Pe aceeași temă
Revista Esquire a apărut în limba română în 2007 şi a preluat de la ediţia-mamă americană nu numai articolele de stil masculin, ci şi materialele consistente de jurnalism narativ. Majoritatea articolelor din Esquire-ul românesc sunt autohtone, revista reuşind, în cei peste 4 ani de activitate, să publice excelente reportaje şi profiluri ale unor oameni care contează.
Din cel mai recent număr (decembrie 2011-februarie 2012) iese în evidenţă portretul pe care Maria Bercea îl face actorului Vlad Ivanov, Cel mai bun om din lume: „La 4 ani după ce Vlad Ivanov a izbucnit pe ecranele de cinema în rolul maleficului domn Bebe din 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, actorul a rămas cu eticheta de personaj negativ. Şi totuşi, toată lumea îl iubeşte.“ Un alt articol care ne-a atras atenţia este Insult, deci exist, în care Radu Paraschivescu analizează caracteristicile limbajului ofensator autohton: „Românul jigneşte de prea multe ori primitiv, folosindu-şi bocancii în loc de creier“.
* * *
Volumul II al numărului 7 din Decât o Revistă (iarnă 2011/2012) are două materiale de rezistenţă: Dincolo de zid, de Oana Sandu, despre situaţia romilor din Baia Mare („Zidul e o construcţie de beton pe care primarul a comandat-o în vară, la o lună după ce a fost ales, ca să separe strada Horea de două blocuri sociale, populate de familii de romi.“) şi Lecţia de religie, semnat de Georgiana Ilie („Ce-am avut şi ce-am câştigat, ca societate, după 16 ani de educaţie religioasă în şcoli?“).