Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFRadicalizarea. Consecințele politice ale unui referendum ratat
2018-10-09
8
PSD va avea un aliat periculos, cu o agendă naționalistă explicită, în Coaliția pentru Familie.

 

Peste tot în lume, în democrații și autocrații deopotrivă, un referendum „aparține“ puterii politice, guvernului care îl convoacă și organizează și urmărește modificarea legislației în sensul dorit de grupul politic aflat la putere. Nicăieri nu va fi convocat vreodată un referendum pe orice temă imaginabilă care să nu aibă un obiectiv politic.

 

Este de neînțeles, din acest punct de vedere, cum se poate susține că referendumul pentru familie a fost o „acțiune civică“ care nu are decât o legătură conjuncturală cu guvernul PSD și cu liderul de facto al acestuia, Liviu Dragnea. Referendumurile nu se organizează de la sine. Dragnea și PSD/ALDE au introdus proiectul de modificare a Constituției pe agenda parlamentului și l-au votat cu majoritate uriașă (alături de PNL), Dragnea și PSD au decis organizarea referendumului, datele și modul de desfășurare și tot guvernul PSD/ALDE a decis printr-un OUG suspect modificări care invitau generos la fraudă electorală. Și atunci, cum să NU fie „referendumul lui Dragnea“?

 

Întrebare legitimă este dacă Dragnea și PSD își vor asuma și eșecul acestui referendum și vor plăti politic prețul acestuia. Prin „asumare“ înțeleg fără niciun echivoc demisia atât a prim-ministrului Dăncilă, cât și a liderului suprem al PSD. Dar tocmai fiindcă e vorba de PSD și de Dragnea, această ieșire de onoare din scenă este exclusă. În schimb, avem parte de o transformare propagandistică a eșecului în victorie. Pe de o parte, PSD s-a delimitat politic de eșecul referendumului „civic“ în care pretinde că nu s-a implicat, deși s-a implicat, dar s-a grăbit să și-i asume pe toți participanții la referendum, pe care i-a calificat drept alegători PSD. Este vorba despre o apropriere ilicită al cărei scop e însă transparent: să transforme eșecul în victorie. PSD minte că alegătorii care au participat la referendum îi aparțin, pentru a propaga pretenția falsă că nu a pierdut niciun vot de la alegerile din 2016, când a obținut puțin peste 3.200.000 de voturi, ba chiar a câștigat. În lipsa unor date sociologice clare despre structura politică a participanților la referendum, conducerea PSD poate susține orice, inclusiv că a câștigat alegători. Un grup de oameni care au o foarte vagă legătură cu realitatea și care au inventat „statul paralel“ nu vor avea scrupule să se proclame victorioși în mijlocul unui eșec.

 

Efectul va fi că PSD și Dragnea vor continua politica de subordonare politică a justiției, precum și exacerbarea discursului naționalist și antieuropean. Sigur, dacă referendumul ar fi fost validat, Dragnea și-ar fi consolidat poziția în conflictul cu instituțiile europene, dar acest conflict va continua chiar și fără acest triumf personal, ba chiar cred că se va radicaliza, pentru că de-acum PSD va avea un aliat periculos, cu o agendă naționalistă explicită, în Coaliția pentru Familie. CpF a denunțat într-un comunicat un pretins „boicot“ al referendumului din partea PSD, dar nu ar fi făcut-o dacă nu s-ar fi așteptat la mai mult din partea PSD, ceea ce înseamnă că CpF conta cel mai mult pe participarea alegătorilor PSD, care nu au venit sau nu au venit în număr suficient. Dar cel mai important este că a existat o alianță cel puțin informală între CpF și guvern/PSD și că este foarte probabil ca, după acest eșec, această alianță să se formalizeze. În pofida reproșurilor, PSD a adus, dintre partide, cei mai mulți alegători la vot, chiar dacă nu a vrut sau nu a putut să mobilizeze mai mulți. O alianță electorală între cele două nu va face decât să consolideze baza electorală și agenda fiecăreia dintre cele două formațiuni. CpF va câștiga o expunere politică la care altfel nu poate avea acces. CpF nu poate face alianță cu liberalii, unde deja referendumul a provocat o revoltă aparent anticonservatoare la vârf, și nu se poate constitui ea însăși în partid care să riște un nou eșec electoral, deci singura sa opțiune este PSD. Pentru PSD câștigul este accesul la o bază electorală ultranaționalistă relativ stabilă.

