Ambasadorul Germaniei: Decizia extinderii UE in Romania a fost CORECTA. UE ESTE O POVESTE DE SUCCES

T. D. | 27.05.2014

Pe aceeași temă

Ambasadorul Germaniei in Romania, Werner Hans Lauk, a apreciat, marti, ca decizia UE de a se extinde in Romania si Bulgaria, in 2007, a fost corecta, din aceasta relatie profitand ambele parti. Totodata, diplomatul german si-a exprimat sustinerea totala fata de proiectul UE, pe care l-a catalogat ca fiind "de succes", informeaza mediafax.

"Au trecut 25 de ani de când Europa a trecut printr-o transformare majoră. Acum 25 de ani a căzut Cortina de Fier, a căzut Zidul de la Berlin iar divizarea dintre Europa de Est şi Europa de Vest şi-a găsit sfârşitul mult aşteptat. Căderea Zidului a deschis drumul către reunificarea Germaniei. O lună mai târziu a avut loc şi în România o revoluţie cu sute de morţi şi răniţi, cea mai sângeroasă dintre revoluţiile anului 1989. Germania şi România sunt legate de sute de ani de o istorie comună, absolut specială. Acum 800 de ani primii germani soseau în Transilvania, ei s-au integrat dar nu au fost asimilaţi, ceea ce le-a permis să-şi păstreze identitatea, cultura şi limba. Şi timp de sute de ani au câştigat o reputaţie pozitivă", a declarat ambasadorul german, Werner Hans Lauk, la o dezbatere organizată de Ambasada Germaniei şi de Fundaţia Konrad Adenauer.

Diplomatul a subliniat faptul că UE este "o poveste de succes", toţi cetăţenii profitând de libertatea circulaţiei mărfurilor, a capitalurilor şi a oamenilor.

"Dar UE nu e doar o comunitate economică, este o comunitate a valorilor şi a justiţiei. Cetăţenia europeană garantează drepturi individuale şi legislaţiile din toate ţările încep din ce în ce mai mult să se armonizeze", a spus Lauk.

Totodata, oficialul neamt a subliniat meritul cel mai mare al UE, si anume pacea pe continent.
"De mai bine de 60 de ani între statele membre nu a mai existat o stare de război. Dacă ne uităm la istoria din ultimele secole a continentului nostru, această situaţie pare a fi un succes aproape incredibil. Este un succes pe toată linia. Totuşi trebuie să rămânem vigilenţi, să rămânem atenţi şi nu avem voie să ne culcăm pe lauri. Europa are de-a face tot timpul cu provocări foarte mari: conflictul din Balcani din anii 90 şi criza actuală din Ucraina sunt doar două exemple", a mai spus Lauk, amintind şi de provocările din plan intern.

Privitor la extinderea UE, inclusiv in România şi Bulgaria, Lauk a declarat că aceasta a fost o decizie "corectă", care a adus avantaje nu doar pentru aceste ţări ci pentru toate statele UE.

"De libertatea de circulaţie au profitat şi companiile germane, dintre care multe sunt active şi au succes şi pe piaţa românească. Germania este la ora actuală primul partener comercial al României şi se află pe unul dintre primele locuri în ceea ce priveşte investiţiile străine directe, în special în industria auto. Există multe firme care investesc în România şi întotdeauna a fost frumos să observ că aproape nu există în Europa o maşină care să nu aibă componente produse în România. Crecd că România are voie şi are dreptul să fie mândră de acest lucru", a precizat Werner Hans Lauk.

Diplomatul a adăugat că toate aceste afaceri sunt "facilitate de statutul de membru al României" ."Cred că ambele ţări, România şi Germania, profită (de acest statut - n.r.), profităm noi, cetăţenii Europei. De aceea, Germania a sprijinit întotdeauna activ aderarea Romaniei la UE (...) Faptul că majoritatea românilor percepe pozitiv UE ne arată că aderarea a fost decizia corectă, chiar dacă a fost criticată la momentul respectiv", a punctat ambasadorul german.

Ambasadoroul Lauk a facut, totusi, aprecierea ca participarea redusa a europenilor la alegerile pentru Parlamentul European (PE) este in masura sa ingrijoreze. Oficialul german a mai spus ca autoritatile din UE trebuie sa dovedeasca in fata oamenilor cat de importanta este buna guvernanta si lupta impotriva coruptiei, conform sursei citate.

"Participarea redusă la alegerile de duminică pentru Parlamentul European într-o serie de state din UE ar trebui să ne îngrijoreze întrucâtva", a declarat ambasadorul german, Werner Hans Lauk, la un eveniment dedicat împlinirii a 25 de ani de la Căderea Zidului Berlinului, organizat marţi de Ambasada Germaniei şi de Fundaţia Konrad Adenauer.

Pe de altă parte, diplomatul a remarcat că în România s-a înregistrat o creştere a ratei de participare. "Există probabil motive întemeiate pentru ambele tendinţe. Poate că unora le merge atât de bine încât este dispensabil să se prezinte la vot sau nu dispun de informaţia necesară pentru a-şi da seama cât de important este Parlamentul European pentru noi toţi", a spus Lauk, adăugând că absenteismul poate fi şi "o expresie a dezamăgirii faţă de politică şi faţă de promisiunile" politicienilor.

"Avem în continuare o misiune de a îndeplini mai bine speranţele investite în Europa, şi ele trebuie să devină palpabile pentru cetăţeni. Cum putem să consolidăm democraţia, cum putem să arătăm cât de importantă este buna guvernanţă şi lupta împotriva corupţiei, precum şi prosperitatea pentru toţi cetăţenii. Iată câteva întrebări. Europa nu este doar o comunitate economică, ci şi una a valorilor (...) Tocmai o asemenea uniune bazată pe valori pare a fi exact ceea ce cer cetăţenii de la UE", a subliniat ambasadorul german.

La rândul său, Ovidiu Ganţ, reprezentantul minorităţii germane în Parlament, a precizat că alegerile europene au avut "un rezultat trist". "La 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului în PE, astăzi, din partea marilor democraţii occidentale, cu excepţia Germaniei, avem prezenţi în PE reprezentanţi ai unor curente, ai unor partide care nu au ce să caute acolo: extremişti, xenofobi, antisemiţi, oameni care n-au înţeles ce au gândit Adenauer şi Schumann atunci când au pus bazele Uniunii Europene", a spus Ganţ, subliniind că România nu contribuie la acest fenomen.

La eveniment au participat ambasadorul Germaniei în România, Werner Hans Lauk, deputatul minorităţii germane în Parlament, Ovidiu Ganţ, preşedintele Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Radu Preda, precum şi liderul PDL, Gheorghe Flutur, mai arata sursa citata.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22