Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFAvea Iohannis alternative reale la Dăncilă?
2018-01-18
7
Respingerea de către preşedintele Klaus Iohannis a primei propuneri PSD-ALDE pentru funcţia de premier nu ar fi schimbat lucrurile: a doua propunere de care trebuia să ţină seama era tot a PSD-ALDE, pentru că aritmetica parlamentară e aceeaşi. Ba, sunt indicii că le-ar fi complicat. Inutil şi nu în defavoarea PSD-ALDE.

 

 

În opinia mea, președintele Klaus Iohannis nu avea alternativă, pentru că nu avea cum să formeze o altă majoritate parlamentară, care să susţină un premier propus sau agreat de Opoziţie. Sau avea alternativă: refuzul nominalizării premierului propus de PSD-ALDE. Situaţie care putea fi urmată fie de dizolvarea Parlamentului și de alegeri anticipate, fie de suspendarea sa din funcţie. Prima variantă nu oferea nicio perspectivă a schimbării situaţiei politice. A doua făcea practic jocul PSD-ALDE.

 

 

Dizolvarea Parlamentului și de alegeri anticipate

 

 

Se ajungea aici sub „ghidajul” art. 89 din Constituţie potrivit căruia dacă Parlamentul nu acordă votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi respinge două astfel de solicitări, preşedintele poate să îl dizolve, dar numai după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare. Unii opinează că aceasta ar fi o variantă bună. Şi, totuşi, sunt argumente care determină punerea acestui scenariu politic sub semnul întrebării şi, deci, în plan secund, ca opţiune preşedintelui:

 

1.Deşi alegerile anticipate sunt, teoretic, o soluție pentru rezolvarea unui crize de acest gen, practic, până la soluţionare, e prelungită criza prezentă, ceea ce poate destabiliza mai mult economia, poate creşte mai mult inflaţia, deficitul comercial, îndatorarea externă.

 

2. Nu există garanţia că, după alegeri, va exista o altă majoritate parlamentară. Niciun sondaj de opinie, indiferent de cine l-a realizat, nu indică drept preferaţi în opţiunile electoratului alţi actori politici decât cei din actuala putere. E surprinzător, chiar dezolant că aşa stau lucrurile în ciuda numeroaselor derapaje ale PSD-ALDE şi a unei guvernări submediocre. Nu e exclus chiar ca, la eventuale anticipate, unele partide să nici nu mai intre în Parlament.

 

3. Opoziţia nu dă semne că poate reconfigura majoritatea parlamentară, că poate convinge parlamentari ai Puterii să-şi trădeze şefii şi partidul pentru o cauză nobilă, dar abstractă pentru ei: normalitatea. Au fost voci care au invocat, în context, episodul din primăvara lui 2012, când s-a reuşit o reconfigurare a majorităţii. Atunci, cei care au trădat au fost parlamentari ai PDL. Dar atunci, PDL era, după ani de guvernare fără măsuri populiste, pe tobogan, iar victoria USL, previzibilă. Profitorii politici au sărit rapid în barca USL, de partea căreia se întrevedea succesul electoral şi care le promisese un loc în jurul ciozvârtei Puterii. Apoi, să nu uităm că, în ultimul an, Opoziţia, plină de orgolii exacerbate, s-a certat mai mult cu Opoziţia. S-a văzut că între ei nu există un limbaj comun, că nu transmit mesaje de unitate. S-a văzut inclusiv la consultările de la Cotroceni, când nu au susţinut un candidat comun. PNL şi USR nu au mers cu nicio propunere, conştienţi, probabil, că ar fi doar un exerciţiu democratic, fără nicio finalitate. Iar PMP a mers cu două.

