece contracandidatul său de la USL, cântăreţul de muzică po­pulară Alexandru Pugna, a obţinut 46% din voturi, potrivit numărătorii paralele parţiale a Uniunii.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22