Pe aceeași temă
Un grup de ziariti din Televiziunea Română a adresat un apel parlamentului pentru a urgenta dezbaterea şi adoptarea unei noi legi de organizare şi funcţionare a Societăţii Române de Televiziune. "Facem acest demers convinşi fiind că situaţia în care se găseşte în acest moment instituţia publică de televiziune este cauzată, într-o măsură covârşitoare, de imperfecţiunile unei legi, nr. 41/1994, care şi-a dovedit ineficienţa pe măsură ce au trecut ultimii 15 ani", se spune în apelul semnat, printre alţii, de Rodica Culcer, Horia Gruşcă, Mihai Constantin, Mihai Rădulescu şi Cezar Ion.
Apel,
Noi subsemnaţii, jurnalişti în cadrul Televiziunii Române, preocupaţi de evoluţia şi performanţa instituţiei în care lucrăm şi convinşi că o televiziune publică independentă şi performantă este indispensabilă pentru consolidarea democraţiei româneşti, facem apel la toate partidele politice parlamentare, indiferent de orientare ideologică, să dezbată şi să adopte în procedură de urgenţă o nouă lege de organizare şi funcţionare a SRTV.
Plecând de la experienţa celor 15 ani în care SRTV a funcţionat conform legii 41/1994, atragem atenţia cu bună credinţă asupra faptului că această lege, deşi la vremea adoptării ei reprezenta poate un progres, şi-a dovedit din plin limitele şi incapacitatea de a asigura o independenţă politică reală a instituţiei şi un management performant şi riguros în interesul public.
Subliniem faptul că legea actuală nu furnizează toate instrumentele instituţionale necesare pentru sancţionarea managementului defectuos şi a risipei de resurse, pentru respectarea procedurilor, regulamentelor şi rigorilor profesionale, pentru eliminarea imposturii şi incompetenţei şi, în final, pentru asigurarea calităţii programelor.
Dimpotrivă, cadrul legal în care funcţionează SRTV este atât de lax încât nu există nici o stavilă în calea arbitrariului, abuzurilor şi a comenzilor politice, nici o protecţie pentru jurnaliştii verticali împotriva sancţiunilor arbitrare, nici o regulă care să împiedice reorganizările de faţadă, care pot oricând să fie epurări mascate pe criterii subiective.
Semnalăm de asemenea faptul că un control politic excesiv asupra Consiliului de Administraţie al SRTV şi absenţa unor criterii profesionale judicioase, de selecţie şi validare a membrilor Consiliului de Administraţie, au încurajat perpetuarea improvizaţiei şi provizoratului şi au descurajat elaborarea unei strategii pe termen lung a SRTV, care ar fi asigurat autonomia serviciului public de televiziune, după cum prevede legea.
Considerăm că proiectul de lege aflat în discuţie la Comisia pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor poate fi un document de lucru, de la care să plece construcţia unei viitoare legi. Acest document oferă premisele unei abordări mai bune pentru că:
• Separă funcţia de preşedinte al Consiliului de Administratie de cea de director general;
• Impune criterii profesionale riguroase de numire a tuturor membrilor Consiliului de Administratie;
• Modifică structura Consiliului de Administratie prin reducerea numărului de nominalizări din partea partidelor parlamentare în componenţa acestuia şi includerea reprezentanţilor societăţii civile;
• Impune existenţa unor instanţe interne care să monitorizeze şi să garanteze respectarea dreptului jurnaliştilor la independenţă editorială faţă de orice ingerinţe ale autorităţilor publice, precum şi de influenţele oricăror partide sau formaţiuni politice, ale oricăror organizaţii sociale, sindicale, entităţi comerciale şi economice sau grupuri de interese;
• Prevede posibilitatea instituirii normelor de reglementare a contractului de management cu clauze de performanţă;
• Elimină posibilitatea demiterii CA la prezentarea raportului anual de activitate si impune un mecanism de numire a membrilor CA similar celui al membrilor Consiliului Naţional al Audiovizualului.
Apreciem totuşi că aceste prevederi sunt minimale şi se cer întărite şi dezvoltate prin intermediul unei necesare dezbateri publice.
Avem convingerea că, dacă partidele parlamentare vor acorda atenţia necesară noului proiect de lege al SRTV şi vor consulta reprezentanţii salariaţilor SRTV precum şi pe cei ai societăţii civile, rezultatul va fi o lege echilibrată şi eficientă, pe baza căreia se va putea purcede la reconstrucţia instituţională a SRTV. Solicităm, de asemenea, ca tranziţia de la actuala organizare la noile prevederi legislative să se facă în regim de interimat, cu mandat clar exprimat în acest sens, şi sub condiţia suspensivă a implementării şi certificării sistemului de control al managementului calităţii în SRTV, simultan cu noile norme legale.
Mihai Alecsandrescu
Gabriela Avram
Adrian Bănuţă
Camelia Boştină
Mihaela Căciuleanu
Dan Catană
Mihai Constantin
Rodica Culcer
Diana Dumitru
Horia Gruşcă
Cezar Ion
Carmen Kleibel
Anca Lăzărescu
Dan Manoliu
Magda Olteanu (Mindu)
Călin Mitici
Ion Moraru
Ioana Mureşan
Mirela Nagâţ
Mihai Rădulescu
Livia Şerban Iancu
Ştefan Stănescu
Raluca Stroe Brumariu
Tatiana Ţarfulea
Cristina Ţilică
Cristian Vlad
Liliana Vlad
Marian Voicu
Acest demers este întreprins cu respectarea legii nr. 571/2004.
Bucureşti, 22.03.2009