Utecistii de ieri, proprietarii de azi

Rodica Palade 05.03.2008

De același autor

Exista in momentul de fata in parlament trei acte normative care privesc direct sau indirect soarta sediului GDS si al revistei 22. In functie de felul in care vor decide parlamentarii, GDS si revista 22 vor ramane sau vor fi evacuate din Calea Victoriei 120, acolo unde activeaza de 18 ani (vezi Scrisoarea deschisa adresata de Radu Filipescu presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu). Deocamdata, punem intre paranteze GDS si revista 22, concentrandu-ne pe neobisnuitul efort parlamentar, considerabil si bine chibzuit. Umbrela sub care se desfasoara intreaga operatiune se numeste Legea tinerilor. Ea vizeaza crearea de sus in jos a unei organizatii nationale de tineret, careia urmeaza sa i se incredinteze o avere: ce a ramas din fostul patrimoniu al UTC (in lege apare in mod abuziv si imobilul din Calea Victoriei 120, dar asta e o alta discutie). Legea aceasta, bizara pentru Romania anului 2008, pare mai degraba un vast proiect imobiliar, de nivel national, tesut cu dibacie de o minte isteata: cum ea a tot trecut prin comisii si plenul celor doua Camere, fiind votata cu ochii inchisi de parlamentarii tuturor partidelor (cu rare exceptii), care se scuzau ulterior ca "nu am stiut ce votam", ipoteza proiectului imobiliar prinde substanta. Argumentul ca tinerii (care?) nu au unde sa activeze (in ce directie?) e ridicol: la inceputul anilor ‘90, au aparut mai multe fundatii locale pentru tineret care au preluat parti importante din patrimoniul UTC, evaluat la nivelul lui 1989 la 200 de milioane de dolari. Aceste fundatii sunt deja reunite intr-o Conventie Nationala a Fundatiilor de Tineret, care incredinta revistei Prezent (www.prezentonline.ro/articole_detail.php?idarticle+2731) urmatoarea statistica: "in 21 de judete, fundatiile au reusit sa preia patrimoniile fostelor organizatii judetene ale UTC, in 12 judete fundatiile nu au preluat acest patrimoniu, din diverse motive, in special din cauza opozitiei institutiilor locale, in 6 judete fundatiile au pierdut aceste bunuri (prin retrocedari, preluari de catre alte institutii etc.), iar 2 fundatii judetene - cele din Neamt si Galati - au instrainat intr-o forma sau alta cladirile si casele de tineret pe care le-au avut in administrare".

Imobilul din Calea Victoriei 120 ar urma sa devina sediu national, intrucat, asa cum declara una dintre cele mai importante sustinatoare ale legii, d-na Olguta Vasilescu, ei, tinerii, nu au unde sa-si aseze un sediu central. Numai ca, in Bucuresti, Fundatia pentru Tineret a municipiului, membra a confederatiei nationale, are deja cateva sedii importante, din informatiile noastre, 5 la numar. In fotografia alaturata, poate fi vazut sediul din Sos. Grozavesti 84, Sector 6. Aceasta cladire mare, pe doua nivele si care deja se "ocupa" de tineri, ar putea gazdui prea bine si "nationala".

De aceea ii intrebam deschis pe parlamentari: nu cumva imobilul din Calea Victoriei 120 face parte dintr-un alt proiect, iar "tinerii" patriei sunt, in aceasta imprejurare, doar un vehicul ingenios?

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22