Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFA fi și a nu fi. Jihadismul incel
2018-05-03
2
Ca într-o povestire fantastică a lui Borges în care pasiunile întrețes un deznodământ morbid, unii adolescenți misogini de azi se solidarizează prin ura lor ucigașă față de sexul opus.

                              

 

 „Intrusa” lui Borges, o femeie care adusese vrajba între doi frați care și-o împărțeau „generos”, fiecare întreținând, pe de altă parte, gelozii ascunse, e mai întâi vândută ca prostituată, apoi sacrificată în câmp de unul din ei, „ca să nu mai facă rău nimănui”. Pe 23 aprilie a.c., la Toronto, Canada, tânărul justițiar misogin Alek Minassian a comis un atac terorist motivat tot de ura față de femeile care „fac rău”. „Răul”, în acest caz, e refuzul de a ceda avansurilor așa-numiților „celibatari involuntari”  (involuntary celibates) – pe scurt, incels.

 

   Sub-cultura misogină incel a apărut pe forumuri online unde diverși adolescenți și tineri își plâng de milă pentru că nu au succes la fete. Treptat, auto-victimizarea lor a produs, pe coridoarele întunecate ale urii, metastaze misogine tot mai violente. Efectul e un adevărat jihadism: jihadismul incel. Primul atac terorist incel s-a petrecut în 2014, în statul american California. Tânărul Eliott Rodger, un băiat chinuit de complexul că nu sărutase nicio fată deși avea un fizic plăcut și era, în viziunea lui, „un gentleman perfect”, a ucis 6 persoane și a rănit alte 14 înainte de a se sinucide, într-un atac terorist descris de el ca o retribuție pentru că rămăsese virgin până la 22 de ani. Rodger a devenit martirul mișcării incel – o figură venerată de toți confrații, inclusiv Alek Minassian. 

 

    Cu câteva minute înainte de a intra cu furgoneta pe trotuar și a ucide 10 trecători, rănind alți 15, Minassian a proclamat pe Facebook că „a început revoluția incel”, făcând o referire plină de reverență la „gentleman-ul perfect, Eliott Rodger”, patronul spiritual al mișcării. Infernul nihilismului terorist atrage astfel, în prezent, din cauza stimei reduse de sine a multor tineri (de obicei de gen masculin) și a seducției globale a terorismului și băieți fragili psihic și frustrați care blamează fanatic femeile și societatea pentru virginitatea lor nedorită. Printre figurile demonizate de incels nu se numără însă doar femeile ce resping „gentlemen” ca ei în favoarea unor machos atrăgători și brutali, ci și aceștia din urmă, adică „masculii alfa” activi sexual. 

 

    Demonul unor personaje ale lui Dostoievski ce conferă dreptul de a ucide, de a face tabula rasa, oferă azi inspirație pentru toate speciile de nihilism terorist, cum remarcă și André Glucksmann în cartea sa Dostoievski în Manhattan (2002). Jihadiștii – observă filozoful francez – se simt îndreptățiți să ucidă fie în numele lui Dumnezeu, fie în locul unui Dumnezeu în care nu cred. Ei traduc în acțiune, performativ, o logică a distrugerii simțindu-se mandatați să devină agenții unei anihilări „revoluționare”, la fel ca în Demonii lui Dostoievski. Sinucigașul terorist musulman ce ucide „în numele lui Allah” nu are, așadar, o logică diferită de cea a unui „gentleman” secular ce pornește o „revoluție” misogină prin masacrarea femeilor și a celor activi sexual.   

 

   Toți acești tineri nihiliști celebrează implicit un cult al morții. Ei nu sunt însă doar niște idealiști. Sunt adepții nihilismului performativ. Fenomenul e alimentat în adâncime de o oroare de a fi, ce atrage după sine și abdicarea de la moralitate. Este o criză a telos-ului existențial contemporan pe care unii o resimt nu doar mai puternic, ci și mai mobilizator – suficient încât să pună la cale rebeliuni radicale, inaugurate prin acte de distrugere. Revoluția islamistă, revoluția alt-right, revoluția celibatarilor involuntari – toate par a fi fațetele aceluiași fenomen, efectele aceleași adeziuni la nimicul existențial. Masacrul terorist e o îmbrățișare a nimicului, adică, cum ne spune limba română, o pustiire, devastare, exterminare, măcelărire, desființare. Este o luptă împotriva a ceea ce este, animată de voința morbidă de a face prăpăd în jur. Teroristul nihilist e, la propriu, dușmanul fericirii care derivă din „a fi”, parafrazându-l pe Kundera. Pentru nihilistul activ, adeptul lui a nu fi, nu există fericire, ci doar satisfacție – cea care urmează unui carnagiu. 

