Pe aceeași temă
Călin Geogescu, suveranistul ajuns în finala prezidențială, vorbește în termeni elogioși despre conducătorul legionar, Corneliu Zelea Codreanu, pe care îl consideră un patriot și a cărui înlăturare îl „doare”.
Susține că acestă „lumină sfântă” trebuie dusă mai departe:„Însă unul dacă e vertical acela va duce mai departe această lumină sfântă a dragostei de neam, de moșie și de limbă”.
Din postura de candidat la prezidențiale, Călin Georgescu neagă că ar susține legionarismul, dar propriile vorbe îl contrazic.
Interviul se găsește pe pagina de Facebook ”Asociația „Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei”.
Câteva fragmente din interviu:
”În noul naționalism vorbim de un patriotism la nivel mondial, care se e nevoie în aceste momente. Iar mișcarea legionară atunci când se va scrie istoria adevărată, pentru că nu s- a scris încă istoria adevărată, dar se va scrie, se va arăta că a fost cea mai puternică esență și expresie de sănătate și de voință proprie venită din poporul român. A fost unică. Nu a fost nicio copie făcut de nimeni, indiferent de ce s-a spus și indiferent de ce se va spune împotriva ei.
Și chiar dacă nu se știe încă acest lucru, vreau să le atrag atenția acestor pseudo istorici și pseudo culți care se grăbesc să împroaște cu noroi această expresie de sănătate, ea face parte din istoria poporului român. Și manipularea de azi a fost atunci”, spunea Georgescu.
Despre Corneliu Zelea Codreanu, Georgescu spune că ar trebui reabilitat și a criticat aspru intrarea în vigoare a legii care a inclus „mişcarea legionară“ în organizaţiile de tip fascist.
”Și chiar dacă conducătorul mișcării legionare, Corneliu Zelea Codreanu, alături de aproape 17 mii de comandați care au fost atunci înlăturați, pe mine mă doare că această înlăturare nu a mișcat pe nimeni din ceilalți aflați în țară. Pentru că această abnegație a mișcării legionare ne-a demonstrat un lucru pe care-l vedem azi: nu a fost suficientă pentru crearea unui stat puternic și pentru transformarea unei populații într-un popor. Pentru că nimeni nu s-a mișcat atunci când aceștia au fost înlăturați. Cum și azi sunt foarte puțini ori din neînțelegere, ori din rea credință pentru care nu se mișcă. Însă unul dacă e vertical acela va duce mai departe această lumină sfântă a dragostei de neam, de moșie și de limbă.
Vârfurile mișcării legionare au fost vârfurile intelectualității românești de la acea vreme, începând cu Nae Ionescu, ca să dau un singur nume. Dar au fost mulți alții, că a fost Mircea Vulcănescu, că a fost Gheorghe Manu, Petre Țuțea, mulți alții. Aici s-a adunat toată forța intelectuală a României. Oare de ce s-a adunat? De ce au fost înlăturați?”, se întreba Georgescu.
El a mai spus în acel interviu că imnul „Deșteaptă-te române„ nu este reprezentativ pentru națiune și că ar trebui schimbat cu ”Hora Unirii”.
”Imnul nu se potrivește cu eroismul poporului român, cu jertfa lui, A fost un singur gest politic uriaș, unirea, iar România este azi mai dez-unită ca niciodată. Dacă ar fi Hora Unirii, ”hai să dăm mână cu mână cei toți cu inima română”… inima română, inima acestor sfinți care au stat peste 20 de în munți. Ogoranu… (…) Moța, Marin și câți alții. Au avut un singur ideal să murim pentru Cristos, pentru patrie. Cu credință nelimitată în Cristos și țară. Închizi ochii și spui asta… e ceva… cuvintele sunt de prisos, nu ai ce să spui la așa ceva. Mă scuzați…”, spunea Georgescu.