A murit academicianul Răzvan Teodorescu, un aliat fidel al fostului președinte Ion Iliescu

L. G. | 06.02.2023

Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, a murit luni, la 83 de ani, anunță News.ro și Radio România Actualități.

Pe aceeași temă

Istoric și critic de artă, Theodorescu a fost unul dintre intelectualii de stânga care l-au susținut permanent pe fostul președinte Ion Iliescu, căruia i-a rămas loial până în ultimul moment.

Academicianul a decedat la Spitalul de Urgenţă Floreasca, a confirmat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, dr. Bogdan Opriţa. Răzvan Theodorescu se internase în unitatea medicală în urmă cu aproximativ trei săptămâni.

Răzvan Theodorescu a fost istoric de artă, doctor în ştiinţe istorice, preşedintele Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române, secretar general al Asociaţiei Internaţionale de Studii Sud-Est Europene, profesor la Universitatea de Arte şi membru titular al Academiei Române din 2000 (corespondent - 1993), scrie News.ro.

De asemenea, Răzvan Theodorescu a fost director general al Televiziunii Române (1990-1992).

De numele lui Theodorescu se leagă cea mai neagră perioadă din istoria recentă a TVR, mineriada din 13-15 iunie 1990. El era la acel moment șeful TVR, instituție care s-a remarcat printr-o propagandă totală pentru FSN, partidul lui Ion Iliescu, și relatarea necritică a intervenției brutale a minerilor și autorităților, care au ucis și torturat zeci de participanți la protestul anti-FSN.

Răzvan Theodorescu a fost și ministru al Culturii în perioada 2000-2004.

Istoricul Vladimir Tismăneanu i-a făcut un portret necruțător lui Răzvan Theodorescu, despre care a scris într-un articol din Newsweek următorul text: „După 1989, Răzvan, care trecuse onorabil prin mocirla «socialismului multilateral dezvoltat», a devenit un înverșunat propagandist fesenist. Proțăpit de Ilici însuși pe postul de președinte al televiziunii antifrastic numită «liberă», Răzvan a excelat în servilism și cinism. În timpul Mineriadei, a fost unul dintre cei mai veninoși instigatori. A ajuns în toate funcțiile pe care le-a visat. Iată-l acum pe aproape octogenarul academician teoretizând aberațiile legionaroid-dughiniste”.

Tot Tismăneanu a recunoscut că Răzvan Theodorescu a suferit prigoana regimului comunist din cauza faptului că a refuzat să își toarne un profesor.

Reacția lui Tismăneanu a venit după ce Theodorescu a afirmat că România nu aparține Europei Centrale democrate, ci Răsăritului autocratic: „Noi suntem o lume a Răsăritului. Că e bine, că e rău, așa ne-a așezat Dumnezeu și mentalul nostru este un mental răsăritean … Răsăritul Europei, din care noi facem parte, (…) Răsăritul acesta este foarte puțin iubitor de democrație. Este foarte iubitor de autocrație, spre deosebire de lumea cealaltă, occidentală”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22