30 de rectori de la universități din țară susțin nominalizarea lui Popa la Educație

Dora Vulcan | 28.01.2018

Un număr de 30 de rectori de la universităţi din întreaga ţară îşi exprimă, într-o scrisoare deschisă, susţinerea pentru nominalizarea rectorului Valentin Popa ca ministru al Educaţiei Naţionale, afirmând că acesta este "un cadru didactic şi cercetător de prestigiu".

Pe aceeași temă

 

 

 

Semnatarii scrisorii nu spun și în raport cu cine îl susțin pe rectorul de la Suceava, pentru că nominalizarea sa la Educație nu a fost contestată oficial de nicio autoritate, doar au devenit virale înregistrări cu Valentin Popa, care dovedesc că acesta a pierdut bătălia cu limba română. 

 

 

Popa a devenit și subiectul unui conflict între șeful PSD Liviu Dragnea și secretarul general Codrin Ștefănescu, dar în final Comitetul Executiv al PSD l-a nominalizat pe Valentin Popa, în defavoarea Ecaterinei Andronescu, pentru portofoliul de la Educație. Poate apariția unor stenograme din ședința CEx al PSD, la doar o zi de la ședință, în presa afiliată PSD, care redau schimbul de replici dur dintre cei doi să dea notă despre condițiile în care minoritatea cedează în PSD în favoarea majorității. 

 

 

De remarcat că, printre semnatarii scrisorii se află și fosta secretară de la Arad, Ramona Lile, devenită rector al Universității ”Aurel Vlaicu”; o maestră a plagiatelor comise în cea mai grosolană și lipsită de complexe manieră, intrată la un moment dat în atenția CNATDCU. Despre plagiatele ei, Revista 22 a realizat propria sa investigație aici, aici și aici.

 

 

"Cu o experienţă de peste 25 de ani în educaţie, domnul profesor Valentin Popa a parcurs toate etapele carierei academice, afirmându-se ca un cadru didactic şi cercetător de prestigiu în domeniul său de activitate. Activitatea managerială a domniei sale a debutat în anul 2004, fiind încununată prin alegerea ca rector al Universităţii 'Ştefan cel Mare' din Suceava, dar şi ca preşedinte al consorţiului 'Academica Plus', care reuneşte 11 universităţi din România", se arată în scrisoarea deschisă publicată de Agerpres.

 

 

Potrivit semnatarilor, Valentin Popa a reuşit transformarea Universităţii "Ştefan cel Mare", care oferă "un climat potrivit pentru performanţă în dezvoltarea profesională".

 

 

"Cu o personalitate dinamică, de luptător, alături de întreaga comunitate academică, domnul rector Popa a reuşit transformarea Universităţii "Ştefan cel Mare" din Suceava în ceea ce este astăzi: un număr dublu de studenţi, de patru ori mai multe programe de studii, o creştere majoră a fondurilor obţinute din activitatea de cercetare şi extinderea într-un ritm alert a infrastructurii universitare. Din ce în ce mai multe cadre didactice de o valoare incontestabilă au ales să fie titulare la Suceava, inclusiv din rândurile diasporei ştiinţifice româneşti, regăsind aici un climat potrivit pentru performanţă în dezvoltarea profesională", se precizează în scrisoarea deschisă.

 

 

De asemenea, semnatari afirmă că prin punctele de vedere exprimate în cadrul reuniunilor Consiliului Naţional al Rectorilor, Valentin Popa a susţinut excelenţa şi calitatea în educaţie, dar şi accesul echitabil la resurse, dovedindu-se "un bun cunoscător al sistemului, extrem de pragmatic şi implicat, care stăpâneşte mecanismele de funcţionare şi finanţare universitară, cu viziune strategică, ancorată în tendinţele la nivel european şi global".

 

 

"Rectorul Valentin Popa s-a implicat în dezvoltarea legăturii între educaţia preuniversitară şi cea universitară, inclusiv prin susţinerea unor evenimente de anvergură cum ar fi Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică, organizată la Suceava în anul 2014. Sub conducerea domniei sale, Universitatea 'Ştefan cel Mare' din Suceava a dezvoltat Lectoratul de limba română de la Cernăuţi, punct de reper pentru păstrarea identităţii lingvistice şi culturale a etnicilor români din Ucraina, de o deosebită importanţă în contextul politic actual. Rectorul Valentin Popa este, de asemenea preşedinte, al consorţiului universităţilor din Moldova - România - Ucraina. Susţinem astfel numirea domnului rector Valentin Popa în funcţia de ministru al educaţiei, competenţa academică şi managerială, verticalitatea şi implicarea profesională şi personală fiind argumentele care trebuie să stea la baza unei astfel de decizii", au conchis semnatarii.

