Pe aceeași temă
"Cuvantul de ordine este reforma statului. Daca reforma nu este facuta, nici un guvern si nicio larga majoritate nu isi justifica existenta in fata cetatenilor. O Romanie modernizata poate iesi mai puternica din criza economica globala", a spus Traian Basescu, care a aratat ca Parlamentul trebuie sa devina un factor mai activ al asigurarii coerentei actiunilor guvernamentale.
Presedintele Traian Basescu a acuzat lipsa prudentei bugetare in ultimii doi ani, sustinand ca nu s-a folosit sansa intrarii in UE pentru a face reforme, iar absenta unor reforme in 2007 si 2008 este platita, in prezent, de populatie. "Din aceste motive, Romania nu poate creste cheltuielile publice asa cum fac celelalte tari membre ale UE. Lipsa de reforma din ultimii doi ani o plateste acum populatia", a declarat presedintele, adaugand ca tara noastra 'plateste si costul politizarii administratiei publice. Din cele aproximativ 300.000 de locuri de munca create in ultimii ani, mai mult de jumatate sunt din sectorul public", a spus Traian Basescu, care a criticat excedentul de personal din administratia publica.
Seful statului a mai invinuit vechea guvernare pentru cresterea dependentei societatii fata de stat, "in loc sa ajute la construirea unei societati cu o clasa de mijloc din ce in ce mai numeroasa, mai bogata si independenta". Presedintele a reluat criticile cu privire la deficitul bugetar de 5,2%PIB inregistrat in 2008 si a apreciat ca economia Romaniei a rezistat "cu greu acestui abuz".
In plus, Basescu a vorbit despre "atitudinea greu de etichetat" a Guvernului Tariceanu care, "inaintea si in timpul campaniei electorale de anul trecut a risipit trei miliarde de euro din Fondul National de Dezvoltare, bani proveniti din privatizarea Bancii Comerciale Romane". "Acesta este rezultatul propagandei triumfaliste a guvernarii netransparente, a unei proaste guvernari pe care romanii trebuie sa o platească acum", a spus Basescu de la tribuna Parlamentului.
Traian Basescu a cerut elaborarea unor strategii urgente de reforma in sistemele de sanatate, de invatamant, sau in domeniul justitiei. El a subliniat totodata nevoia reformarii administratiei publice, aratand ca pentru aceasta este nevoie de vointa politica din partea celor doua partide de guvernamant. Aparatul administrativ a fost construit mai degraba pe criterii clientalare si ni pe criteriile competentei, a spus el, aratand ca Romania dispune in prezent de noua miliarde de euro fonduri neutilizate puse la dispozitie de foruri financiare internationale.