Pe aceeași temă
A apărut recent, sub egida Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române şi a Asociaţiei Române de Istorie a Religiilor, un nou volum din Archaeus. Studies in the History of Religions, sub conducerea editorială a lui Eugen Ciurtin și a echipei Institutului. Acesta cuprinde o evocare (semnată de Charles Guittard) a lui Jean Leclant (1920-2011), eminent egiptolog și orientalist, secretar perpetuu al Académie des Inscriptions et Belles-Lettres și membru al Academiei Române.
Un studiu exhaustiv, semnat de Ionuț Tudorie, reface istoria legăturilor dintre anglicanii nonjurori și Biserica Răsăriteană (1716-1725). Andrei Oișteanu dezbate practica ius primae noctis și rolul sexual al nașului în cultura tradițională românească, fragment inedit dintr-o carte în curs de apariție, Sexualitate şi societate. Ionuț Băncilă oferă un tur de orizont sistematic al noilor metode și cercetări din spațiul editorial de limbă germană cu privire la istoria creștinismului: literatura apocrifă (apocrife canonice, copte), gnosticism, patristică, creștinism siriac, istoria ortodoxiei românești.
La granița dintre istoria artei și etnologie, Barbara Baert propune o interesantă lectură a reprezentărilor și simbolismului vântului în istoria artei europene medievale și renascentiste. Semnalăm, de asemenea, fondul de carte donat prin testament de Arion Roșu, care asigură bibliotecii Institutului, alături de alte donații, cum ar fi periodice internaționale de profil, un caracter exceptional în agora academică autohtonă.
În secțiunea Bibliographica, recenzii ale unor publicații majore din circuitul național și internațional sunt semnate de Ionuț Băncilă, Eugen Ciurtin, Daniela Dumbravă și Mihaela Timuș.
Archaeus (http://www.ihr-acad.ro/?pid=archaeus_info) și periodicul-geamăn Studia Asiatica (http://www.ihr-acad.ro/?pid=asiatica) beneficiază de multiple indexări internaționale, așa cum se bucură și de o distribuție globală în bibliotecile universitare și în instituții academice de profil din lume. Acest volum, precum și cele anterioare, poate fi achiziționat în cadrul Târgului de Carte Bookfest (29 mai-2 iunie a.c.), la standul Editurii Academiei Române, dar și la sediul Institutului (http://www.ihr-acad.ro/?pid=contact) (Casa Academiei, Calea 13 Septembrie nr. 13, Bucureşti).