Pe aceeași temă
La sfârșitul săptămânii trecute, în satul Nucșoara, a murit Marina Chirca, la 98 de ani. A fost singura femeie care a ajutat neîntrerupt, din 1949 și până în 1958, Grupul de partizani anticomuniști din Munții Făgăraș, condus de Toma Arnăuțoiu, fost ofițer în Armata Regală Română.
Grupul, constituit în 1949 din 16 persoane, a fost una dintre cele mai longevive structuri de rezistență anticomunistă din Europa Răsăriteană, grație și eforturilor Marinei Chirca, care l-a susținut cu haine, informații, mesaje, alimente, arme și muniție. A reușit să învingă prin integritate morală, inteligență și discreție vigilența Securității, Miliției și a cohortelor de informatori care au împânzit regiunea. A ajutat vreme de 9 ani Grupul Arnăuțoiu sub nasul securiștilor, riscându-și viața în fiecare clipă. Iar, atunci când Securitatea i-a luat urma, s-a refugiat, ascunzându-se împreună cu sora sa, vreme de 5 ani, într-un pod. Prinsă în cele din urmă de Securitate, a fost anchetată cu duritate, iar în decembrie 1963 a fost condamnată de Tribunalul Militar la 15 ani de muncă silnică și confiscarea totală a averii, care a fost împărțită consătenilor care colaborau cu organele comuniste de represiune.
Marina Chirca a fost eliberată în 1964, alături de majoritatea deținuților politici. Și alți membri ai familiei sale au ieșit din închisorile regimului comunist. Abia acum și-a revăzut soțul arestat în 1949 și pe cei doi băieți, Ion și Gheorghe, arestați în 1958 de către Securitate.
Și după 1989, autoritățile locale au continuat s-o umilească pe Marina Chirca și pe rudele celor care au sprijinit Grupul de partizani de la Nucșoara. Nu le-au fost restituite proprietățile confiscate de Securitate și împărțite colaboratorilor sistemului de represiune. Iar atunci când au încercat să ridice o cruce în memoria eroilor, autoritățile locale au refuzat amplasarea ei la Nucșoara.