Elemente ale dreptăţii

Fara Autor | 25.09.2012

Pe aceeași temă

Recent, la Editura Humanitas,  a apărut volumul Elem­ente ale dreptății al lui David Schmidtz, o carte scrisă în tradiția occidentală de filosofie po­litică începută cu Rawls și Nozick în anii ’70. Cititorii români interesați de maniera în care se face filosofie politică în Occident au la dispoziţie Anarhie, stat şi utopie a lui Robert Nozick, tra­dusă pentru Humanitas, O teorie a dreptăţii a lui John Rawls, tradusă în primăvara acestui an pen­tru Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“, iar acum au şi cartea lui Schmidtz.

Elemente ale dreptății a lui David Schmidtz, tra­dusă de Tudor Glodeanu și de Ionuț Sterpan pen­tru colecția Cultura Libertății a Editurii Hu­ma­ni­tas, ca parte a unui proiect CADI – „Konrad Ade­nauer“ Stiftung, a fost aleasă în 2009 de Atlas Economic Research Foundation, principalul nod și catalizator al institutelor pro piață din lume, în­tre cele mai bune zece cărţi pro libertate ale d­eceniului.

David Schmidtz şi colegii săi de la Universitatea din Arizona sunt creatorii unui program de filo­sofie politică ce ocupă astăzi locul 1 în topul Phi­losophical Gourmet, cel mai cunoscut clasament al profesiei. Schmidtz a publicat în reviste de spe­cialitate de prim rang, precum Ethics, Journal of Philosophy sau Political Theory și la edituri pre­cum Cambridge, Oxford și Wiley Blackwell. In­teresele sale din filosofia morală - relația cu se­menii, cu mediul natural și cu sine însuși – sunt combinate cu analiza economică.

Elemente ale dreptății critică virajul liberalilor mo­derni de la liberalismul clasic spre social-de­mocraţie și demontează două idei-nucleu ale li­be­ralismului social. În primul rând, pune la în­doială concepția dreptății ca distribuţie şi ar­gu­mentează în favoarea unei concepții a dreptății, văzută ca set de proceduri. În al doilea rând, în lo­cul propunerii lui Rawls a dreptății ca situație ideală pe care încercăm să o aproximăm la nivel colectiv, cartea pledează pentru o concepţie în ca­re mai multe elemente morale trebuie tratate ca fundamentale: merit, reciprocitate, egalitate şi nevoie.

Schmidtz construiește o filosofie politică li­ber­ta­riană prin precizarea relației dintre aceste ele­mente fundamentale și producția de avuție. Au­torul încearcă să ne scape de obsesia re­dis­tri­buţiei avuției prezente și ne îndeamnă să ne în­trebăm cum putem aranja instituțiile noastre în ve­derea producției de avuție. Ceea ce creează avu­ție sunt reguli precum cea a proprietății indi­viduale asupra propriilor înzestrări, a în­treprin­de­rii libere și schimbului liber.

 

// DAVID SCHMIDTZ

// Elemente ale dreptăţii,

    traducere de Tudor Glodeanu şi Ionuţ Sterpan,
    postfaţă de Ionuţ Sterpan

// Editura Humanitas, 2012

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22