 

4. În caz de alegeri anticipate, până la normalizarea situaţiei, adică aceea de a avea un Guvern care să aibă şi sprijinul politic în Parlament, un Guvern funcţional, pot trece vreo şase luni. Două luni până la expirarea primului termen în care Parlamentul nu acordă votul de încredere primei variante de premier desemnate de preşedinte. Încă cel puţin o lună pentru cererea celui de-al doilea vot de încredere. Apoi, după o posibilă dizolvare a Parlamentului, încă maximum trei luni pentru organizarea de alegeri anticipate, aşa cum prevede art. 63 din Constituţie. Apoi, încă o lună până la numirea unui nou Guvern. Timp în care ţara e pe pilot automat. În plus, în timpul ăsta e nevoie de instituţii funcţionale (chiar şi cu inerente derapaje), de dialog interinstituţional, pentru că în ianuarie 2019, România va prelua preşedinţia Consiliului UE.

 

 

Suspendarea din funcţie

 

 

Se putea ajunge aici în cazul nominalizării de către preşedinte a unui premier care nu face parte din alianţa care a câştigat alegerile sau nu este agreat de aceasta. Chiar şi printr-o forţare a interpretării legii fundamentale; Liviu Dragnea şi PSD – la fel, prietenii lor din ALDE, coechipieri de puci în vara lui 2012 – au experienţă în acest sens. Pentru asta ar fi fost nevoie de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi al senatorilor – condiţie faţă de care, la scorul făcut în alegerile din decembrie 2016, nu au nicio emoţie.

 

Nu cred că dl Iohannis trebuia să forţeze acest scenariu şi să facă pe eroul. Pentru că nu s-ar fi rezolvat nimic. Majoritatea parlamentară rămânea aceeaşi, iar Guvernul avea tot structura dorită de PSD-ALDE, care au câştigat alegerile şi care au majoritatea în Legislativ.

 

Ba, dacă se ajunge în această situaţie, se poate spune că ar fi făcut jocul PSD-ALDE. Pentru că ar fi însemnat că, cel puţin pentru o vreme, Klaus Iohannis lăsa toată ţara pe mâna lui Dragnea&comp., cu Călin Popescu Tăriceanu la butoanele Cotroceniului, ale serviciilor de informaţii, ale CSAT, ale politicii externe. În acest timp, puteau fi trecute legile justiţiei în forma pe care o voiau, puteau fi schimbaţi şefii DNA şi Parchetului General.

 

Au fost discuţii în spaţiul public şi în privinţa faptului că dl Iohannis nu a cerut PSD-ALDE o altă nominalizare, unii invocând ca argument episodul Sevil Shhaideh. Cele două cazuri nu sunt, însă, comparabile. Dna Shhaideh a fost respinsă din cauza legăturilor soţului său cu Hezbollah, fapt care reprezenta un risc de securitate naţională. Viorica Dăncilă nu prezintă astfel de riscuri şi nici probleme de natură penală nu are. Mediocritatea politică, incultura, faptul că e omul de încredere al unui politician, provenienţa din aceeaşi zonă cu un lider politic detestat public nu sunt criterii constituţionale în baza cărora să fie respinsă o nominalizare.

 


Concluzionând, se poate spune că suntem captivii găştii Dragnea... Ceea ce ne rămâne de făcut fiecăruia dintre noi, în fața derapajelor Puterii, este o opoziţie hotărâtă, continuă, argumentată, cu mijloacele legale şi democratice de care dispunem, până la viitoarele alegeri. Atunci se va putea schimba ceva. Prin ieşirea multora din inerţia care i-a ţintuit în case la alegerile parlamentare din 2016 şi care, prin miserupismul lor, au contribuit la problemele cu care ne confruntăm azi cu toţii. Şi printr-un vot raţional. Iar Opoziţiei îi rămâne să se adune, să dovedească inteligenţă politică şi să-i ofere electoratului motive de încredere. Până atunci, vom vedea, în zilele următoare, care este forţa ei reală actuală; dacă va reuşi să convingă (destui) parlamentari ai PSD, ALDE, UDMR ai minorităţilor să respingă în Parlament Guvernul Dăncilă.

