Festivalul de Primăvară de la Budapesta, cea de a 34-a ediție.

Anna Scarlat | 07.03.2014

Pe aceeași temă

În ziua de 18 februarie a avut loc în sala de cristal din Palatul Artelor  (MÜPA) conferința de presă dedicată celei de a 34-a ediții a Festivalului Primăvara Budapestană. Festivalul va avea loc între 21. martie și 6. aprilie. Ediția de anul acesta se vrea una cu totul inedită, reînnoită, regândită, din toate punctele de vedere. Toate instituțiile culturale din capitala Ungariei, angrenate în această manifestare, s-au consultat din timp între ele, cu Ministerul Resurselor Umane , cu Primăria Generală a capitalei și cu Turismul Ungar S.A., orientând de comun acord seria manifestărilor culturale spre profilul unui festival complex, al întregii capitale, finanțat din resurse guvernamentale.

Întregul repertoriu al Festivalului s-a lărgit ca gen, cuprinde pe lângă muzică simfonică clasică și contemporană, operă, jazz, și pop, și dans, și prelucrări de muzică populară, balet, circ, teatru, arte plastice, modă, arhitectură, sport. În cele 17 zile ale Festivalului vor avea loc peste 170 de programe, 6 premiere absolute, 18 premiere ungare din care 3 teatrale. 20 de ansambluri muzicale și teatrale se vor prezenta  pentru prima oară în Ungaria. În afara locurilor de prezentare, cam 50, vor avea loc programe în aer liber, în piețe, pe străzi și, în biserici. Multe dintre sălile de concert abia au intrat în funcțiune, după renovări costisitoare și îndelungate. Nu mai departe celebra sală de concerte a Academiei de Muzică Liszt, care strălucește acum în pompa decorațiunilor sale originale, secession, sală în care nu de puține ori a dirijat însuși LISZT, dar chiar și maestrul MANDEAL în fruntea Filarmonicii George ENESCU. Pe lângă această sală au mai intrat în funcțiune sala renovată a Teatrului de Operă ERKEL, sala de concerte de la VIGADÓ – o clădire ce amintește de Atheneul Român -  unde Corul Madrigal dirijat de maestrul Marin CONSTANTIN a repurtat acum aproape douăzeci de ani un deosebit succes. Un alt loc predilect pentru programe muzicale este Budapest Music Center, ca să nu mai vorbim de acest MÜPA (Palatul Artelor) care domină piramida muzicală a Budapestei. Toate locurile de la sala Operei, la sala teatrului de Păpuși și Marionete au intrat în slujba acestui Festival ce se vrea cu totul deosebit. Numai dacă ne gândim la costuri, pentru care s-a alocat un buget dublu, față de anii trecuți, de 1,6 miliard de Ft.

Nu este un secret că orașul de trei ani a intrat în programul activității de marketing a Turismului Cultural S.A., conceput atât pentru primirea publicului spectator autohton cât și străin, dar și pentru participarea  în străinătate la diferite acțiuni similare. Promovarea  programelor ce urmează a fi prezentate de trupe, orchestre, soliști, actori, acrobați, clovni, dansatori etc.urmează să fie continuată în viitoare Conferințe de presă ce vor avea loc la: Londra, Berlin, Paris, Bruxelles, Moscova și  St. Petersburg. (Din păcate nu și la București. Nu pot să nu observ.) Publicul doritor de informații din Marea Britanie, Franța, Germania, Austria, Italia, Rusia și le va putea găsi în spațiile online. Pentru ziariștii din aceste țări și pentru reprezentanții turismului din aceste țări se vor organiza ”prezentări” de mostre din viața culturală a Budapestei ca și degustări culinare și de vinuri ungurești. După cum nici workshopurile organizate pentru specialiștii pieței turistice nu vor fi lipsite de interes.

