Pe aceeași temă
Rezultatele parţiale ale alegerilor parlamentare 2012 anunţate luni de Biroul Electoral Central, după numărarea a 99,56% dintre secţiile de votare, indică faptul că USL a obţinut 58,61% pentru Camera Deputaţilor şi 60,07% pentru Senat. ARD a obţinut 16,52% pentru Camera Deputaţilor şi 16,72% pentru Senat. Alţi competitori care au întrunit pragul electoral sunt Partidul Popular-DD, care cumulează la nivel naţional, pentru Senat, 14,46% din voturi şi, pentru Camera Deputaţilor, 13,82% din voturi.
Potrivit datelor parţiale prezentate de BEC, a întrunit, de asemenea, pragul electoral de 5% la nivel naţional şi UDMR – care a câştigat, pentru Senat, 5,31% din voturile valabil exprimate în toate colegiile de senator, iar pentru Camera Deputaţilor 5,21% din voturile valabile.
Cifrele atribuite USL reprezintă locul al doilea în clasamentul celor mai mari scoruri obţinute de o formaţiune politică în România postdecembristă după FSN, care a avut 66% la alegerile din 1990.
Marii învingători
În Bucureşti, USL a ocupat locul I în toate colegiile, atât pentru Camera Deputaţilor, cât şi pentru Senat. Gigi Becali şi-a adjudecat cu peste 60% dintre voturi scaunul de deputat în Colegiul 25 din Sectorul 6. În Colegiul 6 pentru Senat, Ecaterina Andronescu a obţinut o victorie zdrobitoare cu 68%, ceea ce înseamnă 51.500 de voturi, cel mai mare număr de voturi adjudecat la un colegiu din ţară.
Printre numele cunoscute ale USL care au obţinut un fotoliu de parlamentar se mai numără, pentru Camera Deputaţilor, Vlad Nistor, Ludovic Orban, Eugen Nicolăescu, Nicu Bănicioiu, Dinu Giurescu, iar pentru Senat, Titus Corlăţean, Călin Popescu Tăriceanu, Daniel Barbu, Victor Ciorbea, Dan Voiculescu (70% din voturi), Corneliu Dobriţoiu.
Victor Ponta a închis colegiul său din Gorj cu 68% din voturi, surclasându-l pe Dan Diaconescu, care a obţinut numai 24%.
Daniel Constantin, liderul PC şi ministrul Agriculturii, a obţinut aproximativ 70% în Colegiul Piteşti pentru Camera Deputaţilor. Toate colegiile din Constanţa au fost câştigate de reprezentanţii USL, cele mai cunoscute nume care şi-au adjudecat deja fotoliul de parlamentar fiind Puiu Haşotti şi Mădălin Voicu. O surpriză a fost victoria din partea USL a lui Remus Cernea – 57,23%. Ion Stan (USL), anchetat de DNA pentru trafic de influenţă, a obţinut cel mai mare număr de voturi la nivelul judeţului Dâmboviţa, unde a câştigat pentru Colegiul 3 la Camera Deputaţilor. Alţi câştigători din partea USL la scor, în Dâmboviţa, sunt Sorin Roşca-Stănescu (55,63%, Colegiul 2 Senat) şi Rovana Plumb, 67%. Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii în Guvernul Ponta, a oţinut peste 70% din opţiunile electoratului într-un colegiu hunedorean. În Iaşi, liberalul Relu Fenechiu a obţinut 64% în Colegiul rural Tomeşti, pentru Camera Deputaţilor, iar colegul său de partid Varujan Vosganian 66% în Colegiul rural Răducăneni, pentru Senat.
Gabriela Vrânceanu-Firea a obţinut nu mai puţin de 74,61% din sufragii în Colegiul 1 Ilfov. Omul de afaceri Sebastian Ghiţă (PSD) a fost ales deputat cu aproximativ 70% din voturi în Colegiul 4 din Prahova, obţinând de 5 ori mai multe voturi decât contracandidatul său de la ARD.
Învăţătoarea Cristiana Anghel, cea mai cunoscută grevistă a foamei din ţară, a obţinut un mandat de senator în Colegiul 1 din Dolj. Tot în Dolj, Mircea Geoană a câştigat în colegiul său cu 70,75% din voturi.
În Teleorman, fosta secretară a lui Liviu Dragnea, Elena Cătălina Ştefănescu, în vârstă de 23 de ani, şi-a surclasat mentorul în ale politicii: ea a fost aleasă deputat cu 75% dintre voturi, cel mai ridicat procent din Teleorman, în timp de Dragnea a trebuit să se mulţumească, într-un alt colegiu, doar cu 68%.
Alte nume cunoscute din USL care au obţinut mandatul de parlamentar la scor: pentru Camera Deputaţilor, Petre Roman, liberalul Mihai Voicu, Valeriu Zgonea la Galaţi şi fostul ministru Victor Paul Dobre, pentru care Parchetul General a cerut în zadar avizul pentru urmărirea penală în dosarul referendumului. În Sibiu a obţinut mandatul de senator şi candidatul USL Sorin Ilieşiu. Pentru Senat, Crin Antonescu a obţinut un nou mandat cu aproximativ 70% din voturi în Teleorman. Alte mandate la scor au obţinut Ioan Ghişe, Toni Greblă şi Tudor Chiuariu.