 

În pofida pretenției că „nu și-a turat motoarele la maximum“, este limpede că mașinăria de voturi a PSD dă rateuri. Deși referendumul era o miză mare pentru Dragnea, baronii nu au răspuns și nu și-au epuizat resursele pentru a aduce oamenii la vot nici măcar în județele captive pentru un referendum pe care până și pesediștii de rând l-au perceput ca fiind „al lui Dragnea“. În aceste condiții, o parte din electoratul pierdut va putea fi mobilizat de activiștii CpF prin preoții și reprezentanții Bisericii rămași fideli „cauzei“.

 

Dacă PSD se va radicaliza în sensul autohtonismului naționalist-autoritar, la PNL se așteaptă o radicalizare de sens opus, spre asumarea unei poziții proeuropene și modernizatoare. Acest lucru nu înseamnă că nu mai e loc pentru un filon conservator în PNL, dar soluția nu este o lovitură de forță, ci un congres cu moțiuni asumate. În orice caz, asocieri abulice la agenda PSD pentru obiective incerte, cum a fost acest referendum, nu mai pot avea loc fără o pierdere de credibilitate. Rebelii anti-Orban nu fac decât să torpileze și mai mult credibilitatea PNL, pentru că nu au nicio legitimitate oferită de-o poziționare anterioară (au votat alături de PSD) antireferendum, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, la USR, un partid care are acum temeiuri politice pentru a asuma poziții mai radicale anti-establishment.

TAGS : referendum coalitia pentru familie PSD dragnea esec BOR boicot PNL
Comentarii
emil 2018-10-09
Este o crima cu premeditare a scoate in afara legii familiile monoparentale precum face escrocul Daniel care la slujba invierii rosteste cuvintele lui Hristos catre mama Sa Maria sa ignore batjocura lumii pentru nasterea unui fiu monoparental...
mint_rubber 2018-10-11
Dupa cate am inteles eu din Biblie, Fecioara Maria era casatorita cu Sf. Iosif, deci nu poate fi vorba de o familie monoparamentala.
Petru Teodor 2018-10-10
'a scoate in afara legii familiile monoparentale '

Curat fake news si pura manipulare...Ma asteptam ca macar dupa referendum sa dispara aceste bau-bauri. M-am inselat...
Joaquin Murieta 2018-10-09
De unde ar fi Dragnea anti-European acuzatie pe care el o neaga mereu. Cei care sunt intr-adevar anti-Europeni sunt doar nishte shobolani care parasesc corabia care se scufunda torpilata de Trump. Razboiul lui Trump cu Europa a inceput deja si vor fi multe victime. Orice impacare e imposibila cel putin cat e Trump preshedinte si foarte probabil si dupa aceea daca Trump va renunta vre-o data la putere ceea ce e improbabil caci a pierdut deja alegerile cu 3 000 000 de voturi mai putin si vazand asta le va "cashtiga" si pe urmatorele chiar si cu 30 000 000 de voturi mai putine. Europa nu poate decat sa se alieze cu Rushii si Chinezii in acest razboi pe care Trump l-a declarat lumii si tu nu poti alege Campene in care tabara sa lupti caci Trump te-a numit deja si te tine "inferior" de "rasa Latina", "animal bun de abatorizat", etc. deci streangul lui Trump se apropie si de gatul tau nu doar de ale lui Merkel si Macron.
altVasile 2018-10-09
”Pe de o parte, PSD s-a delimitat politic de eșecul referendumului „civic“ în care pretinde că nu s-a implicat, deși s-a implicat, dar s-a grăbit să și-i asume pe toți participanții la referendum, pe care i-a calificat drept alegători PSD.”

