IN MEMORIAM: SAMI

Rodica Palade | 14.08.2012

Pe aceeași temă

Pe Sami Damian l-am cu­nos­cut după revoluţie, aşa cum s-a întâmplat cu mulţi ro­mâni plecaţi în străinătate în vremea ceauşismului. Venea din Germania, de la Hei­del­berg, în fiecare an şi trecea prin redacţie de fiecare dată, cu mici atenţii pentru doam­ne şi domnişoare. Dezbăteam aprins chestiunile politice la zi, nu ceda deloc atunci când avea convingeri, dar era atent la argumente şi urmărea pâ­nă la capăt raţionamentul ce­luilalt. Înainte de alegerile din ‘96, Sami a lăsat de-o parte critica literară şi s-a angajat în campania dusă de 22 pen­tru alternanţa la putere. Când CDR şi Emil Constantinescu au câştigat alegerile, mi-a spus zâmbind hâtru: „mă bucur că am contribuit şi eu la că­derea tiraniei feseniste“.

Într-o splendidă evocare a Ro­mâniei literare, Ana Ipă­tes­cu 15, Gabriel Dimisianu vor­beşte despre „omul plin de tact şi bunăvoinţă (...), pre­venitor şi totodată exigent, as­cultându-i părerile şi pro­fitând de ceva ce el avea din plin, iar eu deloc: experienţa contactului – şi a confruntării – cu literatura la zi. Fără do­bândirea acestei experienţe şi a perspectivei pe care ţi-o deschide, nu poţi fi critic“. Şi nu e singurul scriitor care lea­gă şansa debutului său de în­tâlnirea cu Sami Damian.

De vreun an de zile nu-mi mai scria şi nu-mi mai tri­mi­tea texte. Ştiam că e bolnav şi că doar asta îl face să li­p­sească din fotoliul lui de atent observator al ac­tua­li­tă­ţilor româneşti. Într-unul din­tre ultimele texte trimise în 2010 şi apărute în 22, Sami scria: „România a fost sin­gu­ra ţară unde revoluţia a adus la putere tot o echipă din ve­chea gardă, chiar dacă, în costumaţie, ea era mai puţin tradiţională. Conspiratori abili au smuls puterea, jucând pe o carte falsă, mimând o me­tamorfoză care în fond era trucată“.

Astăzi, când S. Damian s-a stins, îmi vine să-i trimit un e-mail şi să-i spun doar: Sa­mi, câtă dreptate ai avut!

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22