De același autor
Relativ la scandalul Rosia Montana, o clarificare de pozitie: Exista toate argumentele care sa conduca la concluzia ca protestul e legitim si de incurajat:
Esenta democratiei este “piata politica”. Daca politicianul zice ca va face X si l-ai votat pentru aia, atunci sa faca X cand e la putere. Schimbul intre "vot" si "promisiunea politica" trebuie sa aiba loc pana la capat. In conditiile definite in campania electorala. Punct.
Coerenta intre “am zis” si “fac” este esentiala democratiei. Semnalul electoral trebuie sa fie clar si corect. Trebuie dus la implementare dupa alegeri, cat mai fidel cu putina.
E o chestie de principiu fundamental: daca incurajam politicenii sa zica una si apoi sa faca alta, sistemul democratic nu mai are logica. Colapseaza in false semnale. Totul devine o minicuna generalizata. Nu mai poti vota in cunostiinta de cauza, pentru ca nu mai stii ce vor face cand ajung la putere. Incertiduniea generalizata va paraliza arena politica.
De aceea este esential ca activitatea politica a cetateanului sa nu se reduca la actul de a depune in mod regulat, ca gaina, un vot intr-o cutie. Dupa care sa intre intr-o stare de autism politic pana la sorocul depunerii urmatorului ou politic. Cetatenii trebuie sa monitorizeze si puna presiune pe politiceni. Trebuie sa oblige alinierea deciziei politice la promisiunea politica din campanie.
Deci, in cazul de fata, avem la putere politicieni care au zis ca NU Rosiei Montana. E rezonabil sa fie tinuti responsabili pentru ce au promis. Cei care i-au sustinut fie din interes, fie din principiu, fie doar ca “idioti utili” (atentie e termen tehnic, inventat de Lenin, nu insulta) au tot dreptul sa le ceara socoteala in limitele statului de drept, dupa cum ii duce pe ei mintea din dotare, atata cata este. Le-au dat votul pe semnalul politic X, acum ca vor sa faca non-X, trebuie penalizati.
Asadar: de aici o categorie de protestatari. Ca personal nu-mi plac, sau ca in majoritate sunt pur si simplu niste iresonsabili, e alta treaba. E bine ca au totusi resursa cognitiva sa tina minte o promisiune mai veche de 6 luni, sa sesizeze niste legaturi cauzale si sa actioneze pe baza acestei inferente analitice. E un inceput.
Dar mai avem cealalta categorie de protestatari. Cei care protesteaza la adresa Puterii exact din motivul de malpraxis democratic pe care il ilustreaza cu panas actuala clasa politica. Rosia Montana e doar un pretext pentru a protesta impotriva unui pattern mai larg: introducerea duplicitatii si minciunii pe fata, ca metoda de a accede la guvernare si de guvernare. Intr-un cuvant: USL.
Asadar: de aici o alta categorie de protestatari. Ca personal imi plac, e alta treaba.
Una peste alta, cineva care gandeste in termenii de mai sus nu poate fi decat pentru proteste. Chiar daca nu-ti faci iluzii cu privire la ele. Au o functie benefica, chiar daca treptat prim planul probabil il vor lua idiotii utili, oportunistii sau idiotii puri si simpli.
Democratia inseamna responsabilizarea politicianului. Si daca una zici in campanie si apoi alta faci, la 180 de grade, cand ajungi la putere, trebuie sa fii taxat. Si daca taxarea vine de la idiotii utili care te-au saltat la putere, cu atat mai placut si interesant e spectacolul.