Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFDetașarea de Occident
2018-09-04
9
Au renunțat cancelariile occidentale să tragă de România spre Vest și o lasă în derivă?

 

Două idei persistă în proiectul actualei coaliții de guvernare: schimbarea politicii externe și modificarea legislației juridice. Deși aparent nu au nicio legătură, de fapt, ambele transformări dorite de Liviu Dragnea și de Călin Popescu Tăriceanu urmăresc direct sau indirect același obiectiv: renunțarea la regulile Uniunii Europene, rămânerea formală în sistemul UE-NATO, dar, în paralel, căutarea unor noi înțelegeri în domeniul securității, cărora să nu le pese de politica noastră internă.

 

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, vorbește încă de anul trecut despre apropierea sfârșitului alianței occidentale. A anunțat de altfel din nou în fața corpului diplomaților români că Pax Americana e gata să-și dea obștescul sfârșit, reluându-și argumentele prezentate în august 2017, „să nu ne facem iluzii, simpla condiţie de aliaţi loiali, disciplinaţi, tăcuţi şi oarecum jenaţi de eticheta pe care o purtăm nu ne va aduce recunoaştere. Ne oferă poate o securitate de care ţara noastră s-a bucurat de puţine ori în trecut. O securitate care, dacă luăm în calcul impredictibilitatea ce pare să definească acum procesul de luare a deciziilor de politică externă de către cei mai puternici dintre aliaţii noştri, nu e garantată pentru eternitate. Constatăm deja că niciuna dintre zodiile de securitate sub care a trăit teritoriul nostru naţional - pax romana, pax ottomanica, pax sovietica - nu a durat la nesfârşit“. Pentru Tăriceanu, totul în politica externă ar trebui „ordonat“ în funcție de „principiul suveranității naționale“, o lozincă pe care o îmbrățișează tot mai mult euroscepticii și liderii estici care nu mai vor să aplice regulile statului de drept atât de invocate la Bruxelles.

 

Definiția clasică, dezvoltată începând cu a doua parte a secolului al XVI-lea, făcea referire la noul fenomen al statului teritorial și la apariția unei puteri centralizate care își exercită autoritatea asupra acelui spațiu. Ulterior, odată cu dezvoltarea dreptului internațional, statele s-au angajat să respecte reguli suprastatale, dar chiar și așa, după cum explică Hans J. Morgenthau în Politica între națiuni, suveranitatea este dreptul unei națiuni de a fi creatoare de legi „atât timp cât sunt implicate regulile de drept internațional care o constrâng“, dar „nicio regulă de drept internațional nu o obligă în afara celor pe care le-a creat pentru sine prin consimțământ“. Acesta este însă doar cadrul teoretic, fiindcă România, când a cerut aderarea la Uniunea Europeană, a renunțat parțial la suveranitatea sa, acceptând să respecte un set de reguli și o legislație agreate la Bruxelles. Apoi, în definirea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, deși nu există limitări similare, România se află sub lupa Washingtonului, care a investit imens pentru securitatea acestei țări și și-ar dori, de pildă, ca scutul antirachetă să se afle într-un stat cu o evoluție democratică pozitivă.

 

Bucureștiul poate miza pe „principiul suveranității naționale“ dacă vrea să ia distanță de UE sau de SUA, dar până acum niciodată liderii autohtoni nu au ridicat pretenții clare din acest punct de vedere la Bruxelles, cum au făcut-o, de pildă, polonezii sau ungurii, și niciun politician român nu a avut în vedere acest principiu la întâlnirile cu oficialii americani. Politicienii români nu au destulă îndrăzneală să fie tranșanți sau să se detașeze oficial de alianțele la care este parte țara. De aceea, discursul lui Tăriceanu trădează o strategie ascunsă, un plan pe care îl flutură la vedere în numele „suveranității naționale“, dar care are în vedere soluții alternative, care pot deveni capcane în viitorul nu prea îndepărtat.

 

Modelul dorit de președintele Senatului este pus pe masă, cu oarecare transparență: „România, dacă-şi ia în serios propria sa istorie, ar putea deveni - aşa cum a fost în trecutul recent Suedia - o forţă etică pe scena globală“. În 1994, când Suedia a decis să adere la UE, la referendum doar 52% dintre suedezi au fost pentru comunitatea europeană, iar ideea trecerii la moneda euro a fost respinsă din start. Atunci, un politician din opoziție, Per Gahrton, a declarat că ziua aderării este ziua în care Suedia se transformă dintr-o națiune independentă „într-un soi de provincie a unei superputeri în expansiune“, iar parlamentul ei va deveni „un biet consiliu consultativ“. Apoi, Suedia mizează pe neutralitate și numai 42% dintre suedezi ar fi de acord ca țara lor să adere la NATO. Această țară nordică, cucerită de ruși în trecut, dar devenită spre finele secolului trecut una dintre cele mai bogate din Europa, și-a dezvoltat o democrație solidă, o armată puternică și bine utilată, reușind să mențină până astăzi vestitul model suedez de prosperitate.

