FEȚELE HOLOCAUSTULUI

Fara Autor | 06.05.2014

Pe aceeași temă

Un număr de 245 de documente din perioada 8 august 1940-15 noiembrie 1944 a fost recent publicat de Editura Polirom în colaborare cu Editura Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“. La editarea volumului au lucrat Ana Bărbulescu, Alexandru Florian, Alexandru Climescu și Laura Degeratu.

Cartea se deschide cu o prefață semnată de Paul A. Shapiro, director al Centrului pentru Studii Avansate asupra Holocaustului, Muzeul Memorial al Holocaustului de la Washington DC. Cercetătorul american subliniază faptul că Holocaustul „a însemnat un set complex de politici și acțiuni a căror largă majoritate a precedat crimele în masă“. Un element al persecuției a fost supunerea evreilor la un regim de muncă forțată. Acest volum documentează de o manieră convingătoare acest fenomen. Concluzia profesorului Shapiro este fermă: „sistemul de muncă forțată implementat de regimul criminal Antonescu a fost o unealtă puternică și înspăimântătoare utilizată în vederea realizării scopului ultim al acestuia - eliminarea totală a evreilor din România“.

Studiul introductiv, intitulat Munca obștească sau limbajul eufemistic al Holocaustului, semnat de Alexandru Florian, director general al Institutului pentru Studierea Holocaustului din România, analizează contextul european în care munca forțată devine o componentă importantă a regimului antisemit de tip fascist. În cazul României, primele obligații de muncă ale evreilor au apărut odată cu statul național-legionar, când membrii mișcării legionare, instalați în primării și prefecturi, au dispus obligarea evreilor la diverse munci, considerate a fi în folosul comunității. În decembrie 1940, munca obligatorie devine politică de stat, la care erau supuși bărbații evrei cu vârste cuprinse între 18 și 50 de ani.

Cele 245 de documente sunt urmate de anexe, în care se reproduc în facsimil diverse piese de arhivă.

Volumul este o contribuție importantă la cercetarea fenomenului muncii obligatorii la care a fost supusă populația evreiască de către regimul antonescian.

 

// ANA BĂRBULESCU (editor), ALEXANDRU FLORIAN (editor), ALEXANDRU CLIMESCU, LAURA DEGERATU

// Munca obligatorie a evreilor din România

// Editura Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“ / Editura Polirom, 2013

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22