Dan Perjovschi – „Reverse Donation“

Redactia | 04.09.2018

.

Pe aceeași temă

Joi, 6 septembrie, la Salonul de Proiecte (Palatul Universul, Corp B, Etaj 1, str. Ion Brezoianu 23 – 25, București), între orele 15.00–19.00 debutează evenimentul „Reverse Donation“, inițiat de Dan Perjovschi pentru a returna o parte din banii strânși pentru „Cumințenia Pământului“.

Receptarea lui Constantin Brâncuși în spațiul public și mental local a fost un subiect urmărit cu interes în ultimii ani atât de Salonul de Proiecte, cât și de Dan Perjovschi. Prima colaborare pe această temă cu Dan Perjovschi a avut loc în 2015, cu ocazia expoziției organizate de Salonul de Proiecte în cadrul Timișoara Art Encounters – „Fiii și fiicele lui Brâncuși. O intrigă de familie“. La doi ani de la eșecul campaniei „Brâncuși e al meu“, Dan Perjovschi readuce în discuție „Cumințenia Pământului“ și istoria ei recentă. Sculptura a dispărut din circuitul public, capitalul politic câștigat la vremea respectivă de câteva personalități a dispărut și el. Au rămas în schimb banii blocați în conturile Ministerului Culturii și amintirea clădirii Guvernului acoperită de un banner grandios care asocia sculptura cu tricolorul, artistul cu țara.
Dan Perjovschi oferă câteva detalii despre proiectul său, artistul urmând să fie prezent la deschiderea programată pe 6 septembrie între 15.00 și 19.00:
„În 2016, în timpul expoziției «Cumințenia Pământului. Aceasta nu este o piatră» de la Muzeul Național de Artă din București, am strâns de la vizitatori 1.514 lei. La finalul expoziției am depus banii în contul Ministerului Culturii special constituit pentru achiziționarea lucrării. Din păcate, subscripția națională a fost ratată (cu toate că oamenii au donat mai mult de un milion de euro). Motivele sunt multe, tâmpite și frustrante. Cumințenia nu a fost achiziționată. Capodopera nu este publică. Am militat, am vorbit, am desenat, am postat, m-am certat și am donat pentru proiectul ăsta. Pentru mine, Cumințenia era/este o Catedrală mai mică. V-am invitat personal să depuneți bani în vitrina care odinioară a protejat lucrarea. Banii voștri, răspunderea mea. După doi ani, încă nu e clar ce se întîmplă cu donațiile. Bâlbâieli, birocrații și noaptea minții…Nu mai aștept. Voi returna toți bani strânși. 1.514 lei. Veniți și luați cât ați pus. 50, 10 sau 1 leu. Dacă nu vă aduceți aminte, aproximați cu gentilețe. Cu câteva excepții, nu știu cine și cât a donat. Nu am cum verifica. Mergem pe încredere.”
Evenimentul este organizat de Asociația Salonul de Proiecte, cu sprijinul Muzeului Național de Artă al României și durează până duminică, 9 septembrie, în fiecare zi, între orele 15.00–19.00.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22