EUROPA CENTRALĂ ŞI ORIENTALĂ DUPĂ 1989

Fara Autor | 04.06.2013

Pe aceeași temă

A apărut de curând la Paris o nouă culegere de studii dedicate acestei părți a Europei care ne interesează în­deaproape. Rezultat al unui colocviu internațional, cartea însumează studii ale unor universitari din această re­gi­une, dar și din vestul continentului. Cum scrie în prefață Brigitte Gautier, co­ordonatoarea volumului, după dra­maticele scene din miraculosul 1989 și până în prezent, realitatea central-est-europeană a devenit mult mai bo­gată, dar și mai anarhică, mai com­ple­xă și greu de definit, totuși mai vie, mai dinamică și mai... veselă! În ca­pitolul despre schimbările istorice, Gé­za Szász analizează perceperea pre­zentului imediat de către maghiari ca un trecut resuscitat; M. Riabtchouk des­crie ambivalența discursului de stat în relație cu politicul în Ucraina de azi; Z. Milutinović aruncă provocarea unei „Eu­rope sârbești“ după războaiele din ex-Iugoslavia; Brigitte Gautier își pro­pune să surprindă metaforele noii re­alități poloneze proteiforme; iar Magda Cârneci comentează schimbarea per­cepției de sine a est-europenilor de la autocompătimire și resentiment la des­chiderea către universalitate.

În capitolul dedicat schimbărilor ling­vistice, Jan Stern comentează despre greutatea limbii materne în înțelegerea istoriei imediate; Martin Petras ana­li­zează lexicul ceh din 1989 până în pre­zent; Thomas Szende vorbește despre peisajul lingvistic maghiar prin prisma politicii și memoriei; Olga Man­dzu­kova-Camel descrie peisajul lingvistic ucrainean de la independență și până acum; iar Jan Fellerer comentează li­bertatea lingvistică post-1989 prin pri­s­ma argoului tinerilor polonezi de azi.

În capitolul dedicat schimbărilor din li­teratură, K. Biedrzycki descrie râsul și limitele limbii în poemele umoristice ale lui Barańczak și W. Szymborska; Pe­ter Zusi comentează prezența „re­voluției de catifea“ în scrierile lui To­pol; M. Bacskai analizează unicitatea is­torică și lingvistică din romanele lui P. Esterhazy; iar Boźena Shallcross vorbește despre reciclaj și con­su­me­rism în viața obiectelor din romanele poloneze de după 1989.

Academice și totuși pline de implicare, textele volumului pun în lumină o Europă Centrală și Orientală – după formula franceză – plină de diversitate și originalitate, chiar dacă o experiență istorică comună a dat naștere unor sentimente și reacții similare față de realitate.

 

// L’Europe centrale et orientale   depuis 1989. Changer le monde avec des mots

// Paris, L’Harmattan, 2013

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22