Pe aceeași temă
Recent, la Editura Humanitas, a apărut volumul Elemente ale dreptății al lui David Schmidtz, o carte scrisă în tradiția occidentală de filosofie politică începută cu Rawls și Nozick în anii ’70. Cititorii români interesați de maniera în care se face filosofie politică în Occident au la dispoziţie Anarhie, stat şi utopie a lui Robert Nozick, tradusă pentru Humanitas, O teorie a dreptăţii a lui John Rawls, tradusă în primăvara acestui an pentru Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“, iar acum au şi cartea lui Schmidtz.
Elemente ale dreptății a lui David Schmidtz, tradusă de Tudor Glodeanu și de Ionuț Sterpan pentru colecția Cultura Libertății a Editurii Humanitas, ca parte a unui proiect CADI – „Konrad Adenauer“ Stiftung, a fost aleasă în 2009 de Atlas Economic Research Foundation, principalul nod și catalizator al institutelor pro piață din lume, între cele mai bune zece cărţi pro libertate ale deceniului.
David Schmidtz şi colegii săi de la Universitatea din Arizona sunt creatorii unui program de filosofie politică ce ocupă astăzi locul 1 în topul Philosophical Gourmet, cel mai cunoscut clasament al profesiei. Schmidtz a publicat în reviste de specialitate de prim rang, precum Ethics, Journal of Philosophy sau Political Theory și la edituri precum Cambridge, Oxford și Wiley Blackwell. Interesele sale din filosofia morală - relația cu semenii, cu mediul natural și cu sine însuși – sunt combinate cu analiza economică.
Elemente ale dreptății critică virajul liberalilor moderni de la liberalismul clasic spre social-democraţie și demontează două idei-nucleu ale liberalismului social. În primul rând, pune la îndoială concepția dreptății ca distribuţie şi argumentează în favoarea unei concepții a dreptății, văzută ca set de proceduri. În al doilea rând, în locul propunerii lui Rawls a dreptății ca situație ideală pe care încercăm să o aproximăm la nivel colectiv, cartea pledează pentru o concepţie în care mai multe elemente morale trebuie tratate ca fundamentale: merit, reciprocitate, egalitate şi nevoie.
Schmidtz construiește o filosofie politică libertariană prin precizarea relației dintre aceste elemente fundamentale și producția de avuție. Autorul încearcă să ne scape de obsesia redistribuţiei avuției prezente și ne îndeamnă să ne întrebăm cum putem aranja instituțiile noastre în vederea producției de avuție. Ceea ce creează avuție sunt reguli precum cea a proprietății individuale asupra propriilor înzestrări, a întreprinderii libere și schimbului liber.
// DAVID SCHMIDTZ
// Elemente ale dreptăţii,
traducere de Tudor Glodeanu şi Ionuţ Sterpan,
postfaţă de Ionuţ Sterpan
// Editura Humanitas, 2012