De același autor
Sub bagheta lui "Felix" si cu concursul opozitiei postcomuniste scolite la cursurile de dezinformare ale Securitatii ceausiste, sfera politica damboviteana a fost propulsata pe cu totul alta planeta decat pamantul occidentalilor si romanilor cinstiti.
Sfera politica damboviteana traieste de la o vreme in delirul suspendarii pe motive inchipuite a presedintelui Basescu. La sporirea febrei acestei demiteri din functia suprema, pricinuite de virusul care a devastat osatura morala a PNL, a contribuit si motiunea depusa impotriva Monicai Macovei de arcul extremist caruia, spre a-si pastra scaunul, i s-a alaturat, in campania contra lui Basescu, premierul liberal al Romaniei. Titlul acestei motiuni aminteste fatal de PUR. Pe cat de pura, etic, e formatiunea ce si-a zis conservatoare, pe atat este de limpede, semantic, si denumirea noii motiuni simple. I s-a spus " Minciuna - adevarul justitiei Macovei". Incercand, in doar 4 cuvinte, sa corupa, intr-o fumigena perfecta a minciunii, adevarul despre prestatia ministrului Justitiei, pomposul titlu trimite nu doar la Branzovenescu. Motiunea aminteste si de academia care a nascut laboratoarele de propaganda ale PC condus de Felix, in speta departamentele de dezinformare ale epocii de aur, la cursurile carora s-au scolit parlamentarii PSD si PRM. Semnatarii motiunii afirma ca Monica Macovei s-ar fi eschivat chipurile "de la infaptuirea reformei justitiei"; ca n-ar fi avut "un program spre a o infaptui"; ba chiar ca ar fi "abandonat-o total".
Contrariul acestor asertiuni este curatul adevar. Nu incompetenta ameninta s-o coste functia pe Monica Macovei. Ci dimpotriva, destoinicia ei. Au apreciat-o americanii, al caror ambasador la Bucuresti s-a intalnit simbolic in chiar ziua depunerii motiunii cu Monica Macovei, spre a saluta modul in care ministrul s-a achitat de datoria de a conduce ostilitatile in lupta pentru refoma sistemului judiciar, de a combate coruptia si crima organizata. Au elogiat-o in repetate declaratii oficialitatile europene inaintea aprobarii aderarii Romaniei la UE. Aceeasi pricepere indiscutabila a reiesit din raportul Comisiei Europene care a justificat integrarea Bucurestilor, salutand eforturile reformiste ale Monicai Macovei si mai cu seama eficienta fara precedent imprimata de ea justitiei romanesti.
E vorba, sa nu uitam, de justitia mentinuta de sistemul iliescian in lesa comenzii politice a unei elite conducatoare corupte pana in maduva oaselor. Ca aceasta justitie continua sa schioapete penibil indaratul celor din statele de drept occidentale e perfect adevarat. Dar cat de mult i se datoreaza acest rau ministrului Justitiei? Cam tot atat cat i se poate imputa doctorului coma unui pacient alcoolic operat de ciroza, care, abia trezit din agonie, goleste cu sete o sticla de spirt medicinal.
Dar toate aceste elogii si constatari de fapt nu sunt valabile decat daca pe Terra domnesc o logica si o etica universale. Daca nu, de ce sa nu se incerce mutarea Romaniei pe o planeta din cu totul alta galaxie? Pentru a-si largi sustinerea politica, Felix von Crescent-Dunarea, marele print al pomparii de valuta in sistemul Ceausescu, a depistat rapid ce si mai cu seama cine-i supara pe colegii sai postcomunisti din parlament.
In cauza e reforma morala, initiata de Basescu prin deschiderea arhivelor Securitatii, condamnarea comunismului si insistenta sa asupra respectarii legalitatii si separarii nete a puterilor, a departajarii stricte a politicului de economie, presa si justitie. Din pricina santajului prin intermediul dosarelor si a capatuirii prin manevre ilegale a fostilor activisti ramasi direct sau indirect la parghiile puterii politice, mediatice si judiciare, toate cele trei deziderate ale presedintelui sunt intercorelate si interdependente. Aceasta reforma morala e situata, fireste, la baza celei din justitie, care nu-si merita numele cata vreme nu apuca minotaurul de coarne si nu curata labirintul romanesc de monstrul coruptiei din chiar centrul sau. Fiindca minotaurul nu s-a multumit sa devalizeze tara, ci ii devoreaza sistematic incercarile de a evolua spre normalitatea unei democratii autentice si consistenta unui stat de drept adevarat.
Romania baronilor locali si nationali n-avea cum sa nu inteleaga corelatia stransa dintre reforma justitiei initiata de Monica Macovei si cea dorita de electoratul presedintelui si al Aliantei D.A. Fiindca, odata infaptuita printr-o agentie de integritate demna de acest nume, reforma ar frange implacabil gatul mafiei politico-economico-mediatice, aflate inca, institutional, la putere prin intermediul majoritatii parlamentare, a magnatilor si televiziunilor aliate. Incat nu este uimitor ca Voiculescu si-a lansat mai de mult, prin propriile antene, agresiunea impotriva ministrului Justitiei, proferand, cot la cot cu infierarile antiprezidentiale, acuzatii neacoperite la adresa carierei Monicai Macovei.
A-i expedia pe amandoi din scena pe modelul demiterii expertilor competenti din cabinetul format dupa scrutinul din 2004 e optiunea fireasca pentru lumea din care fac parte profitorii, fiii si nepotii epocii de aur prelungite de Iliescu, Vacaroiu si Nastase. Nici faptul ca postcomunistii, securistii, informatorii lor si oligarhia pe care au creat-o n-au interesul ca Romania sa-si consolideze institutional democratia nu e de mirare. De aici decurge sistematica demontare, de catre extremisti si stanga pesedista, a legitimitatii forului legislativ, institutia teoretic cheie a oricarei democratii, care in Romania joaca insa, din ce in ce mai clar, in tabara adversa. Daca parlamentul are menirea sa reprezinte natiunea, vointa exprimata prin alegeri de popor e supusa, iata, unui viol repetat. Uluitor e doar ca PNL, indiferent cum se va comporta in parlament sau cabinet fata de Macovei, s-a prins sinucigas in hora extremista, jucandu-se cu ideea mutarii Romaniei pe alt corp ceresc. Unul scutit de buna seama de "neajunsurile" libertatii si, deci, si de rigorile liberalismului pur-sange.