Pe aceeași temă
Miercuri, 20 iunie 2012, la Muzeul Naţional de Istorie a României a avut loc vernisajul expoziţiei Genio Helvetico. Ceasuri istorice şi cutii muzicale elveţiene din colecţii muzeale româneşti.
Parte a manifestaţiilor prilejuite de sărbătorirea centenarului stabilirii relaţiilor diplomatice dintre România şi Confederaţia Elveţiană, expoziţia doreşte să ofere publicului şi specialiştilor posibilitatea de a cunoaşte un domeniu cu totul special al patrimoniului cultural comun al României şi Elveţiei – cel al ceasurilor şi cutiilor muzicale elveţiene aflate în colecţii muzeale din România.
Expoziţia adună la un loc cea mai mare şi mai valoroasă parte a ceasurilor şi cutiilor muzicale elveţiene existente în prezent în colecţiile româneşti. Pe această cale, expoziţia reprezintă nu numai o oglindă, destul de fidelă, a evoluţiei industriei de orologerie elveţiană de-a lungul a circa două secole şi jumătate (secolul XVIII - prima jumătate a secolului al XX-lea), dar şi un interesant barometru al ritmului modernizării şi gusturilor societăţii.
Alături de ceasuri elveţiene şi cutii muzicale din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României, vizitatorii pot admira piese valoroase şi spectaculoase atât din punct de vedere tehnic, cât şi artistic, de la Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” (Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Ploieşti), precum şi de la alte muzee din Capitală şi din provincie.
Un rol important în realizarea expoziţiei i-a revenit Ambasadei Confederaţiei Elveţiene. După venirea la Bucureşti, în toamna anului 2011, ambasadorul elveţian Jean-Hubert Lebet a devenit un suporter eficient al proiectului.
Expoziţia este deschisă în perioada 20 iunie – 31 august 2012 şi poate fi vizitată de miercuri până duminică între orele 10.00–18.00.