 

 

Documentul este semnat de: rectorul Universităţii "Transilvania" din Braşov, Ioan Vasile Abrudan; rectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, Nicolae Istudor; rectorul Universităţii "Titu Maiorescu" din Bucureşti, Smaranda Angheni; rectorul Universităţii "Aurel Vlaicu" din Arad, Ramona Lile; rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Leonard Azamfirei; rectorul Universităţii "Valahia" din Târgovişte, Călin-Dinu Oros; rectorul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi, Iulian Gabriel Bîrsan; rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara, Cosmin Alin Popescu; rectorul Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, Ioan Bondrea; rectorul Universităţii "Danubius" din Galaţi, Corneliu-Andy Puşcă; rectorul Universităţii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia, Valer-Daniel Breaz; rectorul Universităţii din Petroşani, Sorin Mihai Radu; rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău; rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova, Ion Rogoveanu; rectorul Universităţii din Piteşti. Dumitru Chirleşan; rectorul Universităţii "Ovidius" din Constanţa, Sorin Rugină; rectorul Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi" din Iaşi, Dan Caşcaval; rectorul Universităţii "Vasile Alecsandri" din Bacău, Carol Schnakovszky; rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Bucureşti, Sorin Mihai Cîmpeanu; rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi, Viorel Scripcariu; rectorul Universităţii Petrol - Gaze din Ploieşti, Pascu-Mihai Coloja; rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, Ioanel Sinescu; rectorul Universităţii "Politehnica" din Bucureşti, Mihnea Cosmin Costoiu; rectorul Universităţii din Craiova, Cezar Ionuţ Spînu; rectorul Universităţii "Vasile Goldiş" din Arad, Coralia-Adina Cotoraci; rectorul Universităţii Tehnice din Cluj Napoca, Vasile Ţopa; rectorul Universităţii "Petru Maior" din Târgu Mureş, Călin Enăchescu; rectorul Universităţii Tehnice de Construcţii din Bucureşti, Radu Sorin Văcăreanu; rectorul Universităţii Româno-Americană din Bucureşti, Ovidiu Folcuţ; rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară "Ion Ionescu de la Brad" Iaşi, Vasile Vîntu.

 

 

 

 

Războiul cu limba română al ministrului Educației, Valentin Popa:celălanți, repercursiuni 

 

 

Dezacorduri între subiect și predicat, greșita acordare a articolelor genitivale și demonstrative, cuvinte stâlcite la nivelul unui om fără școală, pe scurt, o limbă maternă vorbită de parcă i-ar fi străină reprezintă marca în exprimare a noului ministru al Educației Valentin Popa.  

 

 

Rectorul de la Suceava are meritul de-a i se fi opus în cel puțin două rânduri ambasadorului Federației Ruse în România, care a comis subversive și grosolane sugestii menite a leza demnitatea națională. Atunci, Valentin Popa i-a tăiat amabasadorului Kuzmin apetitul pentru manipulare și l-a pus cu eleganță dar cu fermitate la punct, tot așa cum a ironizat tendința tancurilor sovietice de a nu se opri la vreme, comițând vicioase încălcări de graniță, propunând cu ironie o colaborare menită a îmbunătăți sistemul de frânare al tancurilor rusești. 

 

 

Valentin Popa nu este filolog și nici măcar nu predă vreo știință socială menită a-i rula vocabularul și care l-ar putea ajuta să deprindă termeni a căror asimiltare se produce în mod firesc, în primii ani de viață, de școală și de interacțiune cu profesorii și cărțile pe care se presupune că le parcurge un individ care ajunge la un asemenea nivel de instruire și educație, indiferent de profilul pentru care optează. El este inginer electronist și îndrumător de doctorate în domeniu. Dar până și în acest domeniu predarea se face prin cuvinte și în orice examen susținut la o facultate, până la absolvirea ei, se depunctează drastic agramatismele. Atunci când ți se mai și încredințează soarta unui minister, când primești misiunea nobilă de a administra soarta celor care învață și a celor care predau devine cel puțin nefiresc să mai porți, încă, asemenea chinuitoare războaie cu limba maternă. Pentru că nu mai este vorba doar de expunerea ta personală ci de expunerea celor pe care îi reprezinți.

 

 

Înregistrarea care arată războiul ministrului cu limba română:

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22