 

Ce caută liderii români la acest model, de care România este atât de îndepărtată? Etica neutralității, abandonarea „denunțurilor“ la Parchet, la Bruxelles și la Washington, eliminarea „dușmanului din interior“, care se află la vârful puterii, acestea par să fie așteptările lui Tăriceanu, care, la fel ca Liviu Dragnea, se bucură că, după reprimarea manifestației din 10 august, cancelariile occidentale nu s-au arătat „îngrijorate“. Au devenit indiferente? Au renunțat să tragă de România spre Vest și o lasă în derivă? S-au convins că haosul dorit de liderii români poate fi controlat de la Est? Au înțeles că, la fel ca președintele turc, Erdoğan, România vrea „suveranitate“ și nu mai au motive să se străduiască să salveze o țară care nu vrea să se extragă din Balcani.

TAGS : tarieceanu dragnea politica externa UE NATO; pax americana securitate suveranitate suedia
Comentarii
Polilogu 2018-09-09
ALARMĂ MARE ! NU, Romania nu va ajunge in derivă. SI nu am nici cât negru sub unghie simpatie pentru PSD +ALDE !!!
REGRET, dar UE a facut si face mari greseli . Nu eu trebuie sa , le dezvalui. Toată presa lor e plină de ...dezvăluiri. In RO , toata suflarea abia daca stie cate ceva despre ele . Cât despre presă...ce să mai zic ? Mai e mult până departe .
Ioanfaradetara 2018-09-08
Cu rusii am avut fabrici si uzine, cu EU avem mall - uri, 4 milioane de capsunari si 100 miliarde datorie.
Theodor Iliescu 2018-09-14
"ioan fara de minte" - dar platit sa minta in interesul PSD + Moscova ! Bai dobitocule ! Suntem vreo trei milioane si jumatate de romani plecati din tara - Sau mai bine zis : Dati afara din tara de haita de pungasi si mafioti care jefuiesc de ani buni Romania ! Si nu suntem plecati la cules de capsuni - ca si aia este o meserie cinstita - nu ca ce fac lepadaturi de teapa ta prin postati imbecile , platite de ... "partiduletul lu' Zdragnea" ! Iar datoria AU FACUT-O PUNGASII DIN PSD - ALDE ! Au furat ca-n codru si acum distrug toata tara ca sa scape de puscarie - si - mai ales - sa-si scape banii adunati din furturi ! Si idioti marunti ca tine manaca ce "nu ne place"t si ne spurca ziarele.
mike 2018-09-06
"Au devenit indiferente?" Imi place ca ne intrebati pe noi, cititorii. Pai de unde sa stiu eu care sunt jocurile politice care se fac si se desfac pe deasupra noastra? Fiecare mare putere se retrage in propria carapace si nu mai doreste sa suporte economic si politic statele "rebele" care nu se pot conforma. Eu stiu un lucru cert: democratia, bunastarea, libertatea de exprimare, respectul pentru oameni, toate acestea vin din Vest, din Occident, si nu din Est de la rusi. Niciodata nu veti gasi aceste lucruri in Orient, China sau Rusia. Clar! Atunci cred ca putem trage o concluzie clara. Noi visam sa facemparte din NATO si UE, sa intram in clubul select, sa fim in sfarsit aparati de americani, sa calatorim fara griji in oricare stat UE, sa muncim pe bani multi pentru corporatiile din vest, iar acum dam cu piciorul la toate astea pentru ca asa crede el nea Calin si hamsterul PSD-ist. In aceste conditii, si deoarece UE nu poate schimba nimic in politica noastra, vom fi abandonati. Izolarea nu va aduce nimic bun. Trebuie sa respectam regulile clubului select occidental daca mai dorim sa ramanem in el. Asta-i tot.
emil 2018-09-05
Romanii nu sunt compatibili cu occidentul iar SUA ne tolereaza mafia si coruptia ca antidot pentru Rusia.
Mircea M. Cociu 2018-09-05
Această țară nordică, cucerită de ruși în trecut = Penibil! Mă așteptam la mai multă rigoare. Poate confundă Suedia cu Finlanda. Ceea ce este, la fel, penibil.
alex3 2018-09-04
Suedia nu a fost niciodata cucerita de rusi - e adevarat insa ca au pierdut unele provincii gen Estonia de azi in cursul celor 11 razboaie cu Rusia.

Insa armata suedeza a fost in Moscova, nu cea rusa in Suedia.

rebreanu 2018-09-12
pai Petru cel Mare ce victorie mai mare a avut?
lucid 2018-09-04
Ce sa comentezi la articolul unei ziariste care crede ca Suedia a fost cucerita de rusi in trecut? Se rasuceste Carol al XII-lea in mormant!
Total 9 comments.
Recomandari
4036
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22