PSD s-a implicat turând motorul pentru a genera suficientă gălăgie (pentru a se face auzit în România), însă a ”uitat” să mai cupleze motorul la cutia de viteze (pentru a nu supăra stăpânii de la Bruxelles). A jucat - cum s-ar spune! - la ambele capete. Și capra este sătulă, și varza este întreagă! Unica care a avut de pierdut este MĂMĂLIGA ROMÂNEASCĂ!

Mămăliga a stat rece în casă și a refuzat să dea în clocot! Nu era despre pensii și nici despre creșteri de salarii. Era despre copiii și copiii copiilor noștri!
mint_rubber 2018-10-09
Vedeti, domnule Campeanu, de aceea sunt foarte circumspect cand citesc articole ce se refera la ce se intampla in lume, scrise de jurnalisti romani. Primul paragraf din articolul de fata este un bun exempu de lipsa de documentare cuplata cu ignoranta prezentata cu multa convingere de sine drept adevar absolut. Cred ca o simpla cautare pe Google despre insitutia referendumului ar fi scos la iveala exemplul proeminent al Elvetiei unde referendumul este folosit extensiv la toate nivelele: federal, cantonal si comunal. Constitutia Elvetiei poate fi schimbata in urma unui referendum adoptat in urma unei initiative cetatenesti. Aceste initiative cetatenesti pot fi, si de obicei sunt; in contradictie cu interesele sau opiniile guvernului sau chiar a majoritatii clasei politice. Un exemplu este "Masseneinwanderungsinitiative", o initiativa impotriva imigratiei, care fiind adoptata a dat mari batai de cap guvernului federal care a trebuit sa impace capra constitutiei proaspat schimbate cu varza tratatelor bilaterale cu UE. Un alt exemplu este "Selbsbestimmungsinitiative" al carui scop este primatul dreptului intern asupra celui decurs din tratatele internationale. Daca va fi adoptata va reprezenta o mare piatra de incercare pentru guvern. Exemplele pot continua.
Exista deci exemple de referendumuri contrare intereselor celor de la putere, iar in Elvetia lucrul acesta functioneaza de multa vreme cu rezultate considerabile. Este de inteles ca instrumentul referendumului nu este pe placul politicieniilor si al jurnalistilor ideologizati pentru ca rezultatul unei consultari populare este imprevizibil si mai putin controlabil decat deciziile unui parlament. De aceia multe voci, in Germania spre exempu sau baniuiesc ca si dumneavoasta, cauta argumente impotriva. In acelas timp insa, referendumul este expresia democratiei cele mai directe, chiar daca rezultatele cateodata sunt contrare opiniilor, respectiv ideologiilor proprii.

mint_rubber 2018-10-11
@Nicolescu Marius: Cand faci enunturi ca "Peste tot în lume, în democrații și autocrații deopotrivă[...]" trebuie sa te documentezi daca chiar asa este. Matematicienii stiu ca este de ajuns un singur contraexemplu pentru a contrazice o asemenea afirmatie.
De ce nu poate fi comparata Romania cu Elvetia? Amandoua tarile cunosc institutia referendumului, in Elvetia ea este utilizata mai de demult si mult mai intensiv si de aceea aceasta tara poate fi luata foarte bine ca exemplu. Cu cine sa ne comparam daca nu cu cei mai buni decat noi? Poate nu vom ajunge niciodata la cultura politica a Elvetiei, dar chiar credeti ca nu are rost sa incercam?
Nicolescu Marius 2018-10-10
@mint_rubber: Vă rog, domnule. Haideți să păstrăm puțin, doar puțin, proporțiile. Chia era cazul să comparăm aici Elveția cu România?
Total 8 comments.
Recomandari
3311
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22