Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFIliberalii sunt cu Estul. Mai e România cu Vestul?
2017-12-05
1
Vulnerabilitățile României sunt la vedere și e puțin probabil ca ele să nu fie folosite de cei care ne pândesc fiecare pas greșit.

 

România se pregătește pentru o democrație second hand. Agreată de alegătorii fără mari pretenții, pentru care existența statului de drept nu e crucială și legitimată prin vot de aceștia, democrația iliberală es­te o versiune convenabilă a elitelor politice cu vederi autoritare, pentru care drep­turile omului sunt mofturi, iar justiția doar un instrument pentru menținerea lor la pu­tere. Iliberalismul se extinde rapid și face ravagii mai ales în statele lipsite de anticorpi, cum sunt cele din Estul Eu­ropei. De la Marea Neagră la Marea Baltică, întreaga regiune este ame­nin­țată de politicieni pentru care principiile de­mo­cratice sunt doar niște accesorii de­mo­da­te: independența justiției e pusă sub semnul întrebării, organizațiile neguvernamentale sunt monitorizate mai mult decât grupurile infracționale și se fac legi împotriva lor, pro­testele sunt sănătoase doar dacă sunt în fa­voarea celor aflați la putere, mass-media sunt dirijate într-o măsură tot mai mare pen­tru a fi folositoare propagandei.

 

Toate aceste simptome se resimt de mai mul­tă vreme și în România, unde alegerile sunt li­bere, dar majoritatea pare să prefere ilibe­ra­lis­mul. Liderii coaliției de guvernământ trans­formă în aceeași măsură legile justiției ca și pe cele care reglementează piața, iar în po­li­tica externă se îndepărtează treptat de Vest, poate pentru a se apropia de Est, acolo unde re­gulile contează numai pen­tru a fi folosite de cei aflați la putere.

 

În vreme ce Patriarhul Daniel se pregătea să plece la Mos­cova pentru o nouă întâlnire cu omologul său Kiril, la doar o lună de la precedenta în­trevedere, liderii celor două Camere ale parlamentului de la București sugerau că ali­an­ța dintre România și SUA poa­te dura pe mai departe numai dacă ame­ri­ca­nii țin cont de pretențiile românilor.

 

La îndemnul diplomației Statelor Unite ca Par­lamentul României „să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei“, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au răspuns că sunt „ne­plăcut surprinși“ că americanii periclitează „suveranitatea poporului“ în numele căreia par­lamentul ia decizii. Liderii celor două Ca­me­re ale parlamentului au argumentat, în plus, că acest parlament care vrea să mo­di­fi­ce legile justiției este același care a aprobat un buget pentru Apărare de 2% din Produsul In­tern Brut, care a trimis soldați români în Irak și Afganistan, dar și care a adoptat legile privind cumpărarea sistemului american an­ti­rachetă Patriot. Liviu Dragnea și Călin Po­pes­cu Tăriceanu par decepționați de faptul că au fost de acord să ia armament american de 4 miliarde de euro și că în schimb n-au obținut nici un fel de susținere față de modificările pe care le doreau pentru a scăpa de dosarele pe­nale în care apar.

 

Își imaginau că Washingtonul va închide ochii la derapajele lor și că cele 4 miliarde pe care-i cheltuie românii la cumpărături de arme pes­te ocean ar putea funcționa ca un fel de mi­tă.

 

Odată cu riposta Statelor Unite, șeful PSD es­te încolțit din toate părțile: cu avertismente se­rioase din partea Bruxellesului și Washing­to­nului și cu acuzații despre rețele infracționale pe care le-ar fi organizat și despre cele peste 20 de milioane de euro, bani pe care i-ar fi sus­tras din fonduri europene. Dragnea va în­țelege acum mai bine strategia pe care i-a pro­pus-o Tăriceanu încă de la preluarea pu­terii: de a lua distanță față de SUA, de a privi cu scepticism spre UE, fiindcă oricum Ro­mâ­nia e lăsată la margine, și de a-și găsi o nouă cale prin mici alianțe în regiune.

 

Iliberalismul autohton și noua gândire stra­te­gică a politicii externe exprimată de Călin Po­pescu Tăriceanu întredeschide uși, pe care mai târziu rușii pot intra fără efort, fiindcă, așa cum spunea Anne Applebaum, „nu Krem­linul a inventat curentele antieuropene și an­tisistem, el doar sprijină orice idei de acest tip, adaptându-și tacticile în funcție de fie­ca­re țară“. Și dacă a avut succes în Franța sau în Marea Britanie, de ce n-ar putea destabiliza lucrurile cu eforturi mult mai mici în statele est-europene?

 

Rusia nu vrea să mai intre cu tancurile în fos­tul lagăr socialist, dar are planuri să aca­pa­re­ze regiunea, folosindu-se chiar de nișele care i se oferă gratis, cumpărând, în plus, agenți de influență cu acces la principalele canale me­dia, politicieni, oameni de afaceri și, poate, chiar profesioniști ai informațiilor cu ajutorul cărora pătrund la un nivel mai profund. Cu cât o țară e mai fragilă, cu atât devine o țintă mai ușoară.

