Pe aceeași temă
Se ia o publicistă cu o dorinţă mare, 10 doamne şi 10 domni din lumea scrisului, 50 de reţete culinare şi o mână de amintiri culinare. Se pune dorinţa la copt în timp şi se presară cu memorii, schiţe şi portrete. După o vreme, se scoate de la copt şi se constată realizarea unui volum de 280 de pagini pline de salate, alivenci, omlete bogate, pui cu portocale, supe de găină şi multă poezie.
Paginile se învelesc cu expresii de regăţean, bănăţean, ardelean, moldovean şi năsăudean. Plus ceva Mitteleuropa, după gust. Se lasă la răcit şi se serveşte cu istorii trăite, banchete şi bucurie.
Aceasta este reţeta perfectă prin care Ioana Pârvulescu a reuşit să adune la un loc nume grele din literatura românească, intelectuali de vază, şi să le lege vieţile şi gusturile într-o carte de bucate.
Cititorii vor descoperi în paginile acestui volum frânturi din oamenii care sunt Ana Blandiana, Neagu Djuvara, Marius Chivu, Oana Pellea, Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu sau Radu Paraschivescu, primele lor ciocniri cu bucătăria, mâncărurile lor preferate, apucăturile culinare şi, nu în ultimul rând, pofta lor de viaţă.
Limbajul este simplu şi se poate consuma oricum, dar este special pentru că nu are contraindicaţii sau dozaje obligatorii. Stilul se adresează oricui doreşte într-un mod în care, luat separat, n-ar fi putut impresiona, însă luat colectiv transmite ceva magic. Îi leagă pe cei care citesc şi mănâncă de cei care scriu şi gătesc. Este o carte caldă, emoţionantă şi cu personalitate inedită.
// Intelectuali la cratiţă. Amintiri culinare şi 50 de reţete
// Prefaţă, schiţe de portret, concepţie şi coordonare editorială de Ioana Pârvulescu. Ilustraţii de Mihail Coşuleţu
// Editura Humanitas, 2012