Tudorel, sezi blând!

Revocarea Laurei Codruta Kovesi s-a dezumflat cel putin pentru moment, ceea ce nu inseamna ca pericolul a trecut sau ca ”festivalul inculpatilor disperati” va trage cortina.

Andreea Pora 16.02.2018

De același autor

 

 

 Doua elemente au contribuit decisiv la rasturnarea de situatie la care asistam: efectul devastator pe care l-a avut conferinta de presa a sefei DNA si acea mina invizibila care intervine in ultima secunda pentru a opri dezastrul.

 

Kovesi a facut la rindul ei miercuri seara un festival, dar unul de buna calitate in care a spus citeva adevaruri simple cu impact la marele public: infractorii bogati, nesimtiti si speriati de perspeciva puscariei jumulesc tara de ani buni si vor sa blocheze justitita ca sa scape. A accepta infringerea DNA si a anticoruptiei inseamna capitularea in fata cartelului coruptilor. Statul roman va fi ingenuncheat. A stat dreapta timp de doua ora in fata tirului de intrebari,  si-a pastrat calmul dar a avut si momente de sincera emotie si disperare. Kovesi a fost credibila si convingatoare.

 

Mesajul ei nu a fost doar pentru ”oamenii cinstiti” bombardati de minciunile si manipularile deversate de alianta anti-DNA, ci si un avertisment pentru intregul sistem de justitie. A functionat. Impactul conferintei putea fi masurat in explozia de furie combinata cu uluire din studiourile A3, RTV si B1, in deznadejdea care se citea pe fetele lungi ale asa zisilor moderatori,  analisti si politicieni. Puteai sa dai pe mute si sa nu-l auzi pe Gadea urlind la un invitat: ”Pupati-o  in c**  pe Kovesi” ca sa-ti dai seama ca suferisera,  bietii, un soc. Astea sunt insa efectele de suprafata.

 

Pe fond, iesirea lui Kovesi a reasezat piesele pe tabla de joc. Revocarea ei a devenit peste noapte aproape imposibila prin riscurile pe care le presupunea. Sustinatorii anticoruptiei s-au remobilizat, fiind gata sa umple pina la refuz pietele in apararea lui Kovesi, iar mesajul ca mafia penala e gata sa darime statul de drept si una dintre cele mai importante institutii post-aderare, reinstaurind domnia arbitrariului in fata legii a facut  inconjurul cancelariilor si al Comisiei europene. Impactul a fost major si la acest nivel, Kovesi se bucura de credibilitate si sustinere, iar faptul ca a iesit in premiera sa traga un astfel de semnal de alarma a socat. Mina invizibila s-a pus in miscare.

 

Cei doi luptatori  cu „statul paralel”, Dragnea si Tariceanu, s-au repliat impinsi de frica si din calcul politic. Dragnea s-a dat la fund cu Dancila dupa el, iar amindoi au fost convocati la Cotroceni unde au fost pusi sa jure ca nu-si vor mai baga coada politica și pe jumatate penala in vreo conspiratie. S-a convenit ca responsabilitatea sa si-o asume Tudorel Toader. Bietul de el! Plecase in Japonia cu decizia de revocare in plic si s-a intors doar cu plicul. I-a luat aproape o zi sa se dezmeticeasca si sa inteleaga ca sefii politici i-au pus cartoful fierbinte in brate cu tot cu carbuni. Nu si-a dezmintit faima de viclean si de artist al amânarilor. O lasam pe joi, a scandat inconfundabil ministrul, ”voi face o informare de presa in care voi prezenta continutul si concluziile raportului cu referire la activitatea DNA”. Aici e aici! Ce raport va  prezenta Tudorel Toader? Pentru ca  articolele 79 si 88 din legea privind organizarea judiciara la  care face referire spun ca  e vorba de rapoartele Parchetului general si DNA, care trebuie prezentate CSM si ministrului, cel care apoi le prezinta parlamentului, ceea ce nu s-a mai intimplat pina acum. Dar e vremea premierelor, ce sa ne miram. Cum e putin probabil sa gaseasca acolo (raportele fiind tehnice) argumente pentru a sustine revocarea lui Kovesi, ministrul va avea o problema. Si  inca una mare. Daca va veni cu propriul raport de evaluare, asa cum spunea inainte de sejurul in Japonia, inseamna fie ca il are deja pregatit, fie ca il va fabrica pina joi. Or pina atunci e putin probabil ca  Inspectia judiciara care a declansat o ancheta ( in 12 februarie) la DNA Ploiesti in urma emisiunilor transmise de A3 Voiculescu si RTV Ghita, puse la cale de Vlad Cosma cu ajutorul cartelului anti-DNA, sa termine verificarea existentei unor ”indicii in legatura cu savârsirea unor abateri disciplinare”. Mai mult, raportul trebuie votat de sectia de procurori a CSM. Complicat.

