Atena, spre GREXIT. Bruxellesul trimite o oferta de ultim moment. Presa greaca: Tsipras analizeaza propunerea CE. Varoufakis: Nu platim transa de 1,6 miliarde euro

T.d. | 30.06.2015

Pe aceeași temă

Bruxellesul mai face o incercare pentru a evita intrarea in incapacitate de plata a Greciei. Marti, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a transmis Atenei o noua oferta de ultim moment in vederea atingerii unui acord intre guvernul elen si creditorii internationali.

Situatia mai are putin timp pana sa determine Grecia sa intre in incapacitate de plata. Atena are termen astazi, pana la miezul noptii, sa isi achite o transa de 1,6 miliarde de euro catre FMI, potrivit Ziare.com.

Astfel, potrivit unor surse, ultima oferta trimisa de Bruxelles Atenei presupune ca premierul Alexis Tsipras sa-si puna acceptul scris in cursul zilei de azi, pentru ca ulterior sa aiba loc o reuniune de urgenta a Eurogrupului.

Iar daca ar fi sa urmarim presa greaca, Tsipras ar lua in considerare aceasta ultima oferta. Cel putin asa transmite cotidianul grec Kathimerini, citat de Reuters si preluat de Agerpres.

Biroul prim-ministrului i-a transmis Bruxellesului ca evalueaza noile propuneri ale presedintelui Comisiei Europene, care includ o stergere totala sau partiala a datoriei in octombrie si schimbari in sistemul EKAS destinat grecilor cu venituri reduse”, potrivit ziarului grec, fara ca acesta sa precizeze sursele in cauza.

In acest context, o pozitie transanta a avut ministrul grec de Finante. Potrivit lui Yanis Varoufakis, Atena nu va plati astazi transa de 1,6 miliarde de euro catre Fondul Monetar International, insa si-a manifestat speranta pentru un acord de ultimo moment.

Dincolo de toate posibilele evolutii de ultim moment in dosarul grec, un lucru este clar: premierul Tsipras va vota “NU” la referendumul din 5 iulie si i-a indemnat pe alegatorii peninsulei elene sa faca la fel.

De la Bruxelles, lucrurile sunt percepute diferit. Ieri, seful CE s-a aratat dezamagit de evolutia situatiei din Grecia si s-a declarat “tradat” de Executivul de la Atena, pe care il acuza ca a plecat in mod neasteptat de la negocieri.

De altfel, Juncker le-a cerut grecilor sa voteze “Da”, indiferend de intrebarea propusa de Guvernul grec la referendum. Doar in acest mod vor transmite ca doresc sa ramana in zona euro si in Uniunea Europeana.

In ce priveste un vot cu “Nu” la referendum, Juncker a aratat ca asta “ar insemna ca Grecia spune nu Europei”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22