Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Augustin Lazar cere DNA si DIICOT sa verifice integritatea procurorilor in cazurile mediatizate
Iulia Mincu - - - -
2018-02-21
Actualitate Interna
3

Procurorul general al Romaniei a dispus ca sefii DNA si DIICOT sa efectueze controale prin care sa verifice suspiciunile de abateri disciplinare ale magistratilor si aspectele care pun in discutie integritatea procurorilor in cazurile prezentate de presa.

 

 

Decizia lui Augustin Lazar vine cu doar o zi inainte ca ministrul justitiei, Tudorel Toader, sa prezinte ”evaluarea” DNA, in contextul in care PSD cere revocarea Laurei Codruta Kovesi.

 

Miscarea procurorului general este interesanta, ea punindu-l intr-o postura delicata pe Tudorel Toader oricum criticat pentru faptul ca evaluarea DNA nu se va baza pe rapoartele si bilanturile anuale ale Ministerului public si DNA, care urmeaza sa fie prezentate de abia la finele lunii februarie. Nici ancheta Inspectiei judiciare la DNA Ploiesti nu va fi gata in timp util pentru ca Tudorel Toader sa poata, eventual, trage o concluzie si cu atit mai putin cea dispusa acum de procurorul general.

 

Augustin Lazar mai cere verificarea capacitatii procurorilor de a-si indeplini atributiile legale, scopul fiind acela de a ”preveni si de a combate potentialele vulnerabilitati in cadrul unitatilor de parchet”, in special acelea care au facut obiectul unor materiale jurnalistice.

 

 

Controalele vor fi organizate de procurorii sefi ai DNA si DIICOT, precum si de catre procurorii generali ai parchetelor de pe langa curtile de apel, prin procurori anume desemnati, se arata in ordinul procurorului general emis in 21 februarie.

 

 

Astfel, controlul va viza atat verificarea "situatiilor in care sunt mediatizate aspecte negative ce pun in discutie integritatea si capacitatea procurorilor de a-si indeplini atributiile legale", cat si "a modalitatii de respectare a legii in activitatile curente care, prin natura lor, aduc limitari drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului (temeinicia propunerii adresate judecatorului de drepturi si libertati; modul de punere in executare a mandatelor de supraveghere tehnica; solicitarea autorizarii si efectuarea perchezitiilor domiciliare si corporale; luarea masurilor preventive si executarea mandatelor de aducere) ".

 

Totodata, procurorul general Augustin Lazar a anuntat investigarea neregulilor in activitatea de punere in executare a unor autorizatii de perchezitie domiciliara emise de Tribunalul Prahova intr-o cauza intrumentata de Parchetul de pe langa Tribunalul Prahova, avand ca obiect verificarea modalitatii de supraveghere a cercetarii penale in cauza mediatizata, inclusiv in ceea ce priveste coordonarea activitatii de efectuare a perchezitiilor domiciliare din 15 februarie 2018.

 

 

 

Comunicatul de presa al Parchetului de pe langa ICCJ:

 

 

Avand in vedere aspectele semnalate de mass-media in ultima perioada cu privire la conduita unor procurori in relatia cu justitiabilii si a unor posibile abateri de la Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor, Biroul de informare si relatii publice este abilitat sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:

Prin ordin al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a dispus, in cursul zilei de astazi, 21 februarie 2018, efectuarea unui control de catre procurorii sefi ai Directiei Nationale Anticoruptie si Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, precum si de catre procurorii generali ai parchetelor de pe langa curtile de apel, prin procurori anume desemnati, avand ca obiect urmatoarele:

 

a) Identificarea tuturor riscurilor interne si a vulnerabilitatilor cu caracter general si concret (cazuri punctuale) care afecteaza activitatea de la nivelul celor doua directii si a celorlalte unitati de parchet;

 

b) Verificarea situatiilor in care sunt mediatizate aspecte negative ce pun in discutie integritatea si capacitatea procurorilor de a-si indeplini atributiile legale;

 

c) Verificarea modalitatii de respectare a legii in activitatile curente care, prin natura lor, aduc limitari drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului (temeinicia propunerii adresate judecatorului de drepturi si libertati; modul de punere in executare a mandatelor de supraveghere tehnica; solicitarea autorizarii si efectuarea perchezitiilor domiciliare si corporale; luarea masurilor preventive si executarea mandatelor de aducere).

 

Rapoartele de control (continand inclusiv propuneri de masuri) vor fi inaintate Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

 

Totodata, avand in vedere aspectele mediatizate cu privire la nereguli in activitatea de punere in executare a unor autorizatii de perchezitie domiciliara emise de Tribunalul Prahova intr-o cauza intrumentata de Parchetul de pe langa Tribunalul Prahova, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus, in cursul zilei de astazi, efectuarea unui control avand ca obiect verificarea modalitatii de supraveghere a cercetarii penale in cauza  mediatizata, inclusiv in ceea ce priveste coordonarea activitatii de efectuare a perchezitiilor domiciliare din 15 februarie 2018. Controlul va fi efectuat de catre procurori din cadrul Serviciului de indrumare si control.

 

Activitatea de verificare dispusa la nivel national, inclusiv la directiile specializate ale Ministerului Public si la unitatile care au facut obiectul materialelor jurnalistice, are ca scop identificarea, prevenirea si combaterea potentialelor vulnerabilitati in cadrul unitatilor de parchet.  

 

Totodata, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie doreste sa asigure opinia publica de faptul ca sistemul judiciar are proceduri legale riguroase de verificare a suspiciunilor de abateri disciplinare, inclusiv de tipul celor lansate in media. Astfel, controlul dispus are in vedere necesitatea asigurarii si mentinerii unui cadru general de respectare a integritatii si deontologiei la nivelul corpului procurorilor, in conformitate cu statutul profesional si cu standardele europene in materie, care sa genereze premisele pentru indeplinirea rolului constitutional al Ministerului Public.

TAGS : augustin lazar kovesi tudorel toader revocare DNA evaluare presa procurori parchet general integritate
Comentarii
gica 2018-02-22
Procurorul ceausist cere lupilor sa pazeasca oile din Parchete! Hai,ca-i prea comic chiar si pentru vremurile lui Ceasca!
Dan Plesoianu 2018-02-22
Pai daca tot investigheaza dl. Toader, ar trebui sa o ia de la capat, si sa verifice si la DNA Bucuresti, si la DNA Craiova, unde, in cazul meu personal, sau nu s-a dat curs de nici un fel cererilor mele de actionare in justitie (la Bucuresti), sau s-au facut anchete false (incomplete, fara obtinere de probe, cu deturnarea adevarului) (la Craiova). Dar cum pot face aceste investigatii procurorii sefi ai DNA si ai altor parchete, cind chiar ei sint aceia care au consfintit anchetele si rechizitoriile false in primul rind ?! Si ce facem cu cazurile care nu au fost popularizate in presa (cum este cazul meu) ? Le consideram corecte, sau chiar consideram petentul a fi vinovat (asa cum m-a considerat DNA Craiova) ?!
Vae victis 2018-02-21
Se anunta un razboi de lunga durata intre mafie si autoritati.
Total 3 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1870
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22