Banca Mondiala: Toate tarile UE vor inregistra o crestere economica in 2015, pentru prima data dupa criza

P.c. | 29.05.2015

Pe aceeași temă

Conform unui raport al Bancii Mondiale citat de Financial Times, toate tarile UE vor inregistra o crestere economica in acest an, pentru prima data dupa criza financiara. Banca Mondiala prognozeaza o crestere de 1,5% in 2015 si un avans de 1,8% in 2016, pentru zona euro, si o crestere de 1,8% in acest an, urmata de un avans de 2% in 2016, pentru UE, relateaza ziare.com

 

Banca Mondiala se asteapta ca Polonia si Romania sa inregistreze o crestere a PIB de peste 2,4% in 2015, devansand alte economii europene in urmatorii doi ani.


Potrivit acestui raport, cresterea salariilor reale si preturile scazute la energie ar urma sa declanseze o crestere solida a cheltuielilor gospodariilor in intreaga Europa, chiar daca consumul nu va reveni la nivelul de dinaintea crizei pentru o anumita perioada de timp : "Exporturile au fost principalul factor de crestere pentru multe state membre UE din CEE precum Polonia, Bulgaria si Romania. Cu toate acestea, in conditiile in care investitiile straine directe au scazut dupa criza, este necesar pentru aceste tari sa se concentreze pe imbunatatirea mediului de afaceri, dezvoltarea competentelor, incurajarea inovatiei, investitii in infrastructura si reducerea barierelor in materie de reglementare pentru a incuraja investitiile straine directe si cresterea exporturilor" a declarat directorul Bancii Mondiale pentru Europa Centrala si tarile baltice, Mamta Murthi.

 

CITITI SI: Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal: Acordul cu FMI a deraiat. Daca Guvernul nu incearca sa-l salveze, va fi un esec

 

Banca Mondiala atrage atentia asupra politicilor monetare diferite din SUA si Europa precum si a volatilitatii crescute de pe pietele financiare. De asemenea, raportul scoate in evidenta presiunile asupra finantelor publice aparute din cauza inflatiei reduse si a cresterii modeste precum si a efectelor crizelor din Grecia si Ucraina.
 

In Romania, PIB a fost mai mare cu 1,6% in termeni reali in primul trimestru din acest an fata de trimestru IV din 2014, iar comparativ cu perioada similara a anului trecut a inregistrat o crestere cu 4,3% pe seria bruta si cu 4,2% pe seria ajustata sezonier, potrivit datelor semnal publicate recent de Institutul National de Statistica.
 

La inceputul lunii mai, Comisia Europeana si-a imbunatatit usor estimarile privind cresterea economica a Romaniei in 2015 pana la 2,8%, fata de avansul de 2,7% pe care il preconiza in luna februarie. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22