                Concertul inaugural ne va oferi în program un ciudat amestec de dans și muzică în interpretarea Ansamblului de  Balet de la Seghedin și a Orchestrei Filarmonice Pannone. Vor intepreta celebre piese de concert de Béla BARTÓK în maniera muzicii de balet. La concertele marilor orchestre vor participa ansambluri celebre și figuri legendare de dirijori. Zubin MEHTA de pildă va dirija Filarmonica din Viena, cu un program din Brahms, Saint-Saëns și Schönberg. În schimb concertul  Orchestrei Simfonice Ungare și a solistei de origine moldavă, trăitoare în Elveția, Patricia Kopatchinskaia, va focusa asupra lucrării pentru vioară și orchestră a compozitorului ungar contemporan Péter Eötvös, intitulată DoReMi. Una din personalitățile muzicale actuale cele mai de seamă , Maxim Vengherov, acompaniat de Orchestra Poloneză de Cameră va interpreta lucrări de Mozart și Ceaikovski. De altminteri sala de la Vigadó va găzdui concertele de cameră ale Festivalului.

Dintre baritonii cei mai căutați din  zilele noastre,  vor oferi seri de recital britanicul  Simon Keenslyde și uruguayanul Erwin Schrott, iar contratenorul numărul unu a lumii, Andreas Scholl ne va delecta cu cântece anglo-saxone.  În spectacolul Tosca de la Operă, Cavaradossi va fi interpretat de celebrul José Cura. Dar trebuie să aflați și de rarități: opera barocă Orlando de Händel va fi prezentat la Budapesta de Jean-Christophe Spinosi și Ensemble Matheus, iar în colaborare cu Centrul de Muzică Barocă de la Versailles se va realiza premiera mondială  contemporană a operei Les fêtes de Polymnie de Jean-Philippe Rameau, printre interpreți se numără Véronique Gens, una din sopranele cele mai cunoscute ale genului baroc.

O seară inedită ne va oferi și ansamblul MozArt Group, format din patru  muzicieni polonezi și Philip Glass Ensemble pe viu, la unison cu filmul proiectat  vor recrea atmosfera cultică din anii 1940, a piesei lui Philip Glass intitulată Frumoasa și monstrul. Este un cabaret muzical unic în lume, în care sursa umorului este însăși muzica.  

În celebrele biserici din oraș, cum sunt Biserica Matei Corvin sau Bazilica Sf. Ștefan  se vor cânta lucrări de Vivaldi și Mozart sau lucrări de pe vremea Stuarților, în interpretarea unor coruri și orchestre autohtone.

O seară ce se anunță remarcabilă din pornire promite să fie spectacolul Baletului Eifman din St. Petersburg, care va prezenta pe scena de la Vígszínház (Teatrul de Comedie) una din poveștile de dragoste dure și tragice pe care istoria artelor o consemnează, cea dintre genialul sculptor Auguste Rodin și tânăra Camille Claudel, o legătură pasională, tragică, încărcată de gelozia creației. În coregrafia lui Boris Eifman. Un alt spectacol, inspirat de data aceasta din pictura de vis a lui Chagal și ciudatele personaje ale lui Gogol, intitulat Balul Infernal va fi prezentat de trupa de balet contemporan a doamnei Yvette Bozsik și trupa de teatru vizual rus DEREVO, cu sediul în Germania, cocepută pe muzica lui Alfred Schnittke. Un alt spectacol de dans contemporan va fi cel prezentat  de trupa Vertigo sub titlul  Vertigo 20 din Izrael, spectacol realizat din combinația unor elemente realiste și surrealiste.

Nu va lipsi, după cum vă informam la început, nici spectacolul de circ al trupei Rercirquel cu spectacolul intitulat Clovnul nud, realizat cu cei mai tineri și talentați artiști de circ, absolvenți ai școlii superioare de circ. Spectacolul ne va invita la un bal, în care scenele se clădesc pe ideea: câte straturi, câte măști trebuie să scoatem de pe noi pentru a ne privi eul nostru cel adevărat.

