Atac al unui judecător de la UNJR la adresa Departamentului de stat al SUA

Dora Vulcan | 28.11.2017

Adina Ghiță, membru UNJR, o secondează pe Gârbovan în comisia lui Iordache și se referă la reacția Departamentului de stat al SUA față de legile Justiției în termenii în care a făcut-o și un politruc PSD, ministrul Olguța Vasilescu.

Pe aceeași temă

 

 

 Judecatoarea a cerut public ca ambasada SUA “sa indice care dintre amendamentele adoptate de Comisie pana la acest moment afectează independenta justitiei sau lupta anticoruptie“.

 

“Firesc este sa vorbim pe lucruri concrete, nu pe slogane. Comunicatul in cauza prezinta incorect situatia, iar poziția Departamentului de Stat este total nepotrivita și neconformă cu realitatea“, si-a concluzionat judecatoarea mesajul pe Facebook.

 

Mesajul este aproape identic cu declarația Olguței Vasilescu făcută luni seară la Antena3

 

„România e un stat suveran, iar Parlamentul legiferează. Ar fi interesant să ne indice ei ce articol slăbește lupta împotriva corupției. Parlamentul e legitim ales și trebuie să legifereze. Dacă e un articol care ar slăbi independența justiției, să îi indice. Altfel, nu poti să spui cerem să fie retrasă. Să nu uităm că acum îl avem președinte pe Klaus Iohannis, iar ambasador al României în SUA e George Maior, e o explicație a ceea ce se întâmplă acum”, a spus Lia Olguța Vasilescu, la Antena 3.

 

Ce a scris judecătoarea Adina Ghiță pe Facebook:

 

„Proiectele legislative care sunt in Parlament si pe care le discutam sunt altele decat cele propuse de Ministerul Justitiei, așa cum greșit se susține in spațiul public de unele persoane.

 

Prin toata prezenta noastra acolo, precum si prin amendamentele pe care le-am propus, ne-am concentrat tocmai pe intarirea independentei justitiei si pe consolidarea garantiilor pentru independenta judecatorilor.

 

Ședințele Comisiei sunt transparente, asa cum se poate vedea din toate inregistrarile, care sunt publice. Dezbaterile au fost transmise live integral.

 

Ideea care se incearca sa se induca, si anume ca se afecteaza independenta justitiei, nu corespunde absolut deloc stării de fapt.

 

La Comisie are loc o dezbatere reala, normala intr-un stat de drept.

 

Este prezent CSM, sunt prezente cele trei asociații profesionale care au formulat propuneri - una de judecători, una de procurori și una cu judecători și procurori -sunt invitati din partea profesorilor de drept, este reprezentantul MJ și sunt toate partidele politice care fac parte din comisie.

 

Discuțiile sunt intense, cu argumente din partea tuturor celor implicați, fiecare din perspectiva pe care o reprezintă.

 

 

 

Se discuta chiar îndelung pe fiecare text relevant, cu referiri la Constituție, la legislația in vigoare cu care trebuie corelate textele, astfel încât sa fie identificată cea mai buna soluție.

 

Au fost propuneri care s-au adoptat in unanimitate, așa cum au fost și propuneri care s-au adoptat cu doar o parte sau alta a opoziției alături de partidul de la guvernare.

 

Toți participanții sunt pregătiți pe texte, toți au studiat materialele.

Atmosfera este intens lucrativa.

 

Toate acestea se pot observa dacă se privesc înregistrările ședințelor.

 

Daca se va continua in acest mod, propunerea legislativă va aduce un progres real in modul de organizare al sistemului judiciar. Și va consolida independența sistemului judiciar cu adevărat.

 

Este de neinteles de ce se prezintă altfel situația, și, mai ales, de ce este crezută, de vreme ce fiecare persoana de buna credință poate vedea in mod direct cum se desfășoară lucrările și poate analiza personal caracterul propunerilor adoptate.

 

Este pentru prima data din 2004 cand se discuta intr-o dezbatere parlamentara pe modificari aduse legilor justitiei. Modificarile facute in 2005 s-au facut prin asumare de guvern, fara nici o dezbatere parlamentara.

 

Cred ca este de maxim interes ca Ambasada SUA sau chiar Departamentul de Stat sa indice care dintre amendamentele adoptate de Comisie pana la acest moment afectează independenta justitiei sau lupta anticoruptie.

 

Firesc este sa vorbim pe lucruri concrete, nu pe slogane.

 

Comunicatul in cauza prezinta incorect situatia, iar poziția Departamentului de Stat este total nepotrivita și neconformă cu realitatea.”

 

 

 Departamentul de Stat al SUA a postat luni pe site-ul institutiei o declaratie oficiala prin care cere Romaniei sa renunte la modificarea legilor justitiei, care, atrag atentia oficialii americani, "afecteaza lupta anticoruptie si independenta judiciara si slabesc statul de drept".

 

”Statele Unite constată cu îngrijorare că Parlamentul României are în vedere o legislație care ar putea submina lupta împotriva corupției și ar putea slăbi independența judiciară în România. Această legislație, propusă inițial de Ministerul Justiției, amenință progresul pe care România l-a făcut în ultimii ani în construirea unor instituții judiciare puternice, protejate de intervenția politică. Cerem imperios Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept și pun în pericol lupta împotriva corupției.”, se arată în comunicatul Departamentului de Stat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22