 

România este divizată din punct de vedere so­cial și politic, sistemul economic e întors pe dos, în ciuda performanțelor sale, societatea civilă e amenințată de clasa politică, mass-media sunt cumpărate de cei care au interese politice, justiția e sub asediu, guvernul e slab, cu toate că are o majoritate confortabilă, ser­viciile secrete sunt decredibilizate permanent de coaliția de guvernământ și nimic nu pare să mai funcționeze conform regulilor. Vul­ne­ra­bilitățile sunt la vedere și e puțin probabil ca ele să nu fie folosite de cei care ne pân­desc fiecare pas greșit.

TAGS : Europa Dragnea Tariceanu PSD UE
Comentarii
Imreh Istvan 2017-12-05
Stimata Dna Sabina FATTI. Am citit articolul Dvoastra si am ramas cu un gust amar, un disconfort intelectual si inca o data pacalit de linia adoptata de R22. Aceasta revista, care a pornit ca o oaza in care intelectualii din Romania, regasiti in dialoguri extraordinare in cadrul Grupului de dialog social, incepe sa fie o platforma ce nu mai continua vechile traditii.
In comentariu o sa comentez doar primul paragraf, ceea ce ilustreaza clar si fara echivoc, ca nu mai urmati calea pe care a pornit odinioara aceasta revista. In primul rand vreau sa spun ca nu respectati parerea altora, ba ii infierati cu manie. Liberalismul, conservatorismul respectiv illiberalismul sunt moduri diferite de a vedea lucrurile, de a interpreta aceea ce se intampla si de a gasi solutii. Mi se opare deosebit de grav ca in situatia in care sunteti probabil liberala sa condamnati atat de vehement illiberalismul, ii etichetati demagogi, extremisti, autoritari, dusmani a valorilor societatii moderne. Din cate stiu neoliberalismul de azi are radacini nu in secolul al XIX-lea ci s-a format dupa 1968, fiind o ideologie de stanga, chiar agresiva, intoleranta fata de alte ideologii. Ceea ce vad eu este ca doreste faurirea unei noi societati, in care valorile care au fost la baza societatilor sa fie minimalizate: familia, religia,. Sa faureasca un om nou, care sa accepte aceste lucruri, fara opozitie. Neoliberalii doresc sa indeparteze crucea de pe statuia fostului papa Ioan Paul al II-le dintr-un oras din Franta, nu este voie sa porti insemne religioase (cruci), sa duci copii la slujbe religioas, sa propui ca din steagul national sa se scoata crucea (Suedia), sa accepti intrarea in UE fara nici un control a unor “migranti”, fara acte, fara sa se dovedeasca ca sunt refugiati. Toate acestea din compasiune, solidaritate umana si nu mai stiu ce. Se spune ca aceste persoane aduse pe cai ilegale, de tot feluri de organizatii” caritabile”, vor rezolva lipsa fortei de munca, tendintele negative ale demografiei din Europa. Pe deasupra trebuie sa si primeasca o renta de cca 75 euro, suma opentru care un cetatean roman munceste o viata. Si ce vedem, ca numarul celor integrati sunt minime, de ordinul a sutelor, ca ataca femei, unii se dau la acte teroriste, omorand fara remuscari sute de oameni in UE. Deci liberalii, adevaratii democrati doresc nerespectarea legilor UE, prin incalcarea flagranta a legilor Schengen, torelarea infractiunilor, permamentizarea fricii. Pana cand nu a pornit aceasta nebunie, targurile din ajunul Craciunului erau o distractie pentru multi, azi aceste zone sunt baricadate si pazite. Aceasta este libertatea garantata de liberali. Mass media occidentala, patronata de stanga liberala actioneaza in acest sens, ataca fara scrupule tot ce nu ii convine. De ce acesti politicieni si mediile lor cumparate (Uhdo Ullkotte-Die gekaufte jurnalisten) s-au revoltat acum catva ani impotriva unor migranti romani de etnie rroma si le-au expulzat din tarile lor iar acum fac exact pe dos.
Evident ca din aceasta cauza foarte multi oameni si lideri politici nu doresc ca tarile lor sa ajunga in aceasta situatie. Ei sunt illiberalii, altirnatvele pentru ceea ce se desfasoara azi. Oare de ce in Germania partidele traditionale au suferit infrangeri usturatoare si nu pot coagula un guvern. Oare de ce in Austria, Franta oponentii au castigat teren semnificativ. Nu din cauza ca sunt prosti, needucati, asa cum calificati Dvoastra electoratul roman si cel illiberal, ci din cauza ca isi dau seama ca traiesc in nesiguranta, ca totul se darama in jurul lor, totul in ceea ce au crezut anterior. Acesti oameni si mai ales tarile “razvratite” din Europa centrala si de est mai au o anumiti “anticorpi” fiind iesiti recent din dictaturi odioase.
In aceste tari in care illiberalismul a castigat teren incearca din rasputeri si cred ca legal, indiferent de ce spun stanga liberala, sa se apare de aceste noi amenitari, care de fapt sunt amenintari la siguranta nationala.
Ceea ce vad eu ca propaganda neoliberala de stanga este extrem de dura, cu dubla masura, si propovaduieste exact ceea ce nu face.
Total 1 comments.
Recomandari
2734
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22