Jazzul va fi reprezentat de Lee Ritenour. De aproape jumătate de secol ghitaristul a devenit de neuitat. Are peste 40 de discuri editate, ultimul – Rhythm Sessions - din 2012. Materialul sonor al acestui ultim disc va fi prezentat publicului budapestan.  O altă seară interesantă de jazz se anunță concertul de la sala mare a Palatului Artelor, al ansamblului Matt Bianco acompaniat de Concertgebouw Jazz Orchestra. În Opus Jazz Club de la Music Center vor mai avea loc câteva concerte de jazz în interpretări celebre. Își așteaptă ascultătorii ca și celelalte concerte.

Se anunță un program de succes, pentru amatorii de povești senzaționale, premiera absolută a spectacolului Mata Hari  scris și regizat de Mátyás Várkonyi și regizorul Attila Béres, în timp ce pe muzica lui Boban Marković, Béla Szakcsi Lakatos și Antal Kovács se pregătește o etno-baladă romă, intitulată Somnakai.


Am lăsat la urmă unul din programele cele mai importante ale Festivalului. Întâlnirea Internațională Imre MADÁCH a Teatrelor  Naționale, inițiată și organizată de directorul general al Teatrului Național din Budapesta, regizorul Attila Vidniansky și colectivul de colaboratori, care lucrează la realizarea acestui ”festival” în Festival.   Numeroase trupe ale unor teatre celebre din lume ni se vor prezenta:  Teatrul Alexandrinsky din St. Petersburg, Teatrul de Artă Bolșoi, din Moscova, Teatrele Naționale din Bagdad, Istambul, Oslo, Riga,Wilnius, București. O gală de teatru de asemenea anvergură se organizează pentru prima oară la Budapesta.

TNB va prezenta spectacolul Două Loturi după I.L. Caragiale, pe 3 aprilie a.c., matineu și seara! Știți! Nu se spune nimic, se gândește!

Teatrele celelalte din capitala ungară se pregătesc și ele pentru Festival cu așa zise Zile Deschise și premiere. Trupa Teatrului Örkény în onoarea Anului Shakespeare va prezenta premiera tragediei HAMLET. La Teatrul Thalia se va prezenta o premieră în onoarea aniversării a 100 de ani de la izbucnirea primului război mondial: capodopera lui Stravinsky - Povestea Soldatului – în regia lui Bence Mátyás.

Iubitorii artelor plastice vor putea vedea expoziții deosebite: la Muzeul de Istorie a Budapestei se va expune Galeria de autoportrete a pictorilor maghiari păstrată la Muzeul Uffizi din Florența, la Galeria Națională se va inaugura expoziția de pictură expresionistă a lui Gyula DERKOVITS, unul din cei mai originali pictori moderni maghiari. Iubitorii de pictură contemporană vor putea admira lucrările pictoriței parisiene, de origine maghiară, Judit REIGL, expuse la Muzeul de Artă Contemporană LUDWIG. Iubitorii artei fotografice unice, a celebrului Robert CAPA îi vor putea admira lucrările, de puțin timp achiziționate de guvern, la Centrul CAPA.

Primăvara Budapestană va mai fi sărbătorită în multe locuri. Studenții, tinerii vor avea la dispoziție ”vapoare muzicale”, promenade, scene ridicate în piețe bine știute din oraș, cu programe special concepute pentru ei.

Orașul îl va onora pe unul din arhitecții săi celebrii, de la a cărui naștere se împlinesc 200 de ani, care i-au conceput numeroase din clădirile superbe, pe care atâta lume le admiră: Opera, Bazarul Cetății, Biserica Sf. Francisc de Assisi din Piața Bakats și multe altele. Este vorba de Miklós YBL.

Întregul program al Festivalului de Primăvară de la Budapesta îl puteți consulta pe pagina:  www.btf.hu

 Costul biletelor între 1000 și 19,900Ft.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22