Practica amalgamului la Ziua

Rodica Palade 09.06.2006

De același autor

Nici o alta publicatie din Romania nu s-a specializat atat de mult in tehnica amalgamului asa cum o face de ani buni cotidianul Ziua, condus de Sorin Rosca Stanescu. Sub umbrela pluralismului de opinie, Ziua si-a atras o baterie serioasa de colaboratori, toti intelectuali a caror reputatie nu poate fi pusa la indoiala. Alaturi de ei, intr-un dozaj controlat, apar insa si semnatari ai unor texte cu un continut si cu o retorica aflata in totala contradictie cu analizele celorlalti invitati. Este cazul "documentarelor" cu iz conspirationist securistic semnate de Vladimir Alexe sau al textelor rabufnit nationaliste semnate de Victor Roncea. Alaturarea numelor lui Vladimir Alexe si Victor Roncea cu cele ale unor veritabili analisti a nedumerit nu o data.

Pe 29 mai, Ziua a publicat un editorial semnat de Victor Roncea, Limba lui Ungureanu, care se doreste o critica "acida" la adresa ministrului de Externe Mihai Razvan Ungureanu si a politicii promovate de ministerul pe care il conduce. Evident, este menirea jurnalistului sa critice tot ceea ce este de criticat in activitatea unui demnitar. Numai ca, in articolul cu pricina, cititorii avizati au recunoscut cu usurinta inspiratia legionara, atat in violenta verbala, cat si in retorica amenintatoare (vezi extrasele). Din acest motiv, 18 personalitati ale vietii publice au adresat un protest ziarului Ziua (reprodus in acest grupaj), carora li s-au alaturat, pana la inchiderea editiei, inca multi alti intelectuali de marca.

La acest protest, reactia ziarului este stangace (in ciuda pastrarii unei stilistici agresive). Se precizeaza ca Victor Roncea "este una din vocile oficiale ale ziarului" si ca "nici directorul ziarului, nici redactia nu sunt in dezacord cu colegul lor" (Adrian Patrusca - Antisemitismul ca interes politic, Ziua, 31 mai a.c.). Din derapajele semnalate de protest, Ziua retine cu insistenta acuza de antisemitism, fata de care se apara prin enumerarea unor colaboratori evrei (vezi amalgamul de care vorbeam mai sus). Ba chiar anunta ca cei 18 vor fi dati in judecata si ca avocatul ziarului va fi chiar "nepotul lui Cajal", fostul presedinte al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania. De altfel, conform comunicatului dat de Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului (reprodus mai jos) "deontologia profesionala ar fi impus ca ziarul Ziua sa verifice gradul de rudenie intre «nepot» si profesorul Cajal, cu fiica acestuia, d-na Irina Cajal. D-na Irina Cajal s-a alaturat «celor 18», ca multi altii de altfel, ca semnatar al protestului".

Luni, 5 iunie, Victor Roncea revine cu un articol, Conjuratia imbecililor - "titlul celebru al unei carti fenomenale. Se potriveste azi, perfect, manevrelor anti-Ziua" etc. In afara de prilejul de a-i insulta pe semnatarii protestului printr-un titlu de carte, nu e desigur nici o potrivire. Autorul crede ca autorii protestului ar fi fost deranjati, in realitate, de "prezentarea unor subiecte ocultate indeobste in presa damboviteana: Tezaurul Romaniei, Transnistria, Basarabia, Bucovina, Tinutul Herta, Insula Serpilor, Bastroe, Gojdu, Catedrala s.a.".

In finalul articolului Roncea se intreaba retoric: "nu suntem cumva tinta unui atac al unor varfuri de lance a societatii para-civile a establishment-ului, imbacsita de elementele comunismului, ale dizidentoklaturii? O societate dictatoriala care se opune celei ancorate in valorile reale ale tarii, a noii generatii neo-conservatoare, care crede in democratia participativa, in agora, si nu in conjuratii facute in spatele usilor capitonate vesnic inchise?".

E greu de inteles ce vrea sa spuna autorul cu o "societate para-civila a establishment-ului". Ca publicatie aflata in 1990 drept tinta a agresiunilor (de la "moarte intelectualilor" la mineri veniti cu batele la sediul redactiei), ne e usor sa ne amintim campania de violente verbale si scrise care s-a transformat cu prima ocazie in linsaj pur si simplu. Responsabilitatea jurnalistilor este enorma: exista in Romania destui frustrati, fanatici si nebuni care, la limita, pot actiona cu titlu individual sau in grup (vezi spiritul gregar, de haita, al galeriilor de pe stadioane), validati de ce scrie la ziar. Doar acum cateva zile, dupa o supradoza de discurs impotriva homosexualilor, promovat de Gigi Becali si mediatizat intens, in centrul Capitalei am asistat la o tentativa de linsaj.

E anul 2006. Si suntem cu cateva luni inaintea intrarii in UE. Cine doreste sa arate cu orice pret o fata schimonosita a Romaniei?

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22