TAGS : Dancila iohannis premier dragnea PSD opozitie suspendare referendum guvern
Comentarii
radu gradinaru 2018-01-22
Da daca il numea pe Chifor tot de la PSD?!
Caraula 2018-01-20
Cedam Basarabia fara a trage un glonte , sau vedem incotro bate vintul si intoarcem armele tinand cu cel mai tare . Daca strada nu reuseste , va imaginati ce urmeaza ?
Vicentio B. 2018-01-20
O analiza corecta , deschisa si necesara. Aceasta este realitatea, care NU poate fi contrazisa, daca s-ar folosi acelasi mod decent de etalare al argumentelor, precum o face de regula Melaniia Cincea.

Articolul ar trebui citit si de cel numit Silviu Manastire, aflat in postura de MANIPULATOR la B1,
care a folosit si recenta acceaptare a Presedintelui Johanis intr-un mod realmente jignitor pentru meseria de jurnalist,
asa cum crede EL ca ar fi.

Acest asa numit jurnalist de investigatii, cultiva prin emisiunea numita "dosar de politician", un limbaj rudimentar,
brutal, agresiv aflat EXCLUSIV in slujba manipularii celor care se numesc TELESPECTATORI

Personal, si cred ca NU sunt sigurul, mi-as dori sa o vad pe Dna. Melania Cincea intr-o emisiune TV la B1,
pentru a se arata publicului, cum se exprima argumentat un jurnalist de BUNA - CREDINTA, asa cum o percep eu pe autoarea articolului de mai sus, pe care o rog sa-mi primeasca, acum la inceput de 2018, urarile sincere de succes in profesiunea aleasa.


c.florea 2018-01-19
Stimata doamna, cheia comportamentului presedintelui Johannis nu a stat in variantele pe care le avea (sau nu) la indemana, ci la semnalul pe care l-ar fi transmis respingand o propunere de neacceptat. In momentul in care a acceptat propunerea de premier absolut provocatoare a domnului Dragnea, mesajul implicit pe care ni l-a transmis a fost "am depus armele". Si, mai grav, a aratat ca mai mult i-a pasat de pielea domniei sale decat de tara. "Lasa ca o sa se compromita PSD-ul", Socoteala fundamental gresita. Pana una-alta, s-a compromis el.
Filbert 2018-01-18
Situatie prezentata corect. Parerea mea e ca Iohannis s-a asteptat ca Tudose (sau se intelesese cu el ca) sa agite apele in PSD citeva saptamini, sa rupa o bucata care s-ar fi alaturat opozitiei pentru a da un premier ne-PSD. Cind Tudose a lasat totul balta si s-a dus sa-si stringa lucrurile din birou, cel mai probabil pentru ca i s-a aratat pisica, l-a lasat pe Iohannis cu ochii-n soare si fara alternativa.
Necazul cel mare e ca Dragnea a capatat ceea ce si-a dorit cel mai mult, nu e vorba de numirea unei nulitati ca premier ci aura de invincibilitate in partid si in rindul populatiei.
emil 2018-01-18
V-ați afundat in profeții precum oaia in maracini.
Liviu din Timisoara 2018-01-18
" În loc ca reformele sociale să însemne începutul unei ere a renaşterii naţionale, ele au fost folosite de guverne şi partide numai pentru a crea o pătură superioară artificială. Patriotul, omul elitei şi al cinstei, a fost înlocuit în viaţa publică prin demagogi superficiali şi înşelători. Ne-am frânt puterea, ne-am slăbit cugetul şi ne-am sleit minţile în lupte fratricide pentru ideologii, în desbinări stupide, în bârfeli odioase, în vrajbe dureroase şi în apucături neomenoase. "

"Revoluţiile naţionale nu sunt acte de violenţă, revolte, ci idei în marş. Toate adevăratele revoluţii naţionale s-au întemeiat prin zidiri şi nu prin prăbuşiri. Ele au folosit toate rezervele naţiunii şi au întrebuinţat toate generaţiile, respectând instituţiile fundamentale ale vieţii şi ale scopurilor omului. De aceea, vă chem pe toţi, din toate generaţiile şi din toate clasele, ca să înfăptuim marea chemare a istoriei noastre." ( Citate din unul dintre putinii romani care si-a privit calaii in ochi ...)
Total 7 comments.
Recomandari
4065
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22