CUM AM AJUNS AICI? Sfârșitul sfârșitului istoriei

Redactia | 10.01.2025

Conferințele Justiția Memoriei. Profesorul Valentin Naumescu în dialog cu Cristian Pătrășconiu.

Pe aceeași temă

Nicio clipă nu am bănuit că „sfârșitul istoriei” va fi atât de scurt. Francis Fukuyama tocmai ne explicase, când aveam 20 de ani, că umanitatea a atins sfârșitul istoriei sale, înțeles ca triumful final al democrației liberale și al universalizării modelului occidental al guvernării, odată cu deznodământul fericit al Războiului Rece. La începutul anilor 1990, noi, generația Revoluției din decembrie 1989, am crezut că viața nu ne va mai oferi nicio surpriză politică neplăcută și că norocul de a fi scăpat de Ceaușescu și de dictatura comunistă, chiar la sfârșitul adolescenței, ne va lumina în liniște restul vieții. Nouă și următoarelor 2-3 generații, cel puțin. Proiectul politic al generației mele, aderarea României la lumea occidentală (NATO și UE), a fost realizat acum două decenii și părea să avem toate garanțiile că nimic rău nu ni se mai poate întâmpla.

Astăzi, la doar 35 de ani după imensa și neașteptata bucurie a eliberării de dictatură și de sfera de influență a Moscovei, ne aflăm în plină incertitudine, traversând ceea ce pare a fi „furtuna perfectă”. O mulțime de cărți și de analize ne vorbesc în prezent de „reluarea istoriei”, în sensul cel mai amenințător cu putință, cel al contestării ordinii liberale occidentale și agresiunii hibride a dictaturilor orientale. Liniștea lumii libere a durat atât de puțin. Războiul lui Putin împotriva Occidentului, revizionismul intern și extern și impasul democrațiilor liberale au întunecat prezentul și perspectivele anilor următori. La 20 de ani de la succesul proiectului politic al generației din decembrie 1989, în 2004–2007, ne vedem cuprinși în războiul generației noastre, un război hibrid în care trebuie să ne apărăm valorile, direcția politică și modul de viață. Iar asaltul este deopotrivă extern și intern, în România și în întreg spațiul democrațiilor liberale.    

 **

 VALENTIN NAUMESCU este profesor de relații internaționale la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai Cluj, președintele think tank-ului Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) și directorul Centrului EUXGLOB. Este abilitat în conducerea de doctorate în domeniul relații internaționale și studii europene și este coordonatorul programului de master de Relații Internaționale, Politică Externă și Managementul Crizelor (în limba engleză) de la UBB Cluj. Între 2005 și 2007 a fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, iar între 2008 și 2012 a fost consulul general al României la Toronto. Are gradul diplomatic de ministru-consilier, obținut prin concurs. A publicat 23 cărți, în România și în străinătate (Marea Britanie, Canada, Olanda), ca autor unic, coautor, editor sau coeditor și peste 60 de articole științifice și capitole/studii în reviste de specialitate și volume colective. Printre cărțile publicate în ultimii ani se numără: Politica marilor puteri în Europa Centrală și de Est. 30 de ani de la sfârșitul războiului rece (Humanitas, 2019); The New European Union and Its Global Strategy: From Brexit to PESCO (Cambridge Scholars Publishing, 2020); Războiul pentru supremație SUA-China și cele cinci forțe care schimbă lumea. Consecințe pentru România (Polirom, 2022) și Great Powers’ Foreign Policy: Approaching the Global Competition and the Russian War against the West (Brill, 2023).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22