Vanatoare de securisti cu efecte perverse

Sabina Fati 21.10.2003

De același autor

Agitatia subterana din serviciile secrete, activitatea intensa de la Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS) si declaratiile precipitate ale membrilor comisiilor speciale din Parlament sunt legate de raportul pe care Romania il prezinta saptamana aceasta Comitetului de Securitate al NATO. Bucurestiul trebuie sa demonstreze mai ales ca a renuntat la serviciile securistilor ceausisti. Declaratiile date de oficiali ai Aliantei dupa scandalurile din Slovacia si Bulgaria, unde au fost descoperiti la varful structurilor administrative ofiteri superiori cu complicitati KGB-iste, arata ca NATO nu va trece cu vederea o reforma de vitrina.

O parte dintre securistii promovati de Adrian Nastase in functii importante dupa alegerile din 2000 au fost retrasi sau ascunsi, dar mai sunt unii cu biografii devenite celebre pastrati la vedere, cum este generalul in rezerva Marian Ureche, fost adjunct al Directiei I din DSS, implicat in combaterea posturilor de radio occidentale si a intelectualilor disidenti, care conduce acum Serviciul Independent de Protectie si Combatere a Coruptiei din Ministerul Justitiei.

In serviciile secrete sunt de asemenea destui care au lucrat pentru Securitatea lui Ceausescu, iar unii dintre ei au cerut de la ORNISS certificate de securitate, pentru a putea lucra nu doar cu date secrete de stat, ci si cu documente NATO. Nu se stie cati dintre ei au primit, dar seful SRI, Radu Timofte, spunea ca pentru 70 dintre oamenii sai ORNISS a refuzat sa dea aceste certificate. Recenta demisie a prim-adjunctului SRI, generalul Vasile Iancu, care in vechiul regim se ocupa la Directia I a Securitatii de intelectualii refractari si de cei care au fost membri ai partidelor istorice, pare sa aiba legatura cu epurarea ceruta de NATO. La Serviciul de Informatii Externe lucrurile par chiar mai complicate, iar unii parlamentari din Comisia pentru supravegherea SIE cred ca in conducerea acestui serviciu se afla persoane care au spionat impotriva Occidentului. Din informatiile furnizate chiar de seful acestei institutii, 20% din personalul SIE provine din vechea Directie de Informatii Externe.

Controlul ORNISS, organism creat la insistentele NATO, este insa unul superficial, fiindca avizul dat de acesta se bazeaza pe informatii provenite de la serviciile secrete. S-ar putea intelege ca acest mecanism le permite ofiterilor de informatii sa se verifice unii

pe altii si poate chiar sa-si plateasca polite unii altora. Mai mult de jumatate din membrii comisiilor de aparare din Parlament si unii membri ai comisiilor pentru controlul SRI si SIE au refuzat pana acum sa ceara avize de securitate de la ORNISS. Unii se tem de un refuz, altii considera ca este inutil sa aiba acest aviz. Persoanele care primesc unda verde au acces la secrete de stat sau chiar la documente NATO, in functie de locul ierarhic in care se afla. Informatorii sau colaboratorii Securitatii nu pot primi certificate de la ORNISS. Cum n-ar trebui sa primeasca nici cei care au facut politie politica sau au spionat impotriva statelor NATO. Totusi, fostul adjunct al SRI, generalul Vasile Iancu, primise un certificat de securitate inainte sa-si dea demisia. Deraparile de acest fel pot fi sanctionate de NATO, daca nu se remediaza in timp util, fiindca si Alianta are o baza de date cu ofiterii de securitate pastrati de regimurile post-decembriste in structuri informative. Sefii serviciilor secrete autohtone au invocat adesea necesitatea mentinerii acestora in functii importante sub pretextul profesionalismului si experientei lor. Dar acesti ofiteri formati la scoala Securitatii ceausiste ar trebui sa se teama de controlul ORNISS.

Nu toti se tem, insa. Deputatul PSD Ristea Priboi, membru al Comisiei de Aparare si al Comisiei pentru controlul SIE, a depus cerere la ORNISS pentru a primi certificat de securitate. Fost colonel de securitate in spionajul comunist, deputatul PSD Priboi s-a ocupat de infiltrarea emigratiei romane din Europa si in combaterea posturilor de radio straine care emiteau in limba romana.

Conform Legii informatiilor clasificate, deputatul PSD Ristea Priboi va fi verificat de SRI, urmand ca pe baza acestor verificari ORNISS sa-i elibereze, sau nu, certificat de buna purtare. SRI s-ar putea sa nu-i gaseasca dosarul d-lui Priboi, asa cum nu l-a gasit nici inaintea alegerilor din 2000. Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), tinand cont de datele venite de la SRI, nu l-a trecut pe Ristea Priboi pe lista celor care au colaborat cu Securitatea. In schimb, pe lista candidatilor la Parlament au aparut nume sonore: Alexandru Paleologu, Mircea Ionescu-Quintus, Dan Amedeo Lazarescu.

Acelasi mecanism intortocheat nu le permite membrilor Colegiului CNSAS sa lucreze cu documente ale Securitatii lui Ceausescu pana cand nu obtin certificate de la ORNISS. Astfel, numele adevaratilor tortionari, spioni, capi ai aparatului comunist represiv raman secrete, iar ei se pot ocupa in liniste de afaceri sau politica, in vreme ce oameni ca Augustin Doinas, trecut prin inchisoare, este dezvaluit de CNSAS ca turnator in dosarul lui Adrian Paunescu. Dovada ca sistemul opresiv creat de Ceausescu isi produce inca efecte perverse.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22