Monica Iacob-Ridzi, nevoită să-şi dea demisia din PDL după ce a fost acuzată de DNA de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi fals intelectual în legătură cu fapte de corupţie în formă continuată, a obţinut un mandat de deputat candidând ca independent, în Hunedoara, după redistribuirea mandatelor (a obţinut 44%).
ARD, în pragul scindării Cezar Preda și-a dat demisia de onoare din funcția de prim-vicepreședinte al PDL, precum și din cea de președinte al organizației județene a PDL Buzău, după rezultatul alegerilor. Vasile Blaga a convocat pentru vineri Colegiul Director al PDL. Potrivit unor surse parlamentare, este luată în calcul varianta ca la ședința de vineri istoria de la alegerile locale să se repete și întreaga conducere a PDL în frunte cu Vasile Blaga să demisioneze, conform Evenimentului Zilei. Vasile Blaga așteaptă încă să vadă dacă va intra în parlament în urma redistribuirii. La rândul său, vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu a declarat că a fost o mare prostie „inventarea alianţei ARD cu nişte partide care nu existau“, iar „în viaţă prostia se plăteşte“. |
Elena Udrea a înregistrat cel mai bun scor din ţară dintre toţi candidaţii ARD Aceasta a candidat în colegiul 4 Neamţ, ce cuprinde comuna Ion Creangă şi municipiul Roman. Ea va intra în Parlament cu 42,5%, reprezentând 12.014 voturi, un scor mai bun chiar şi în comparaţie cu cel obţinut de fostul ministru la alegerile legislative din 2008. La Sibiu, din partea ARD, singurul candidat care reușește să obțină un nou mandat este deputata Raluca Turcan. Ea este candidatul pentru Camera Deputaților cu cele mai multe voturi în colegiile județului Sibiu, iar la redistribuire va fi prima nominalizată. În Colegiul 2 pentru Camera Deputaților, unde a candidat Raluca Turcan, aceasta a primit 7.393 de voturi (26,62%), în timp ce candidatul USL, Florin Orlățan, a cumulat 13.645 de voturi (48,51%). Având în vedere coeficientul electoral județean al ARD, Raluca Turcan va primi un nou mandat.
Marii învinşi
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a ieşit pe locul 2, cu 25,37% din voturi, în cursa pentru un nou mandat în Senat în judeţul Timiş şi a pierdut locul în Legislativ. Contracandidatul său de la USL, Matei Suciu, a obţinut 53,59% dintre voturi, el plecând fără drept de apel direct în parlament.
Vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu a pierdut şi el la distanţă semnificativă în judeţul Vaslui. Prim-vicepreşedintele PDL, Cezar Preda, a pierdut alegerile în Colegiul 7 Buzău, obţinând 18,74% din voturi, în timp ce contracandidatul său de la USL, Marcel Ciolacu, are 65,19. Mihail Neamţu, copreşedinte ARD, s-a clasat pe locul al doilea în Colegiul 1 pentru Camera Deputaţilor din Arad, cu 30,2% din voturi, contracandidatul său de la USL, Flavius Măduţa, ducându-se direct în parlament cu peste 50% din voturi.
Roberta Anastase s-a clasat a doua în Colegiul 11 din Prahova, Paul Dumbrăveanu de la USL închizând colegiul şi plecând în parlament cu 51,8% dintre voturi. Copreşedintele ARD şi candidat în Colegiul Râmnicu Vâlcea Sud, liderul PNŢ-CD, Aurelian Pavelescu, a pierdut „la scor“ în faţa contracandidatului său, social-democratul Constantin Rădulescu, reprezentantul USL. Astfel, potrivit datelor parţiale ale BEJ Vâlcea, Constantin Rădulescu şi-a adjudecat colegiul pentru Camera Deputaţilor cu 66,6% din voturi, în timp ce Aurelian Pavelescu a obţinut doar 16,5%.
Pe muchie de cuţit: redistribuirile
Mihai Răzvan-Ungureanu s-a clasat pe locul 2 în Colegiul 1 Senatorial din Arad, cu 33,6% din sufragii, pe primul loc situându-se candidatul USL Ovidiu Marian (45,89%). Liderul ARD intra, la ora închiderii ediţiei, în categoria redistribuirii mandatelor. În Colegiul 3 pentru Senat, tot la Arad, Traian Igaş a obţinut doar 28,4%, fiind devansat de candidatul USL Dorel Popa (44,3%), şi el aflându-se în etapa redistribuirilor. Colegiul în care a candidat liderul PDL Bistriţa-Năsăud, Ioan Oltean, va intra la redistribuire, deoarece contracandidatul său de la USL, cântăreţul de muzică populară Alexandru Pugna, a obţinut 46% din voturi, potrivit numărătorii paralele parţiale a Uniunii.