De același autor
Atâta vreme cât consensul pare o înțelegere între Ponta și Iohannis, PNL-ului îi va veni greu să facă opoziție și să-și mărească plaja de acțiune anti-Ponta, așa cum ar fi normal.
Îmbătat de nou descoperita savoare a consensului, lui Ponta i-au reapărut culorile în obraji. Prinde curaj, simte deja pământul sub picioare. „Pisicuțul” și rebranduitul redevine cu fiecare zi a epocii „deciziilor consensuale” el însuși. Deocamdată precaute, încă departe de spectaculosul și anvergura de dinaintea eșecului, reînvie glumițele miștocărești, tupeul, aplombul infatuat și minciuna cu repetiție. Pactul pentru Armată i-a deschis apetitul, a fost doar declanșatorul unui tăvălug. Ponta plusează cu generozitate, invită partidele de opoziție la „dialog” pe un talmeș-balmeș de teme, unele mirosind a populism, altele a urechism, multe a tentativă de a-și acoperi incompetența. Autostrăzile (care în 2014 au atins recordul de 22 km), cu al lor Master Plan redesenat din pix de cinci ori până acum și cifre amețitoare care rânjesc a corupție, nu se mai pot face fără Pact. Cultura, prima beneficiară a „debăsificării” prin ștergerea de pe hartă a ICR, are și ea nevoie urgentă de consens politic. Legea Big Brother, pusă strategic la conservat luni de zile după decizia de neconstituționalitate a CCR, poate fi resuscitată doar cu Pactul, iar criza francului elvețian este cel mai bun moment pentru pupat Piața Independenți. Ce să mai discutăm de legile electorale, în jurul cărora Ponta pune la cale o Hora Unirii parlamentară, sau de revizuirea Constituției. Rațiunile pentru care Ponta plonjează voluptuos în oceanul consensului nu sunt complicate - câștigă timp pentru a ține războiul din PSD și manevrele de supraviețuire într-un con de umbră, preia agenda, pune PNL într-o situație complicată, îl izolează pe Iohannis la Cotroceni, anesteziază populația dornică de liniște și pace.
Ponta a preluat inițiativa, dar asta doar cu ajutorul PNL și a președintelui Iohannis. Să recunoaștem, însă, situația este mai complicată decât pare la prima vedere. Ambele partide au fost bulversate de rezultatul alegerilor, dar PSD și Ponta, spre deosebire de PNL, și-au creionat rapid o strategie coerentă post-înfrângere. Au îmbrățișat ostentativ proiectele și stilistica Iohannis, insistă pe mesajul că tot răul și deranjul anterior se datorau lui Băsescu, își țin baronii în plan secund, vorbesc insistent despre reforma partidului și independența justiției, achiesează ad-hoc la ideile PNL, chiar dacă le atacaseară anterior. Cuvântul de ordine: consens cu orice preț. În schimb, PNL se regăsește mult mai greu, e în plin proces de fuziune, unul tensionat la nivel local, vechile rivalități nu sunt armonizate, vocea foștilor liberali e mult mai stridentă - toate mesajele importante vin de la copreședintele Alina Gorghiu, foarte activă, deși normal ar fi ca porta-vocea sa fie Predoiu, în calitatea sa de viitor premier. Dar, în primul rând, PNL e condiționat de prestația, pentru mulți încă un mister, a președintelui Iohannis. Atâta vreme cât consensul pare o înțelegere între Ponta și Iohannis, PNL-ului îi va veni greu să facă opoziție și să-și mărească plaja de acțiune anti-Ponta, așa cum ar fi normal.
Căpușând abil popularitatea de care se bucură Iohannis, premierul transmite insistent mesajul că are acordul președintelui în tot ce face, că este de fapt un soi de mesager și înfăptuitor al voinței prezidențiale. Pactele, sugerează Ponta, au girul lui Iohannis. „Am și discutat acest lucru cu d-l președinte Iohannis, și anume că în cadrul parlamentului ne dorim să punem în practică toate angajamentele pe care le-am avut cu toții. Nu e o acțiune a parlamentului contra președintelui, ci dimpotrivă.” Desigur, nu știm câtă minciună conțin astfel de mesaje, probabil că multă, cunoscându-l pe Ponta și profitul direct derivat dintr-o astfel de strategie, dar simplul fapt că ele nu sunt contrazise de președinte lasă loc liber speculațiilor.
Este o situație care complică mult poziționarea PNL. Pe de o parte, noua abordare a politicii, prin stilistica lui Iohannis, impune delimitarea de modelul războinic al lui Băsescu, pe de alta, cum poți face opoziție așezându-te la masă cu Ponta pe cele mai aberante propuneri. De ce mai e nevoie de schimbarea guvernului, dacă semnezi pacte cu el sau dacă agreezi cu plagiatorul „o strategie serioasă pe Educație”. Slava domnului ca refuzul PNL a fost transant! In mod evident, lucrurile nu pot evolua pe linia unor înțelegeri transpartinice sub bagheta lui Ponta, indiferent cum le impacheteaza acesta. Riscul este evident: nu doar mandatul lui Iohannis ar fi compromis, ci și alegerile din 2016. Sper ca PNL intelege bine ca misiunea sa este sa faca opozitie si sa nu-l lase pe Ponta sa seteze agenda publica.
Problema e, intelege si Iohannis asta? Nu este nevoie ca președintele să iasă zilnic să dea replică sau să critice PSD și guvernarea, ci să-și clarifice proiectul, intențiile, relația cu Ponta. Sa contrapuna manevrelor populiste ale premierului un proiect de tara, o viziune reformatoare, proiecte pentru rezolvarea marilor probleme ale societatii. Lăsând senzația că este acord cu mișcările lui Ponta, ca este se simte confortabil in zodia consensului, președintele pierde cel mai important atu: acela de a da consistenta "lucrului bine facut".