 

Aflat intre ciocanul tandemului Dragnea-Tariceanu si nicovala lui Iohannis, ministrul da din colt in colt cautind disperat o portita de iesire. Iohannis a transmis clar ca nu vede ”motive  de revocare” si  i-a atras atentia ironic ca un ”profesionist de calibrul lui  ” ( sintagma repetata cu insistenta) nu poate veni cu argumente inventate, scoase din repertoriul penalilor. In timp ce politicienii statului paralel continua sa strige ”Tudorel, fa ceva”,  Iohannis  ii spune spune ”Tudorel, sezi blind”. Daca totusi Tudorel Toader va ceda presiunilor Cartelului si  ii va cere presedintelui revocarea lui Kovesi ( personal am dubii, omul vrea o functie la Bruxelles, iar un asemenea de gest ar fi finalul unei astfel de cariere) lucrurile se vor complica si  mai tare pentru el si pentru PSD.

 

 CSM,  sectia de procurori, e putin probabil sa dea un aviz pozitiv ( consultativ, de altfel) cererii de revocare. Sa nu uitam ca CSM a votat intotdeauna de partea lui Kovesi,  ultima oara in cazul Iorga-  Moraru, in pofida unor cozi de topor care exista acolo. Sigur, orice e posibil, la cite presiuni si santaje care se practica in zona asta. Cit despre Iohannis, dupa conferinta de presa de joi seara (  niste penali fac o incercare disperata sa atace si sa discrediteze DNA si conducerea sa. Aceasta incercare este una jalnica si neconvingatoare. Iar opinia mea despre munca DNA o cunoasteti: DNA si conducerea DNA fac o treaba foarte buna, iar acest atac din partea unor penali este de natura sa confirme ca DNA face o treaba buna”) a devenit limpede ca nu va fi de acord cu revocarea, indiferent de conjunctura sau de ce argumente scoate Tudorel Toader din mansenta. Pozitia cancelariilor, a Comisiei Europene si mentinerea Romaniei pe trendul valorilor europene si statului de drept sunt importante pentru el, sunt cheia mandatului sau. Nu le poate risca, pentru ca astaa se va intimpla daca penalii vor cistiga. Vineri, Gunther Krichbaum, seful comisiei de afaceri europene din Bundestag i-a scris lui Jean Claude Juncker cerindu-i sa activeze articolului 7 din Tratatul UE pentru România în cazul unor noi atacuri asupra independentei justitiei: ”Orice atac asupra DNA și asupra Laurei Kövesi este, prin urmare, un atac asupra independenței sistemului judiciar și a luptei împotriva corupției”.

 

 

Iohannis stie ca daca accepta sa livreze capul lui Kovesi mafiei penale e terminat. A pus multora rabdarea la incercare dupa numirea cabinetului Dancila, dar meciul cel mare, singurul cu adevarat important, de abia acum il joaca. L-a inceput tirziu, dar mai bine decit deloc. Pina acum insa cea care a ridicat tribunele in picioare e Kovesi.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22