 

    Sigur, civilizația occidentală însăși tinde, spun unii, către nihilism. Pasiunea grecilor pentru ființă pare să fi degenerat în atracția contemporană pentru neființă – deși grecii știau ceva despre neființă, cum ne spune Andrei Cornea în O istorie a neființei în filozofia greacă (Humanitas, 2010). Există mari gânditori nihiliști europeni: Nietzsche, Camus, Cioran, Sartre. Dar nihilismul terorismului traduce în practică războiul dintre a fi și a nu fi. În plus, agenții noilor radicalisme nu mai mor pentru o idee, ci pentru a-și face singuri dreptate, comițând fiecare câte un măcel menit să desființeze „reparator” ființele din jur. Ei devin tiranii lumii care există în jurul lor, cu ambițiile lor mărunte, cu nevrozele și frustrările lor pulsionale – cu setea lor de a nu fi...

 

TAGS : jihadism misogini adolescenti atac terorist canada Alek Minassian toronto femei
Comentarii
Ioan Vlad Nicolau 2018-05-04
Stimata doamna! Doar nu vreti sa ma faceti a crede ca atacul terorist de la Toronto a fost facut de un misogin!? Sau de unul care terminat moralmente de permanentul insucces la tentativele lui de a face vreo lipeala amoroasa, a recurs la un asasinat in masa drept razbunare. Si nici nu pot crede ca sunteti convinsa ca aceasta crima a fost facuta de unul dintre acei adepti ai lui Onan care satul de miscarea aceea de dute-vino efectuata-n locuri ascunse, s-a hotarit sa se dea in fapt printr-o actiune spectaculos criminala indreptata impotriva sexului slab, atit de neintelegator! Haida de! Prea ar fi de tot. Asta ar putea-o crede vreo pustoaica inca ne data la gradinita sau vreun oligofren ajuns la pubertate cu trupul da, dar cu mintea ba. Ori dumneavoastraaa.... Pardon! Nu se pune-n discutie! Si atunci?
Pai atunci asta-nsemneaza ori ca dumneavoastra sunteti atit de naiva incit sa mai dati astazi crezare presei sau altor mijloace de informare (dezinformare) ori sunteti hotarita dintr-un motiv oarecare, sa sprijiniti o aberanta explicatie menita sa abureasca publicul cititor, explicatie in mod evident menita sa abata atentia cititorului de la o presupunere corecta, intemeiata pe dreapta judecata, antecedente, si faptele similare petrecute recent, canalizind-o prin aberante motivatiuni, totalmente inafara ratiunii si menite a canaliza opinia publica, inafara rationalului, cit mai departe de adevar, numai catre adevaratul, evidentul si de necontestatul adevar nu, ca suntem agresati, asasinati, tamponati, violati si bombardati de catre o lume musulmana care duce un razboi necrutator impotriva noastra, lumea inca ramasa crestina si inca oarecum civilizata, in timp ce guvernele tarilor noastre ajutate masiv de presa subordonata incearca sa ne convinga ca nu-i adevarat, ca tot cea ce se-ntimpla se datoreaza unor nebuni, neatenti, betivi si acum unuia care uraste femeile. Cu toate astea in presa, cea platita, nu apare numele niciunui nebun, toti striga, coincidenta desigur, Alahu akbar, iar ultimul caz, flacaul care nu suporta femeile in loc sa dea buzna intr-un salon de coafura de exemplu, unde ar fi avut sansa sa curete cit mai multe persoane de sex feminin, da buzna pe o strada oarecare unde omoara pietoni, copii, turisti, lume amestecata, numai femei nu. Nu e ciudat? Nu! Nu-i ciudat! Este culmea cinismului si a dezinformarii!
Pe cind vom asista la asasinate comise de dulgheri, care urasc brazii, cizmari si papugii care au o mare suparare pe miri si mirese si croitorese care nu-i suporta pe hingheri? Si pe cind inca o doamna care sa explice misoginismul si terorismul indus de Borges din punct de vedere psihic si social, dind actul terorist pur drept o necesitate organica, anormala-i adevarat, dar intr-un fel scuzabila.

emil 2018-05-04
Azi esti, maine nu mai esti...atat la misoginii jihadisti cat si la politistul pedofil, decorat si menajat de breasla sau asasinul Esterei de 5 ani violata si ucisa la Baia Mare.
Total 2 comments.
Recomandari
2671
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22