DIN ÎNCHISORILE ROMÂNIEI COMUNISTE PE MARILE SCENE ALE LUMII

Armand Gosu | 05.03.2013

Pe aceeași temă

Fundația Academia Civică, sub îndrumarea neobositului editor Romulus Rusan, publică bio­gra­fia dirijorului și muzicianului de excepție Erich Bergel, scrisă de fratele său Hans Bergel, în tr­a­ducerea Alinei Grațiana Pop.

Născut în 1930 la Râșnov, într-o mică comunitate de sași tran­silvăneni, Erich Bergel a ma­ni­festat de mic copil înclinație pen­tru muzică. Prigoana de­clan­șată împotriva sașilor în ia­nu­arie 1945 l-a obligat să în­tre­rupă studiile muzicale și să lu­creze ca ajutor de brutar pen­tru a se putea întreține. Familia sa a părăsit Brașovul pentru Si­biu, ajungând apoi la Sighi­șoa­ra, unde și-a putut continua stu­diile. Cu mari sacrificii, Erich Bergel a urmat studii muzicale la Cluj în perioada 1950-1955, excelând în arta dirijorală și de­venind un virtuoz al orgii. Peste câțiva ani obține prin concurs postul de dirijor șef al Fi­lar­mo­nicii din Cluj, unde a fost ares­tat în timpul unei repetiții la 13 aprilie 1959. Cei doi frați, Hans și Erich, s-au revăzut în celula nr. 42 a închisorii de tranzit din Codlea. De acolo Erich Bergel a fost trimis la Periprava, la de­frișarea stufului, timp de un an, apoi în fortul subteran nr. 13 Ji­lava și la închisoarea din Ora­dea. Eliberat, se stabilește la Cluj, unde obține de la con­du­cerea filarmonicii pe care o di­rijase postul modest de trom­petist de rezervă.

Printr-un concurs de îm­pre­ju­rări și-a reluat cariera dirijorală la Cluj. Supravegheat de Se­cu­ritate, reușește să fugă din Ro­mânia, iar din octombrie 1971 începe o strălucită carieră de di­rijor în RFG. A concertat pe toa­te marile scene ale lumii. După prăbușirea regimului comunist s-a întors în orașul studenției, unde i s-a oferit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei pe care o urmase. Ultimul concert important dirijat cu puțin timp înainte de a se stinge din viață a fost cel de la Ateneul Român, din octombrie 1997. (A.G.)

 

// HANS BERGEL

// O viață de muzician:     Erich Bergel,

    editor Romulus Rusan, traducere în limba română Alina Grațiana Pop

// Fundația Academia Civică, 2013

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22